nlc.hu
Szabadidő

Tüdőgyógyász: rizikós maszk nélkül sportolni

Maszk nélkül sportolva semmit nem ér a másfél méteres távolságtartás

A szabadban kerékpározók és futók közül sokan nem vesznek fel maszkot a szabályok ellenére sem, csakhogy önmagában a távolságtartás ilyen helyzetben nem elég: a tüdőgyógyász szerint sportolva, forszírozott légzéssel akár 5-10 méter távolságra is eljuthat a kifújt levegő.

Egy lihegő sportoló nagy távolságra képes szétszórni a koronavírust, ezért lenne fontos, hogy mindenki, aki szabadtéren sportol, maszkot viseljen. Dr. Fényes Márta tüdőgyógyász az Index megkeresésére elmondta, hogy sportolás közben megnő a légzésszám, a légzéstérfogat és az áramlási sebesség, ami azt jelenti, hogy a nyugalmi helyzetben elegendő másfél méteres távolságtartás a sportolók esetében 5-10 méterre nő meg.

Az úgynevezett konvojban futás (fotó: Pixabay)

Az úgynevezett konvojban futás (Fotó: Pixabay)

A szakember szerint a legveszélyesebbnek az úgynevezett konvojfutás és konvojkerékpározás számít, mert ilyenkor a sportolók egymás mögött haladnak, és az elöl haladó légörvényt idéz elő. Ha ő történetesen koronavírus-fertőzött, akkor a mögötte futók/biciklizők az általa keltett légörvényben nagyon könnyen megfertőződhetnek. A konvojban futás teljesen mindennapinak számít például a Margitszigeten, és így kerékpároznak az emberek a legtöbb bicikliúton is. A szakember senkit sem szeretne lebeszélni a szabadban sportolásról, hiszen az járványhelyzetben is nagyon fontos, csak arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyenkor is viseljünk maszkot.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top