nlc.hu
Szabadidő

Bántalmazás a Spirit Színházban

Botrány a színházban: a verbális abúzus mellett fizikai erőszak is történhetett

Kisebb súlyú fizikai erőszakra tettek panaszt a Spirit Színház alapító-tulajdonosa ellen.

Verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszakra tettek panaszt Perjés János, a Spirit Színház alapító-tulajdonosa ellen – írja az Index.

Botrány a színházban: a verbális abúzus mellett fizikai erőszak is történhetett

Botrány a színházban: a verbális abúzus mellett fizikai erőszak is történhetett. Fotó: Unsplash

A Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ) elnöksége kizárta a Spirit Színház Nonprofit Kft.-t tagjai közül. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történt, de a FESZ közleménye arra utal, hogy az ügyben többen érintettek, így Perjés János, a Spirit Színház alapító-tulajdonosa is, aki bár tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt áll, mégis döntéshozó szerepet tölt be a Spirit Színház életében, ily módon nem formális hatalommal rendelkezik a  foglalkoztatottak felett. Az Index kereste Perjés Jánost, aki egyelőre nem kommentálja az esetet, szabadságon van.

A FESZ honlapján közölték kizárás indoklását, ami változtatás nélkül olvasható: 

“A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége a 20/2021. számú határozatával a Spirit Színház Nonprofit Kft. tag kizárásáról döntött. A kizárási eljárás elindítását a FESZ-hez benyújtott, Perjés János tulajdonost érintő panaszbejelentések alapján lefolytatott vizsgálatról készült jelentésben tett vizsgálóbizottsági javaslat indokolta. A vizsgálati jelentés hat sértett panaszát tartalmazza, további panaszosok teljes anonimitást kértek.  A vizsgálóbizottság a vizsgálat során tudomására jutott információk és bizonyítékok alapján megállapította, hogy a Spirit Színház Nonprofit Kft. vezető tisztségviselői tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt álló tulajdonosa a színház tevékenységében döntéshozóként vesz részt, közvetlen és érdemi befolyása van a műsorpolitikára, a szerződtetésre, a pénzügyi folyamatokra, ily módon nem formális hatalommal rendelkezik a foglalkoztatottak felett. A vizsgálat során feltárt események, a beszámolókban leírt esetek a bizottság megállapítása szerint a hatalommal való visszaélés különböző megnyilvánulási formái: 

– félelemkeltő magatartás 

– fenyegetés 

verbális abúzus 

– fizikai veszélyeztetés, kisebb súlyú fizikai erőszak 

– kiskorú foglalkoztatása az adott tevékenységre vonatkozó szülői engedély nélkül.

A FESZ 2019 novemberben meghirdette a Biztonságos Terek Projektet, és több tagszervezetével együtt etikai nyilatkozatot ( https://ahang.hu/biztonsagosterek/) fogadott el, amelyhez számos színházi szervezet csatlakozott. Ekkor dolgozta ki a FESZ azt az eljárásrendet, amelyet a jelen etikai eljárásban is alkalmazott. A FESZ az etikai nyilatkozatban meghatározott alapelvek és magatartási szabályok érvényesítését tagszervezeteitől is elvárja, ezért az eljárásban azt vizsgálta, hogy a panaszokkal érintett magatartások hogyan minősíthetőek ezen elvek és magatartási szabályok szempontjából.”

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top