nlc.hu
Szabadidő
Kínában a hivatalos média nem ad hírt Chloé Zhaó Oscar-győzelméről

Kínában a hivatalos média nem ad hírt Chloé Zhao Oscar-győzelméről

Kínában minden módon próbálják negligálni a rendező sikerét.
Chloé Zhao

Kínában azonban nem adott hírt a hivatalos média Chloé Zhaónak az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 93. díjátadó ceremóniáján aratott sikeréről – írja az MTI.

Pedig a 39 éves, Kínában született Chloé Zhao több szempontból is történelmet írt, hiszen ő lett az első nem fehér nő, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart, valamint a legjobb filmnek járó díjat is elhozta a Nomádok földje című filmjéért. Mindemellett a Zhao győzelmével kapcsolatos posztokat, hashtageket, beszélgetéselőzményeket és keresési lehetőségeket is törölték, illetve blokkolták a közösségi platformokról, applikációkon.
De ez sem tudta megakadályozni, hogy a hír bejárja az országot, a rendező győzelmének híre terjed a kínai interneten a felhasználók és bloggerek révén.

Az országban ennél többet is megtettek, hogy a filmről lehetőleg minél kevesebb információ szivárogjon ki.

  • Két órán át akadályozták vasárnap éjjel a kínai hatóságok a Los Angeles-i díjátadó közvetítését Zhao New York-i alma matere szervezésében Sanghajban: a rendezőnő hívei a YouTube-on egy bárban akartak követni a rendezvényt, ám a főszervező Kevin Ke VPN szolgáltatását blokkolták. „Megszakították a VPN-t” – közölte Ke, hozzátéve, hogy WeChat szolgáltatását is blokkolták, amikor vasárnap Zhaót méltatta.
  • Még március első felében törölték a Nomádok földjével kapcsolatos tartalmakat az internetről, miután Zhaót „Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.
  • A lépést megelőzően néhány nappal a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média „Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját. A premier elmaradt és azóta sem volt hivatalos bejelentés az esetleges bemutatásával kapcsolatban.

Fotó: Getty Images

(MTI)

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top