nlc.hu
Szabadidő

Zsidai Zoltán Roy a vendéglátóhelyek nyitásáról

Zsidai Zoltán Roy: sok étterem elvérezhet a nyitás miatt

Szimbolikus és fontos lépés, ám rengeteg a bizonytalanság és a pluszköltség.
Zsidai Zoltán Roy

Szimbolikus, fontos lépés a teraszok nyitása, de sok vendéglátóhely vesztesen jöhet ki belőle – mondta Zsidai Zoltán Roy az InfoRádiónak. Az étteremtulajdonos szerint:

  • Jelenleg egy füstölgő csatatérhez hasonlítható a hazai gasztronómia, hiszen fél éve az egész szektor zárva van, sőt, az azt megelőző hónapokat is a folytonos kinyitás–bezárás jellemezte.
  • Még a kiszállítással foglalkozó helyek is elveszítették árbevételeik közel 90 százalékát, tartalékaikat felélték, és már külső források bevonásával igyekeznek fönntartani magukat.
  • A szakácsok legalább főzhettek ugyan, a vendégekkel foglalkozó kollégák, a pincérek viszont a gyakorlatból is kijöttek, ami miatt kissé „csetlő-botló” állapotban következhet az újranyitás, ami a vendégek részéről is türelmet kívánhat.
  • A nyitás nem kizárólag a személyzet felkészítése miatt jelent kihívást, hanem a technológiai berendezések, a konyha beindítása is plusz költségekkel jár. Rengeteg eszköz mehet tönkre, így várhatóan súlyos milliók mennek majd a karbantartási munkálatokra is.
  • Az újranyitás első hónapjai akár még többe is kerülhetnek, mint zárva lenni. Annál is inkább, mert a teraszok üzemeltetése az időjárás miatt nagyon rizikós és kiszámíthatatlan. A lépés mégis szimbolikus és nagyon fontos.
  • Az igazi nyertes a Balaton lesz, a turizmus hiánya és a kevesebb helyi vendég miatt azonban a Budapesten újranyitó helyek támogatás híján el is vérezhetnek az év második felében.

Kiemelt kép: Wikipédia

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top