nlc.hu
Szabadidő

A Titanicnál is nagyobb szuperyacht egy úszó tudományos központ lesz

A Titanicnál is hosszabb lesz a félmilliárd dolláros gigayacht

James Bond bármelyik ellenfele is megirigyelné.

Várhatóan 2025-ben indulhat első útjára az Earth 300 nevű szuperyacht, amely 300 méteres hosszával a Titanicnál (269 méter) is hosszab lesz – írja a Boat International weboldala.

A futurisztikus kinézetű vízi jármű simán elmenne bármelyik James Bond-film főgonoszának támaszpontjaként is, ennek ellenére kifejezetten békés célok érdekében vágtak bele a fejlesztésébe.

Nem valamelyik olajsejk, vagy Jeff Bezoshoz hasonló szupergazdag játszóterének szánják, a fedélzeten pedig hiába is keresnénk jacuzzit, vagy bikinis modelleket.

A hajó tervezői ugyanis nem kisebb célt tűztek mi maguk elé, mint a bolygó megmentése. Az Earth 300 ugyanis bár yachtnak nevezik, valójában egy speciálus kutatóhajó lesz, amelynek célja a klímaváltozáshoz hozzájáruló tényezők és a felmelegedést elősegítő folyamatok vizsgálata.

A Titanicnál is nagyobb lesz a tudományos giga-jacht

Az Earth 300 gigayacht 2025-re készülhet el, 5-700 millió dollárból (Fotó: Iddes Yachts)

A hajót az Iddes Yachts nevű cég építi, Iván Salas Jefferson hajóépítő mester, illetve a lengyel NED hajóépítő cég segítségével. A meghajtásról egy sóolvadékos atomreaktor gondoskodik majd, amely az atomenergia felhasználásának egyik legmodernebb és legbiztonságosabb módja, így a yacht károsanyag-kibocsátás nélkül szelheti majd a habokat.

„Úgy indultunk neki az Earth 300 építésének, hogy nem ismerünk lehetetlent: a globális tudomány olimpiai fáklyáját akartuk létrehozni” – nyilatkozta a lapnak a szingapúri üzletember, Aaron Oliveira, akinek a fejéből kipattant az ultramodern hajó ötlete. „A hajó segítségével gyarapíthatjuk az emberiség tudását, az univerzummal kapcsolatos ismereteit, az óceán felszíne alatt és felett egyaránt. A fedélzetre szeretnénk meghívni a világ 160 vezető tudósát, akiket olyan eszközparkkal szeretnénk felszerelni, amilyenre még nem volt példa egy óceánjáró fedélzetén.”

A hajónak két markánsan megkülönböztethető része egyből vonzza a tekintetet: a hajó orra felett található az úgynevezett observation deck, azaz a megfigyelő fedélzet, a tat felőli végén pedig az óriási, 13 emelet magas, gömb alakú Science Sphere, amelyben 22 különféle laboratórium várja majd a kutatókat és tudósokat. A formavilág szándékos, a gömbbel a Föld bolygóra próbálnak utalni a gigayacht tervezői.

A Titanicnál is nagyobb lesz a tudományos giga-jacht

A 13 emeletes Science Sphere 22 labornak ad majd otthont (Fotó: Iddes Yachts)

A hajót valóban a legmodernebb technikával szerelik fel, a klímaügyi kutatásokat fejlett robotok, mesterséges intelligenciák és a mai csúcskomputerekkel összehasonlíthatatlanul gyorsabb és erősebb kvantumszámítógépek segítik majd.

„Fontos útelágazásnál vagyunk az emberiség történetében, amikor az előttünk álló eddigi legnagyobb kihívással kell szembenéznünk, a klímaváltozással” – tette hozzá Oliveira. „Az a célunk, hogy megkongassuk a globális klíma-vészharangot és egy olyan kornak szolgáltassunk ihletet, amelybe etikus vezetők egy új víziót hoznak a bolygó gazdasági és ökológiai jövője érdekében.”

Még több hajó az nlc-n:

  • Négy évet töltött egyedül a tengerész a Szuezi-öbölben rekedt hajón
  • Szimulátoron lehet kipróbálni, átjutnál-e a Szuezi-csatornán
  • Elképesztő látvány: ilyen hajóroncsok között búvárkodni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top