nlc.hu
Szabadidő

Tudsz nemet mondani?

3 lépés, hogy megtanulj nemet mondani még ma

Nemet mondani nehéz – főleg nőként igaz ez, hiszen felénk kimondatlan társadalmi elvárás, hogy simulékonyak legyünk és igent mondjunk mindenre.

Az elvárásokkal szembemenni nem sétagalopp, pláne, amikor olyan kimondatlan társadalmi elvárásról van szó, mint hogy a nőknek igent kell mondani mindenre. Kislánykorunktól kezdve arra tanítanak, hogy megfeleljünk a nőkről alkotott idealizált képnek, szerezzünk férjet, legyünk engedelmesek, mosolyogjunk akkor is, ha sírnánk és viselkedjünk illedelmesen. Ebbe nem igazán fér bele a nemet mondás, pedig ahhoz, hogy megőrizzük az egészséges határainkat, muszáj megtanulni, hogyan mondjunk nemet a saját érdekünkben, ha nem adták át ezt a tudást a szüleink gyerekkorunkban. Amy Bracht életmódtanácsadó három olyan egyszerű lépést írt le, amivel levetkőzhetjük az elvárásokat és megtanulhatunk nemet mondani:

1. Lassan szoktasd magad a nemhez!

Nem megy egyszerre minden, ezt el kell fogadni az élet minden területén, igaz ez a nemet mondásra is: nem fogsz tudni kiállni magadért egyszerre a családodban, munkahelyeden, a boltban és még a fodrásznál is. Válassz ki egy apró dolgot, és azon kezdd el a gyakorlást. Például, ha nincs kedved hétvégén találkozni valakivel, akkor csak egyszerűen, minden magyarázat nélkül mondj nemet. Aztán jutalmazd is meg magad ezért, és az így felszabaduló időt fordítsd magadra, csinálj valami olyat, amitől jobban érzed magad.

Tanulj meg nemet mondani!

Tanulj meg nemet mondani! (Kép: Unsplash)

2. Ne magyarázkodj!

Senkinek sem tartozol magyarázattal azért, mert nemet mondtál. Nem kell hosszan mentegetőznöd, magyarázkodnod, ha nincs kedved egy tevékenységhez. Ahogy mindenki másnak is joga van úgy cselekedni, hogy attól jól érezze magát, ugyanúgy neked is jár az, hogy a lehetőségekhez mérten megválogasd, miben szeretnél részt venni és mit szeretnél kihagyni az életedből. Persze ez nehéz, főleg a közeli családtagokkal, akik esetleg már megszokták, hogy mindig igent mondasz, ezért elvárják a magyarázkodást a nemnél, de ilyenkor emlékeztesd magad, hogy újra meg kell tanítanod a környezetedet, hogyan kell veled bánni, ez pedig nem megy egy kis fájdalom nélkül.

3. Keresd az okát!

Meg kell vizsgálni a saját viselkedésedet, ha azt akarod, hogy tartósan nemet tudj mondani majd az élet minden területén. Ha eddig mindig igent mondtál, akkor a fő kérdés az, hogy miért sorolod mások érdekeit, igényeit a sajátod elé? Mi lehet az oka, hogy fontosabbnak érzed más emberek jóllétét? Miért keresed annyira mások elismerését, elfogadását? Ha átgondolod ezeket a kérdéseket, akkor még egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy legközelebb már nemet mondj arra, amit nem szeretnél megtenni.

A megfelelési kényszer:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top