nlc.hu
Szabadidő

Ez történik II. Erzsébet halála után

Az Egyesült Királyságban kész forgatókönyv van, hogy mi történik II. Erzsébet halála után

Az első 5 nap menetrendje kőbevésett, és az is biztos, hogy a halála utáni tizedik napon temetnék.

Azt írja a HVG, hogy a Politico birtokába jutott a királynő halála esetére készített forgatókönyv. Ennek a neve a London Bridge művelet, és összefoglalja a brit kormány pontos terveit arra az esetre, ha meghalna II. Erzsébet brit királynő. A 95 éves uralkodó esetleges halála utáni napok forgatókönyvéről eddig csak információfoszlányok szivárogtak ki, most azonban a Politico nyilvánosságra hozta a tíznapos menetrendet, amely – tekintettel II. Erzsébet jó egészségére – nem lett frissítve a közelmúltban. A tervek szerint az uralkodó halála napján (ezt D-Dayként emlegetik)

  • órákon belül értesítik a kormányt a hírről,
  • az uralkodócsalád pedig közleményt ad ki.
  • A Whitehall (kormányzati városnegyed Londonban) zászlóit félárbocra eresztik a hírek után 10 percen belül,
  • a parlament a királyság összes tagországában megszakítja üléseit,
  • a közösségi média és a hivatalos kormányzati oldalak sötétbe borulnak.
  • Emléksortüzet és egyperces országos gyászt tartanak, este a miniszterelnök pedig az új uralkodóval, Károly herceggel áll ki a TV kamerái elé.

 

Másnap reggel (D-Day + 1 a hivatalos megnevezésben) kikiáltják hivatalosan is az új királyt, aki délután már a kormánnyal találkozik. A D-Day + 2. napon II. Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham Palotába viszik. Ha a királynő a kelet-angliai birtokán hal meg, királyi vonat viszi a St. Pancras vasútállomásra, ahol a kormánykabinet fogadja. Ha balmorali, skót birtokán éri a halál, vagy vasúton, vagy repülővel hozzák vissza Londonba – ekkor is a kabinet miniszterei fogadják. Harmad- és negyednapon az új király a parlamentek gyászjelentéseit fogadja.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

A D-Day + 5. napon a koporsót a Westminsteri palotába szállítják. Az ezt követő három napban napi 23 órában látogatható lesz a királynő emelvényre állított koporsója. Hatodnap megkezdődnek a temetési ceremónia próbái, hetednapra a kormány már csak a temetéssel van elfoglalva. A külügy dolga a külföldi meghívottak érkezésének lebonyolítása, a belügyminisztérium a biztonságért és az esetleges terrorcselekmények elhárításáért felelős, a közlekedési minisztérium pedig fel kell készítse a főváros infrastruktúráját az érkező tömegekre.

A halálesetet követő tizedik napon tartják a temetést, amelyet egyúttal nemzeti gyásznappá nyilvánítanak. Délben kétperces néma megemlékezést tartanak országszerte. II. Erzsébetet Windsorban, a VI. György kápolnában helyezik végső nyugalmára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top