nlc.hu
Szabadidő

Játék határok nélkül - Emlékszel még rá?

Játék határok nélkül: emlékszel még a kilencvenes évek “Exatlonjára”?

Mai szemmel nézve eléggé megmosolyogtató, de a kilencvenes években a menőség csúcsát jelentette a Játék határok nélkül című vetélkedő, amelynek már a jellegzetes főcímzenéje elég volt hozzá, hogy a család minden tagja eldobja, ami éppen a kezében van és letelepedjen a tévé elé, hogy a magyar csapatnak drukkoljon.

Emlékszel még erre a Játék határok nélkül főcímzenéjére?

Bár a Játék határok nélkül mindössze hat évig volt műsoron 1993 és 1999 között, egészen távoli történelmi gyökerei vannak. A brit BBC még az ötvenes években indított egy Top Town című vetélkedőt, amelyben különböző városok csapatai mérkőzhettek egymással, vicces feladatok megoldásában. Ennek a modernizált változata lett az It’s a Knockout, amelyre már Charles de Gaulle francia tábornok és leendő miniszterelnök is felfigyelt, mert úgy gondolta, hogy egy hasonló vetélkedő sokat segíthetne, hogy Franciaország és Németország közelebb kerülhessen egymáshoz a második világháborús szembenállást követően.

Emlékszel még a Játék határok nélkül című vetélkedőre?

A Játék határok nélkül logója (Fotó: Wikipedia)

Az általa megbízott játékfejlesztők azonban már eleve egy olyan koncepcióval álltak elő, ami egész Európát bevonta volna a vetélkedésbe. Így indult el 1965-ben a Nemzetek közötti játékok nevű műsor, amelyben először Franciaország, Németország, Belgium és Olaszország szerepelt, de már 1967-ben elkezdték bővíteni a mezőnyt. 

A Játék határok nélkül névvel pedig már komolyabb célt is kitűztek maguk elé a készítők: az Európai Unió országainak egységbe kovácsolásán túl az EU-n kívüli európai országokat is meghívták játszani, így kerülhetett be a magyar csapat is a vetélkedőbe, amelyet a műsor hét éve alatt háromszor is meg tudtak nyerni. 

Igazi magyar médiatörténeti csemege, hogy az első adás műsorvezetője még Márton Csaba volt, a későbbiekben – 1995-ig – azonban Gundel Takács Gábor vállalta magára a műsor házigazdájának szerepét. Áldassék a YouTube, ahol több teljes adás is fellelhető, így meg lehet nézni a kilencvenes évek műsorvezetői divat-, és frizuratrendjét is.

Egyébként Gundel Takács Gábor ennyit változott 1995 óta:

Gundel Takács Gábor 2020-ban

Gundel Takács Gábor 2020-ban (fotó: smagpictures.com)

Gundel Takács Gáborral egy időben, illetve egy ideig utána is Geszler Dorottya is feltűnt a képernyőn műsorvezetőként. A ma már 51. éves egykori modell már egy ideje nem dolgozik tévésként, ugyanis már több mint egy évtizede elismert edzőként és pilates-oktatóként keresi a kenyerét, de még 2019-ben úgy fogalmazott, ha ismét kapna egy tévés felkérést, örömmel vállalná. Az alábbi felvételen még 25 éves korában látható, a szintén felháborítóan fiatal Gundel Takáccsal együtt. 

Tessék jól megnézni ezt a fotót, mert Geszler Dorottya bámulatosan néz ki most is!

Geszler Dorottya most

Geszler Dorottya 2020-ban (fotó: smag)

A Játék határok nélkült 15 évvel az utolsó eredeti adás után megpróbálták újjáéleszteni, ekkor indult az Intervilles International című francia műsor, amelyet nálunk az eredeti címmel vetítettek, de a kilencvenes évek adásainak népszerűségének a töredékét sem érték el ez a vetélkedő. 

Még több tévé az nlc-n:

  • A Netflix ötmillió dollárral támogatja a női alkotókat
  • 37 éves a Miami Vice, ami több szempontból volt forradalmi sorozat a 80-as években
  • Véget ér a két Golden Globe-díjjal jutalmazott Brooklyn Nine-Nine

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top