nlc.hu
Szabadidő

Felvételi pontok az önkéntes katonai szolgálatért

Ennyien jelentkeztek pluszpontokért az egyetem előtti katonai szolgálatra

Az ADOM Diákmozgalom aránytalanul soknak tartja az önkéntes katonai szolgálatért járó pluszpontokat a felvételin.
Magyar katonák

Benkő Tibor honvédelmi miniszter nemrégiben jelentette be, hogy a jövőben pluszpontokat kaphatnak a felvételin azok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet a honvédségnél szolgálnak. Hat hónapért 32, egy évért 64 pont jár, miközben egy komplex középfokú nyelvvizsgáért 28 pontot adnak.

Az ATV-nek nyilatkozó Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nehéz ezt a két területet összehasonlítani. Ám szerinte a nyelvtudás nagyon fontos a mai fiatalságnak, ezért ezt feltétlenül pluszponttal kell honorálni. De azt is megjegyezte, hogy szerinte az egyetemi felvétel követelménye kellene, hogy legyen.

Az ADOM Diákmozgalmnál azt mondták a csatornának, hogy ők a tudás alapú felvételiben hisznek.

„Aránytalanul magasnak tartjuk azt a pontot, ami egy olyan egyetem előtti önkéntes katonaságért jár, ami irreleváns tudással, képességekkel és tapasztalattal ruházza fel a diákokat” – mondta a mozgalom szóvivője, Schermann Fruzsina. Hozzátette, hogy Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekről is csak a releváns tárgyak eredményeit szokták beszámítani a felvételibe.

Nem értjük, ez miért ér ilyen sok pontot. Ez lényegében pluszpontokért egy lopakodó sorkatonai szolgálat

– fogalmazott a mozgalom szóvivője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV kérdésére azt válaszolta: a fiatalok támogatása céljából indították el új szolgálati formaként az önkéntes katonai szolgálatot. A szeptember közepén induló lehetőségre első ütemben mintegy 400-an jelentkeztek.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Katonaság az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top