nlc.hu
Szabadidő

Így él most a 64 éves Martina Navratilova

Rekorder lett a balkezes kislányból – 64 éves a valaha élt legjobb teniszező, Martina Navratilova

Nyakigláb, csupakéz kislány – ilyen volt pályája kezdetén az egyik legnagyobb teniszklasszis, aki hamar megmutatta, nem érdemes alábecsülni képességeit.

Minden idők egyik legjobb teniszezőjeként tartják számon a 2021. októberében 65. születésnapját ünneplő Martina Navratilovát. A világhírű sportoló, aki Martina Šubertováként látta meg a napvilágot Prágában, és csak hároméves volt, amikor szülei elváltak. Édesanyja később újból megházasodott, és férje, Miroslav Navratil lett gyermekének első teniszedzője. Martina Navratilova 15 éves volt, amikor megnyerte a csehszlovák bajnokságot, és 1975-ben született meg a döntés, hogy profiként folytatja tovább.

Martina Navratilova

Martina Navratilova akkor és most (Fotó: Profimedia)

Így írt róla ebben az évben a Nemzeti Sport: „Martinára már jó néhány évvel ezelőtt felfigyeltek a hazai szakemberek. Akkor nyakigláb, csupakéz kislány volt még, de sorra legyőzte hazai ellenfeleit, pedig a női teniszsport színvonala felfelé ívelt. A balkezes kislány az elmúlt évben már sok kellemetlen percet szerzett az európai élvonalhoz tartozóknak… A nemzetközi versenyeken is egyre eredményesebben játszott, és 1974 végén az amerikai World Tennis címmel megjelenő szaklap világranglistáján a francia Durr társaságában holtversenyben a tizedik helyre került… Még akkor sem sejtették, hogy Martina az új esztendőben már a wimbledoni győzteseknek is egyenrangú ellenfele lesz…. Az amerikai versenyek sorozatán Martina egyre inkább kivívta a szakemberek csodálatát. Figyelemre méltó győzelmeket aratott, s a világ legjobbjai is egyre jobban tartottak tőle.”

Navratilova ugyanebben az évben ideiglenes letelepedési engedélyt kapott az Egyesült Államokban, de hat évet kellett várnia arra, hogy megkapja az amerikai állampolgárságot. Karrierje során 369 tornát nyert, és az ezredfordulón a Teniszhírességek Csarnokának (International Tennis Hall of Fame) tagjai közé választották. Ekkor kezdődött hivatásos karrierjének második fele, 1994-ben ugyanis bejelentette, hogy visszavonul, de – miután írt néhány bűnügyi regényt – 2000-ben visszatért a pályára, hogy 2006-ban, több rekord begyűjtése után újra ismét búcsút intsen a profi sport világának.

Martina Navratilova
Megnézem
Összes kép (4)

Persze a búcsú azért nem volt annyira végleges, kipróbálta magát például edzőként és szakkommentátori felkéréseket is kapott, meghívásos bemutatótornákon is játszott más híres teniszezőkkel, és annak ellenére, hogy 2010-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, folytatta a munkát, 2012-ben például – ha csak egy rész erejéig – de feltűnt az amerikai Dancing with the Stars táncos vetélkedőben, az utóbbi években például több streamingszolgáltatóval is dolgozott együtt. Emellett pedig amennyi időt csak tud, családjával tölti Miamiban, és gyakran utazik a világban… és fáradhatatlanul népszerűsíti a szívéhez közel álló ügyeket”.

A szívéhez közel álló ügyek közé tartozik többek között az állatvédelem, a hátrányos helyzetű gyermekek segítése, melegjogi tevékenységéért pedig bő két évtizeddel ezelőtt Human Rights Campaign díjat kapott. Miután 1981-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, nyíltan vallott arról, hogy biszexuális, illetve a későbbiekben leszbikusnak vallotta magát. A coming out idején Nancy Lieberman amerikai kosárlabdajátékos volt a barátnője,  majd 1983 és 1991 között pedig Judy Nelson írónővel élt élettársi kapcsolatban, 2006 óta pedig 1990-es Miss Szovjetunió, Julia Lemigova a partnere, akivel 2014-ben össze is házasodtak, és együtt nevelik a modell két lányát, Victoriát és Emmát. 

Martina Navratilova, Julia Lemigova
Megnézem
Összes kép (6)

A teniszcsillagról, aki leszbikusként maga is tagja az LGBTQI közösségnek, az utóbbi években többször is lehetett olvasni annak kapcsán is, hogy több más híres sportolóval együtt ő is felszólalt az ellen, hogy transznők is versenyezhessenek a női sportágakban, szerinte ez egyszerűen csalás. Utóbbi szó miatt egyébként elnézést kért, leszögezve, hogy elfogadó a transznőkkel szemben, de nem fordított teljesen hátat a témának azóta sem. 

Akkor és most: így változtak meg kedvenceink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top