nlc.hu
Szabadidő

Halritkaság az Őrszentmiklósi víztározóban

Méretes halritkaság akadt horogra az őrbottyáni horgásztónál

Nagy meglepetés volt a kapitális buffaló.

Óriási, egészen pontosan 14,20 kilogrammos buffalót fogtak az Őrszentmiklósi víztározón vasárnap délelőtt, ez a fogás pedig azért különleges, mert az Észak-Amerikában őshonos hal olyan ritkának számít Magyarországon, hogy az elmúlt 23 évben ez mindössze a harmadik fogás, az Őrbottyán Barátság Horgász Egyesület pedig nem is tudott arról, hogy él ilyen hal a vízben.

„Én is beszéltem a horgásszal és láttam is a halat, amely esős időben akadt horogra. Ez idáig senki nem fogott még ilyet a tavon, és észlelés sem történt. Nagyon örülünk a halnak, mert igazi kuriózumnak számít” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Pethő Attila, az egyesület titkára, aki azt is hozzátette, a vízterület leginkább őrbottyáni horgásztó néven ismert.

Pethő Attila szerint a buffaló már régi lakója a víznek, ugyanis korábban több helyről, így halkereskedőktől is vásároltak a telepítésekhez, ezért elképzelhető, hogy véletlenül ilyen hal is juthatott a tóba. Persze ez csak feltételezés, viszont ami még biztos, hogy a víztározó összeköttetésben van a Sződ-Rákos-patakkal, amely pedig további tavakat is érint, így akár a buffaló a patakon keresztül is érkezhetett más vízterületről, írja a Pecaverzum.

A Magyar Haltani Társaság elnöke, Harka Ákos szerint a képek alapján vélhetően nem bigmouth, tehát nagyszájú buffalóról (Ictiobus cyprinellus), hanem kisszájú buffalóról (Ictiobus bubalus) van szó, ez azonban még teljes bizonyossággal nem jelenthető ki.

(via Agroinform)

Horgászat

Fotó: Pixabay

Még több halritkaság:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top