nlc.hu
Szabadidő

Erről szól A korona sorozat utolsó epizódja

Könnyek, és csúnya ferdítések – Megnéztük A korona sorozat utolsó epizódjait

Átírta az élet A korona sorozat utolsó évadjának forgatókönyvét. Katalin és Vilmos esküvője helyett, II. Erzsébet búcsúját láthattuk. Kritika.

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy A korona készítői elméletben Vilmos és Katalin esküvőjével szerették volna befejezni a sorozatot… Az élet azonban „közbeszólt” – bármilyen sablonosan is hangzik ez – hiszen az egész világot megrázta, amikor 2022 szeptemberében II. Erzsébet meghalt. Innentől kezdve pedig már az sem volt annyira egyértelmű, mi lesz a királyi családdal foglalkozó széria fináléjában. A készítők végül úgy döntöttek, méltó búcsút adnak II. Erzsébetnek és imádott férjének, Fülöp hercegnek. Mindezek ellenére a sorozat utolsó évadába jócskán kerültek olyan epizódok, amelyek felróhatók a készítőknek. Vágjunk bele! 

Harry jeleneteit tollba mondták?

A Harry életével kapcsolatos eseményeket a készítők mintha csak A tartalék című könyvéből másolták volna A korona forgatókönyvéhez. Szinte szóról szóra jelenik meg, ahogy Harry írt arról a bizonyos náci egyenruha ügyről, amire Vilmos állítólag rálegyintett, ez pedig az öccse szerint felért egy lelkesítéssel. De az is megjelenik a sorozatban, hogy Károly önkénteskedni küldi Harryt, miután füvet talál nála. Az igazság egyébként ez ügyben az, hogy Harrynek mindössze egy napot kellett egy elvonón tölteni, mint önkéntes – a sorozatból azonban ez valahogyan kimaradt. Ha úgy érezzük, hogy ez erősen csak Károly kisebbik fiának az érzéseit mutatja be, akkor nem járunk messze az igazságtól. Egyoldalú, nyafogó, és pontatlan.

Felróható a készítőknek az is, hogy az utolsó évadban már-már túlságosan is sokat foglalkoztak Diana hercegnő életének utolsó napjaival. Mondjuk ki: ez túlzás. És nem csak azért, mert a húzással mellékszereplővé alacsonyították a sorozat eredeti főszereplőjét, hanem azért is, mert a sorozat ezzel úgy vette át a bulvárlapok feladatát, hogy az fel sem tűnik a nézőknek. Ráadásul, amíg hosszú részeken keresztül igyekeznek újraalkotni Diana történetét, addig fontos eseményekkel, szereplőkkel egyáltalán nem foglalkoztak. 

Mert hol volt A korona sorozatból Anna királyi hercegnő elrablása? Hol volt A korona sorozatból Eduárd és Zsófia esküvője? Hiszen Zsófia volt az, aki teljesen összetörve állt II. Erzsébet halálos ágyánál, és koporsójánál. Ő az, aki legalább annyi jótékonysági ügyet karol fel, mint anno Diana tette, igaz, bulvárszempontból nem „olyan fontos” személyiség. Ez az ára, ha nincs valaki körül botrány… Diana, tetszik vagy sem, bulvárhősként uralja az első öt epizódot, ami természetesen nem törli a tényt, hogy ami vele történt, valódi tragédia. Leginkább a két fiának. Az viszont már korrekt volt a készítők részéről, ahogyan bemutatták Dodi Al-Fayed apjának eszement összeesküvés-elméleteit Diana nem létező terhességétől a felbérelt gyilkosokig.

A királynő és az új generáció

Katalin és Vilmos A korona sorozatban

Katalin és Vilmos a sorozatban (Fotó: Profimedia)

Az utolsó évad utolsó öt epizódja Vilmost és II. Erzsébetet helyezi a fókuszba. Vilmost, aki már egy teljesen új generációt képvisel, és a királynőt, akitől valahogy mindenki azt várja, hogy egyszer majd lemond, de ő, ahogyan megesküdött, élete végéig szolgálja a hazáját. Vilmos pedig keresi a helyét. Anyja halála után rendeznie kellett a viszonyát az apjával, amiben – a család kősziklájaként emlegetett – Fülöp herceg sietett a segítéségére. Az a Fülöp, akinek sokszor még a fia is felrótta, hogy rideg és távolságtartó volt vele, és aki a sorozat végén mindezt már megbánta. Hogy valóban rendeződött Károly és az apja kapcsolata a herceg utolsó éveiben, arra talán a jelenlegi király szavai és a temetésen látható könnyes szeme a bizonyíték.

