nlc.hu
Szabadidő

Orbán Viktor a járványról és újranyitásról

Orbán Viktor: A korlátozások már csak lassítják, megállítani nem tudják a járványt 

Az újranyitás nem lesz egyszerű. Exkluzív interjút adott a miniszterelnök.
Orbán Viktor

Egyetlen orvosság van a vírus ellen, az oltás – mondta Orbán Viktor az M1-nek adott rendkívüli interjújában. 

A miniszterelnök szerint a nyitás egy csalóka kifejezés, mert nem lesz ilyen egyszerű. Lépcsőzetesen lehet csak beindítani az életet, ezért az újraindítás szót használjuk – mondta. 

Orbán szerint a 2,5 millió beoltott, mint újraindítási határ erkölcsi, ugyanis a regisztrált 65 év felettiek, akik a legveszélyeztetettebbek, ennek a számnak az elérésénél lesznek mind beoltva.

A miniszterelnök azt kérte, mindenki tartsa be a szabályokat, amik könnyűek, egyszerűek. „A harmadik hullám a brit mutáns hulláma, sokkal agresszívabb, most a fertőzések tömegesek, amiket a korlátozások csak lassítani tudnak, megállítani nem.”

Orbán Viktor azt mondta, ha túl vagyunk a járvány megfékezésén, nemcsak a gazdaságot, de a közösséget is újra kell indítani, amiben szerinte a papoknak és „lelki embereknek” komoly szerepe lesz. „A vírus a munkahelyeket tönkreteszi, megtámadja a gazdaságot. És az újraindítás nem lesz gyors. Egyszerre kell védekeznünk és segítenünk a személyes életek újraindítását is.”

A halálozási statisztikákkal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy csupa rossz hírt hall, az oltás az egyetlen, ami segíthet. „Nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne adjunk teret.”  Orbán Viktor azt kérte, akik így vélekednek, legalább ne beszéljenek le másokat a helyes döntésről. 

Az egészségügy kapacitását firtató kérdésre a miniszterelnök annyit válaszolt: a dolgozók elszánt, kemény emberek, rajtuk nem fog múlni senki élete. „Nagy erőfeszítések árán, de lesz elég ember. Bevontuk a végzett rezidenseket is. Átcsoportosítással tudjuk megoldani ezt a helyzetet. Humán erőforrás tekintetében jobban áll az egészségügy, mint sokan korábban gondolták volna.”

A miniszterelnök elmondta, hogy mindenki fáradt, ő is napi négy órát alszik, még sincs híján a romantikának, most nem is ezt az időszakot éljük. Azt kérte – nyilván célozva azokra az újságírókra, akik a kórházakból szeretnének tudósítani, megmutatva a valóságot – „Most nem a kamuvideók gyártásának van itt az ideje” (jelentsen ez bármit is).

Ami az oltási sorrendet illeti, a miniszterelnök azt mondta, hosszú mérlegelés eredménye a mostani rend, orvosszakmai alapon történt. 

Óvatosan húsvétkor

Bár a közbeszédben már egyre több szó esik a nyitásról, az adatok minden eddiginél aggasztóbbak. Eddig egy nap alatt a legtöbb haláleset 275 volt még március 26-án, amit tegnap sajnos jócskán meghaladtunk, ugyanis most 302 új elhunytat jelentettek be.

Ezzel összesen 20 737 ember hunyt el a járvány következtében Magyarországon. Sajnos megugrott az újonnan megfertőzöttek száma is: 6700 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót – írja a koronavirus.gov.hu.

Arról már korábban is írtunk, hogy a harmadik hullám alatt hatalmas terhelés alatt dolgozik a létszámhiánnyal küzdő magyar egészségügy, hiába az elegendő lélegeztetőgép, ha nincs elég szakápoló, akik értenek az intenzíves terápiák elvégzéséhez.

Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, a lakosságon is sok múlik, ha mi felelőtlenek vagyunk és bulizunk húsvét alkalmával és a többi időszakban, akkor nem elég a személyzet. „Ha viszont vigyázunk önmagunkra és a környezetünkre, akkor viszont elég a személyzet” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top