nlc.hu
Szabadidő

A legnagyobb kortárs kollázs-kiállítás nyílik meg a Balaton-felvidék egyik legszebb falujában

Hiánypótló kortárs kiállítás nyílik a Balaton-felvidéken

A különleges kiállításon 35 művész alkotásait és egy magángyűjtemény darabjait lehet majd megtekinteni.

Egy Balaton-felvidéki apró zsákfalu, Sáska egykori, átalakítás előtt álló könyvtárépületében 35 kortárs művész és egy különleges magángyűjtemény képei és tárgyai láthatóak négy napon át július 9. és 12. között egy hiánypótló kiállításon. 

Milorad Krstic, Sinkovics Ede, Bp. Szabó György, Horkay István, Korolovszky Anna, Babos Bertalan Zsili, Horváth Lóczi Judit, Somogyi Péter/Szarvas, Vörösváry Ákos-gyűjtemény – néhányan azok közül, akiknek művei július 9. és 12. között megtekinthetők a Balaton-felvidéki Sáskán, a Collage ROOOM NÉZD MEG JOBBAN kiállításán.

Kortárs művészeti kiállítás nyílik a Balaton-felvidéken

Ausztrics Andrea: Aki szelet fúvat és esőt hullat (Fotó: Collage ROOOM)

Közel 100 kortárs alkotás egy helyen

„Az őszi átépítés előtt úgy döntöttünk, hogy felszedjük a műanyag padlót, ejtőernyőt erősítetünk a plafonra, és moziszékeket pakolunk a szobákba, hogy az így egyedi hangulatúvá terekbe állítsuk ki a képeket és a tárgyakat” – mondja Baracsi Katalin, az eseményt szervező Collage ROOOM egyik alapítója.

A butikgaléria ötletét egy apró, norvég erdőszélen álló, 24 órában nyitva tartó skandináv kollázsmúzem adta. A 2016-ban megnyílt, önkéntesek segítségével felújított faházikó az elmúlt években a világ minden tájáról fogadott alkotásokat és több ezer látogatója volt.

Kortárs művészeti kiállítás nyílik a Balaton-felvidéken

Koleszár Stella: Túl sok a duma (Fotó: Collage ROOOM)

„Szeretnénk, ha a műfajt és a technikát minél többen megszeretnék itthon is, ha minél többen lennénk olyanok, mint mi, akik egy-egy elvesző, haszontalannak látszó tárgyban vagy képrészletben meglátják az újragondolás, az újraértelmezés, az új kontextusba helyezés lehetőségét” – teszi hozzá, kiemelve, hogy a skandináv projekthez hasonló, szintén non-stop butikgalériát, a Collage ROOOM-ot 2022-ben tervezik megnyitni. Ráhangolódásként – ha valaki itt szeret bele a műfajba vagy egy-egy alkotásba – már a kiállítás ideje alatt is lehet vásárolni a kiállított művekből.

„Nagy szabadságunk volt abban, hogy milyen is legyen ez a kiállítás – mondta Kovács Andrea/Kurszán, a Collage ROOOM társalapítója – lásd kapcsolódó cikkünket. – A szempont annyi volt, hogy a műfajon belül minél többféle alkotás jelenjen meg, képen és tárgyban, szabadon értelmeztük a kollázs fogalmát. A résztvevők között van ZINE készítő huszonéves és a nemzetközi művészeti közegben régóta elismert életművel bíró alkotó is. Lesz, aki majd a falra csinál képet, de a nagyközönséget is várjuk az »Amatőr Tépegető« névre keresztelt szobánkba, ahol kipróbálhatják a kollázskészítést. Ez a sokféleség szépen leképezi azt, amit amúgy a műfajról gondolunk: nagyon demokratikus, mert nem igényel technikai tudást, hozzáférhető, bátor, máskor meg éppen vállaltan környezetbarát, tekintettel a sokszor már értéktelennek tűnő anyag- és tárgyrészletek újragondolására és felhasználására.”

Kortárs művészeti kiállítás nyílik a Balaton-felvidéken

Richter Sára alkotása egy sorozat része (Fotó: Collage ROOOM)

Sáska falu és Horváth Bence polgármester, valamint az ételeket és italokat biztosító kis családi cégek és a szervezőkhöz csatlakozó önkéntesek segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a kortárs művészeti rendezvény.

„Kicsit kollázsünnep, kicsit művésztelep, kicsit kiállítás, kicsit tábor, sok szabadság, ötlet, támogatás – valahogy így állt össze” – mondják a szervezők.

Még több kultúra az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top