nlc.hu
Szabadidő

A kulcs nélküli indítású autókat könnyebb ellopni

Sokkal könnyebb ellopni a kulcs nélküli indítású autókat

A teszten 419 járművet vizsgáltak meg, autókat és motorkerékpárokat egyaránt, és közülük csak 11-et nem tudtak könnyedén feltörni az olcsó rádiós kütyüvel.

Egy nagyon olcsó eszköz kell csak hozzá, és az autótolvajok könnyedén el tudják kötni azokat a kényelmi funkcióval felszerelt kocsikat, melyeknél az indításhoz nincs szükség kulcsra. Az ADAC szakemberei több száz autót és motorkerékpárt teszteltek le, az eredmény pedig elég rémisztő – írja a vezess.hu.

Kényelmes a kulcs nélküli indítás, de veszélyes is egyben (fotó: Getty Images)

Kényelmes a kulcs nélküli indítás, de veszélyes is egyben (Fotó: Getty Images)

A trükkhöz egy viszonylag olcsó (nagyjából 100 euróból, vagyis 36 ezer forintból megvan) rádiós jelerősítőre van szükség, amiről számos leírást lehet találni az interneten. A módszer úgy működik, hogy a kulcsunk folyamatosan próbál kapcsolatot létesíteni az autóval rádiós jel formájában. Amennyiben ez sikerül neki, megkapjuk az engedélyt a zárak nyitására és a kocsi elindítására. A tolvajok ezt úgy játsszák ki, hogy az egyikük folyamatosan egy antennát mozgat a kulcs lehetséges közelében (mondjuk egy benzinkúton vagy este a bejárati ajtó előtt). Ha befogta a jelet, akkor azt egy eszközön keresztül átjátssza a társának, aki egy hasonló eszközzel odamehet az autóhoz (mondjuk míg valaki bemegy fizetni egy benzinkútnál), és már tudja is nyitni és indítani az autót. Az érintett járműtípusokat az alábbi táblázatban tudod megtekinteni.

Autótolvajokról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top