nlc.hu
Szabadidő

Meghalt Charles Geschke, a pdf kifejlesztője

Meghalt Charles Geschke

Elhunyt az Adobe társalapítója, Charles Geschke, aki közreműködött a pdf fájlformátum kifejlesztésében.
Gyász gyertya

Elhunyt 81 éves korában Charles Geschke, az amerikai Adobe szoftvergyártó cég társalapítója, aki közreműködött a népszerű pdf fájlformátum kifejlesztésében – közölte a vállalat szombaton. Geschke San Francisco külvárosában, Los Altosban lakott, pénteken halt meg.

„Hatalmas veszteség az egész Adobe-közösség és a számítástechnikai ipar számára, amelynek vezető személyisége és hőse volt évtizedeken át” – írta Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója a cég alkalmazottainak címzett körüzenetben.

„Az Adobe társalapítóiként Chuck (Geschke beceneve) és John Warnock úttörő szoftvert fejlesztettek ki, amely forradalmasította az emberek alkotótevékenységét és kommunikációját” – olvasható Narayen e-mailjében.

Mint írja első termékük az Adobe PostScript volt, egy új technológia, amely radikálisan új eszközt biztosított szöveg és képek nyomtatására, elindítva ezzel az asztali kiadványszerkesztés forradalmát. Felidézte, hogy Geschke neve olyan további – nagy változásokat elindító – szoftverekhez fűződik, mint az Acrobat, az Illustrator, a Premiere Pro és a Photoshop.

Charles Geschke 1982-ben alapította Warnockkal közösen az Adobe céget. 2009-ben Barack Obama akkori elnök a két üzletembert és szoftverfejlesztőt az amerikai technológiai és fejlesztési érdemrenddel tüntette ki.

Charles Geschke 1992-ben túlélt egy emberrablást. Az akkor 52 éves szoftverfejlesztőt két fegyveres férfi elhurcolta, és négy napig fogva tartotta, míg végül sikerült kiszabadítani. Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrséget végül az egyik gyanúsított vezette el a bűnözők rejtekhelyére, a tetteseket a 650 ezer dollár váltságdíjjal együtt kerítettek kézre.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top