nlc.hu
Szabadidő

Két magyar klasszikust újatanak fel az Annecy animációs filmfesztiválra

Felújítva mutatnak be két magyar filmet az Annecy filmfesztiválon

Az esemény június 14-én kezdődik.

Kovásznai György frissen felújított filmjét, a Habfürdőt és Jankovics Marcell formabontó klasszikusát, a Fehérlófiát is bemutatja az animációs filmek nagy presztízsű szemléje, a június 14-én kezdődő Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A fesztivál Annecy Classics válogatásában az animációs film történetének legnagyobb alkotásait vetítik. Idén köztük lesz Kovásznai György (1934–1983) egész estés filmje, az 1980-ban bemutatott Habfürdő is. Elkészültekor a film radikálisan szembement a korszak gyerekeknek készült, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel.

A nyolcvanas években játszódó, felnőtt közönségnek készült, több műfajt ötvöző zenés filmet a bemutatásakor a nézők értetlenül fogadták, a szakmát is megosztotta és pár hét után lekerült a mozik műsoráról. Ugyanakkor avantgárd stílusa a mai napig hatással van a fiatal animációs alkotókra.

Két magyar klasszikust újítottak fel az animációs filmfesztiválra

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A Habfürdő teljes körű, 4K felbontású restaurálása nemrég fejeződött be a Nemzeti Filmintézet munkatársainak részvételével. A munkában a film operatőre, Lossonczy Árpád és zeneszerzője, Másik János is közreműködött. A kultfilm május 27-től a magyarországi mozikban is látható lesz – írja a közlemény.

Negyven évvel ezelőtt mutatták be a mozik Jankovics Marcell egész estés filmjét, a Fehérlófiát, amelyet az 1984-ben Los Angelesben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb 50 filmje közé választottak. A film cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik, szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A rendező formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek.

A Fehérlófia teljes körű, 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Nemzeti Filmintézet és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg.

Még több film az nlc-n:

  • Tom és Jerry visszatért: mától látható a mozikban a legendás páros
  • Leonardo Dicaprio felismerhetetlen Scorsese legújabb filmjében
  • „Megtanultam rettenetes fájdalommal élni” – 6 súlyos sztori a 60 éves George Clooney-ról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top