nlc.hu
Szabadidő

Autókra dőlt egy platánfa a Móriczon

Autókra dőlt egy fa a Móricz Zsigmond körtéren

Összesen három autó rongálódott meg.

Szombat délután egy platánfa dőlt három autóra Budapesten a Móricz Zsigmond körtéren – közölte az MTI a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztályára hivatkozva. Kisdi Máté közölte, hogy a tűzoltók a kárelhárítás során láncfűrésszel feldarabolták a 20 méteres platánfát. Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a rendőrséghez személyi sérülésről nem érkezett bejelentés.

Egy 1973-as fotó a Móricz Zsigmond körtérről: 

Fotó: Fortepan / Magyar rendőr

Fotó: Fortepan / Magyar rendőr

És egy platán fasor: 

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A Wikipedia szerint a platán 30 méter magasra növő széles koronájú fa. Törzséről és ágairól a kéreg nagy lapokban válik le, ez szárazabb években még inkább megfigyelhető. Levelei szórt állásúak, pálhásak, 10–20 cm hosszúak és 12–25 cm szélesek; 3-5 karéjosak vagy hasadtak, az egyes karéjok fogazottak. Kihajtáskor szőröket visel, melyek az asztmában szenvedők légzési nehézségeit súlyosbíthatják – ezeket a szőröket nyárra elveszíti. Virágai egyivarúak, fejecskevirágzatot alkotnak; májusban virágzik. A termős virágokból gömb alakú aszmag terméscsoportok fejlődnek, melyek tövében szőrszálak vannak;[4][5] egész télen a fán maradnak, csak tavasszal hullanak le.

Az országban pénteken több helyen is felerősödött a szél, a Balatonnál hatalmas jégeső hullott. 

Faügyek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top