Vilmos közben megpróbált megfelelni annak az idealista szerepnek, amit rákényszerített sajtó, de még inkább az emberek. „Olyan vagy, mint anyukád!” „Édesanyádat látjuk benned!” „Anyukád büszke lenne rád!” Kit ne nyomnának össze ezek a szavak? Pláne, ha egy 18 éves srácról van szó, akiről egy világ képzeli azt, hogy ismeri.  Vilmos felnőtté válását alaposan kidolgozták A korona írói, miközben Harryből nem látunk mást, csak egy folyton bajba keveredő, meg nem értett, elveszett kisfiút. 

Carol kontra Kamilla

Ugyancsak felróható A korona készítőinek, ahogyan Katalin édesanyjából egy golddigger, „az én lányomból hercegné lesz” mamit csináltak. A forgatókönyvírók verziójában Carol Middleton előre eltervezte, hogy Kate és Vilmos találkozzanak, és lányát is arra trenírozta, hogy higgye el: egyszer királyné lehet. Hacsak az írók közül valaki nem volt légy a Middleton család házának falán, úgy ezeket aztán nem sok helyről tudhatták. A sorozat erre vonatkozó részeinek valóságtartalmát tehát illik fenntartásokkal kezelni. Miközben Carol Middleton az új gonosz, addig Kamilla – teljes joggal – immár pozitív karakter. 

Könnyek, és csúnya ferdítések - Megnéztük A korona sorozat utolsó epizódjait

Ami azt illeti, felesleges is Kamillát démonizálni: a sorozatban jól nyomon követhető, hogyan vált az évek során Károly csendes támaszává. Hogyan biztatta, hogy beszéljen a fiaival, nyíljon meg nekik, legyen türelmes velük. Kamilla nem erőltette az esküvőt, nem készült királynéi szerepre. Bár A korona készítői időben kicsit előrébb hozták II. Erzsébet beszédét, amelyet halála előtt egy évvel mondott, de végül a készítők fontosnak tartották megmutatni, hogy a néhai királynő elfogadta, és elismerő szavakkal illette őt. 

A búcsú

Természetesen, ahogy az időben megy előre el a széria, úgy kell egyre több szereplőtől búcsúzunk. Például az anyakirálynétól és Margit hercegnőtől is. (Itt azért felhívnám a kedves fordítók figyelmét, hogy Erzsébet királynő és nem királyné, ahogy Katalin egy telefonbeszélgetésben mondja – a szerk.)

Meglepő, hogy A korona készítői ennyire figyelmen kívül hagyták mindazt, amit jelenleg a közvélemény-kutatások mutatnak. Fülöp herceg szájába adtak egy végszót, mely szerint, 

„A rendszernek nincs értelme, kihaló félben lévő faj vagyunk. A partinak vége van… Róma porig fog égni, és összeomlik a templom, mi pedig már aludni fogunk.”

De a felmérések szerint még mindig többségben vannak azok, akik támogatják a királyi családot és a monarchiát. Igaz, nem lesz könnyű a fiatal generációt is „meggyőzni”, arról hogy a koronának még van létjogosultsága, de ez már vélhetőleg Vilmos és Katalin feladata lesz.

Végszó?

Az mindenképp A korona sorozat javára írandó, hogy láthattunk egy csodálatos életet a filmvászon. II. Erzsébetnél talán nem is lehetne színesebb karaktert – és nem csak a ruháira gondolunk – bemutatni az elmúlt évszázadból. Része volt az életünknek, még akkor is, ha ő nem vágyott erre a szerepre. Az már érthetetlen, hogy miért érezték úgy a készítők, hogy mellékszereplő legyen az életéről szóló film utolsó évadjában.

Akárhogyan is, ez itt a búcsú! Mindenki készüljön fel mert, lesz sírás a végén…

II. Erzsébet és Fülöp herceg A korona sorozatban

Fülöp herceg és a királynő az utolsó epizódban… (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top