nlc.hu
Trend

A Magyar Kórházszövetség elnöke: ne bulizzunk húsvétkor, mert nem lesz elég a kórházi személyzet

A Magyar Kórházszövetség elnöke: ne bulizzunk húsvétkor, mert nem lesz elég a kórházi személyzet!

A kórházigazgató szerint a lakosság hozzáállásán is sok múlik.
koronavírus, kórház, beteg

Arról már korábban is írtunk, hogy a harmadik hullám alatt hatalmas terhelés alatt dolgozik a létszámhiánnyal küzdő magyar egészségügy, hiába az elegendő lélegeztetőgép, ha nincs elég szakápoló, akik értenek az intenzíves terápiák elvégzéséhez.

A létszámhiány pótlására a frontvonalba állították a friss diplomásokat és a rezidenseket, egyes kórházak intenzív osztályain pedig annyira kritikussá vált a helyzet, hogy már gyakorlatilag minden felszabadítható dolgozót az intenzívre küldtek, hogy segítsék a szakápolók és az orvosok munkáját. Ott dolgoznak azok a műtősök, sebészek, aneszteziológusok, akik a halasztható műtétek felfüggesztésével szabadultak fel, de mellettük már a gyógytornászokat és masszőröket is behívták az emberhiány miatt, és önkénteseket is toboroznak.

Az ATV azt írja, hogy Ficzere Andrea az InfoRádióban is arról beszélt: az a kérdés, van-e kellő személyzet arra, hogy a beteget megfelelő szinten ápolják. A lélegeztetőgép és a gyógyszer mellé ugyanis szakember is kell. Hangsúlyozta: folyamatosan azon dolgoznak, hogy az aktuális nehézségeinket meg tudják oldani.

„Ha több beteg jön, több kollégát állítunk be a Covid-ellátásba, hogy minél több embert meg tudjunk menteni” – tette hozzzá Ficzere Andrea. A Magyar Kórházszövetség elnöke hozzátette: jó helyzetben vannak abból a szempontból, hogy a problémáikat meghallgatja és segíti az Országos Kórházi Főigazgatóság, ha kell, még plusz személyzetet is kapnak kívülről.

Azt is elmagyarázta, hogy a Covid-ellátásnak vannak olyan segítő tevékenységei, amelyeket bárki el tud végezni, és ez jelentős erőforrásokat tud felszabadítani, hogy a fontosabb feladataikra koncentrálhassanak. Mint mondta, eszközök és gyógyszerek mindenhol rendelkezésre állnak, hangsúlyozta a szakember, de az a kérdés, van-e kellő személyzet arra, hogy a betegek megfelelő szinten el legyenek látva.

„A lélegeztetőgép és a gyógyszer mellé szakember is kell”

– mondta, és a kérdésre, hogy van-e elég szakember, úgy felelt: van, ahol igen, van, ahol nem, de ez Covid-független, normál időszakban is vannak különbségek. 

Szerinte a lakosságon is sok múlik, ha mi felelőtlenek vagyunk és bulizunk húsvét alkalmával és a többi időszakban, akkor nem elég a személyzet. „Ha viszont vigyázunk önmagunkra és a környezetünkre, akkor viszont elég a személyzet” – tette hozzá az igazgató. 

Mások is hasonlóképpen gondolják, Falus Ferenc, korábbi országos tisztifőorvos az ATV Startban kijelentette, hogy jelenleg nem érdemes nyitásról beszélni. „Nem aktuális nyitásról beszélni, a jelenlegi járványügyi adatok alapján az összes matematikus arra a következtetésre jutott, hogy a következő hat hétben nem érdemes a nyitásról beszélnünk. Ki kell bírnunk ezt a következő hat hetet, ha nem akarjuk, hogy az elhunytak száma elérje az 50 ezer főt” – mondta Falus Ferenc az ATV-nek, aki szerint az emberek nem veszik komolyan a harmadik hullámot és a korlátozásokat.

Fotó: Getty Images

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top