nlc.hu
Szabadidő

24 és fél percig nem vett levegőt

Döbbenetes a víz alatti levegővisszatartás új rekordja

24 és fél percig maradt a víz alatt levegő nélkül ez az 54 éves férfi.
Budimir Buda Šobat levegővisszatartás-rekorder

Egészen elképesztő eredmény született a levegő visszatartásának világrekord-kísérletén: egy 54 éves horvát férfi 24 perc 33 másodpercet töltött a víz alatt, oxigénpalack vagy bármi más segédeszköz nélkül. Budimir Buda Šobat ezzel természetesen megdöntötte a rekordot – írja az Oddity Central. A Sziszek városában, orvosok által felügyelt mutatványra természetesen évekig készült a búvár. Merülés előtt pár percig tiszta oxigént lélegzett be nagyon gyors ütemben, gyakorlatilag mesterségesen hiperventillált, így növelte vérének oxigénszintjét. Ezzel a módszerrel egyébként már három éve megdöntötte a világrekordot 24 perc 11 másodperccel, most tehát saját magát győzte le.

Az előzetes oxigénszippantás egyébként nagyon fontos; az e nélkül elért rekord „csupán” 12 perc. A mutatvány pedig még oxigenizációval is életveszélyes: Šobat 18 perc után önkéntelen izomrángásokat tapasztalt testszerte, de éppen ezekre koncentrálva volt képes eszméleténél maradni. 

A világrekordot egyrészt gyermekbénulással született, autista és epilepsziás lányának ajánlotta, másrészt így gyűjtött pénzt a Sziszekben élő gyermekeknek, akiket különösen keményen sújtott a decemberi földrengés.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top