nlc.hu
Sztárok

Harry herceg 39 éves lett

Harry, a vadócból lett családapa – 28 emlékezetes címlap a 39 éves Harry herceg életéből

Szeptember 15-én ünnepli 39. születésnapját Harry herceg. Aki a címlapokon szerepelt már a „szívek hercegeként”, de a „féktelen bulizás hercegeként” egyaránt.

Harry 1984. szeptember 15-én jött a világra. Édesanyja ugyanabban a kórházban adott életet neki, mint két évvel korábban Vilmos hercegnek. A People magazin 1984. október elsején megjelent számában már több információt is közölt a királyi család legifjabb tagjáról. Érdekesség, hogy akkor még a lapokban is Henryként szerepelt, ám néhány évvel később, amikor a családja is csak Harrynek kezdte hívni, a sajtó is átvette ezt a becenevet. A szalagcím egyébként igazán érdekesre sikerült. „Diana öröme és büszkesége – Állj félre, Vilmos! Henry bejelentkezik a királyi óvodában.”

Diana hercegnő és Harry herceg 1982-ben

Diana hercegnő és Harry herceg 1984-ben

Két évvel később egy, a királyi családra specializálódott magazin többoldalas összeállítással köszöntötte Harry herceget, aki annyira népszerű volt, hogy „lenyomta” a címlapról bácsikája, András herceg esküvőjét.

Harry herceg, Vilmos herceg és Diana hercegnő

Harry herceg, Vilmos herceg és Diana hercegnő 1986-ban

1988-ban Károly a 40. születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból több új családi portré is készült, amelyek a lapok címoldalára kerültek. Érdekes, hogy már ekkor azt taglalták, milyen problémákkal kell szembenézni, mikor király lesz. Fogadni mernénk rá, hogy biztosan nem számoltak azzal, hogy erre csak 35 évvel később, egy pandémia után, az ukrán-orosz háború alatt, egy kaotikus belpolitikai helyzetben  kerül majd sor. Visszatérve Károly családjához, Harry itt négyéves volt, míg Vilmos hat. A Royalthy Monthly pedig azt pedzegette, hogy vajon hová fognak járni felsős korukban a fiúk. Természetesen igazuk lett, hiszen mindketten az Eton elitképzőbe mentek.

Harry a 2023-ban megjelent könyvében úgy emlékezett vissza az Etonra, mint a helyre, ahol gyakran kakukktojásnak érezte magát. Végül a sport segített neki beilleszkedni. „A rögbi lett a kedvencem, mert az egy gyönyörű játék, és kiváló ürügy arra, hogy az ember keményen összecsapjon. A rögbi engedte, hogy kiéljem a dühömet. A játék alatt nem éreztem fájdalmat, ami egy kicsit megrémisztett.”

Harry herceg, Vilmos herceg és Diana hercegnő és Károly

Harry herceg, Vilmos herceg és Diana hercegnő és Károly 1988-ban

1991-ben Diana és Károly 10. házassági évfordulóján egy igencsak különleges címlap is kikerült az újságos standokra. Ez azt taglalta, hogy mit nyert, és mit veszített az esküvője után a hercegnő. A képen pedig csak az egyik fiával, nevezetesen Harryvel szerepelt. Ez is olyan „húzás” volt, amivel a média azt próbálta meg erőltetni, hogy Diana „szeme fénye” a kisebbik fia. Ám ilyesmiről a hercegnő soha nem nyilatkozott.

Harry herceg és Diana hercegnő

Harry herceg és Diana hercegnő 1991-ben

1995-ben őszén Vilmos már betöltötte a tizenhármat, Harry pedig a tizenegyedik születésnapját ünnepelhette. Szüleik ekkor már külön éltek, és a Hello! pont azt kapargatta, amit aztán Harry is kiírt magából 28 évvel később a könyvében. „Két herceg, két külön sors” – írták a címlapra. Hiszen Vilmosra mint jövendő királyra tekintettek, de öccsére senki nem gondolt tartalékként – csak ő érezte magát ennek – inkább úgy tekintettek rá, mint a fiúra, akire kisebb teher hárul.

Vilmos herceg és Harry herceg 1995-ben.

Vilmos herceg és Harry herceg 1995-ben

Két évvel később, 1997-ben az akkor 15 esztendős Vilmosnak, és a 13 éves Harrynek szembe kellett néznie édesanyjuk tragikus halálával. Ráadásul a protokoll megkövetelte, hogy a gyászmenetben ők is a koporsó mögött sétáljanak. Így nem mutathatták ki fájdalmukat, hiszen minden szempár (és kamera) rájuk szegeződött. Több interjú szerint, a fiúknak engedte volna a család, hogy ne meneteljenek a koporsó mögött, végül nagyapjuk, Fülöp herceg így szólt hozzájuk: „Ha én is megyek veletek, akkor vállaljátok?” Unokáig pedig így feleltek: „Ha te ott leszel, nagyapa, akkor mi is.” Nem hiába tartják úgy, hogy Fülöp volt a királyi család sziklája.

Vilmos herceg és Harry herceg 1997-ben.

Vilmos herceg és Harry herceg 1997-ben

1997 decemberénél járunk. Immár három hónap telt el Diana halála óta. A People magazin pedig arról számolt be, hogy Vilmos számára az Etonba való visszatérés és a tanulás jelentett némi megnyugvást, vagy állandóságot. Míg Harryvel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy az apjával közös utazás végre ismét mosolyt csalt az arcára. A herceg egy karkötőt is kapott itt a helyiektől, amelyet azóta is rendszeresen visel a csuklóján.

Vilmos herceg és Harry herceg

Vilmos herceg és Harry herceg 1997-ben

2001-nél járunk, amikor Vilmos 19, Harry pedig 17 éves volt. Édesanyjuk után pedig őket kezdték a „szívek hercegeinek” hívni. Saját könyvében egyébként Harry azt állította, hogy ekkor veszítette el a szüzességet egy idősebb nővel.

Vilmos herceg és Harry herceg

Vilmos herceg és Harry herceg 2001-ben

2002-ben már nem tudta a királyi család tovább titkolni, hogy Harry nehézségekkel küzd. A People magazin vad partikról, alkoholról és füvezésről számolt be. A The Guardian pedig arról írt, hogy a 18 éves herceget egy kábítószer-rehabilitációs klinikára vitte az apja, miután felfedezte, hogy rendszeresen iszik és füvezik. 

A napilap szerint Harry 17 éves korában kezdett kemény ivásba, többnyire egy Wiltshire-hez közeli pubban. „Ezek az információk rendkívül kínosak a királyi család számára, mert rávilágítanak arra, hogy Harry egyáltalán nem tudott megbirkózni az anyja halálával” – írta a The Guardian. A lap munkatársai hozzátették, hogy Diana halála után érvényben volt egy szabály a családban, amelynek értelmében az iskola utáni időszakot (a szüneteket és a hétvégéket) Harry az apjával tölti Highgrove-ban. De 2001-ben Károlynak kevesebb ideje volt a fiára, több kötelezettségnek kellett eleget tennie, Vilmos pedig nem tartózkodott otthon, így Harry egyedül volt. Apja arra biztatta, hogy hívja át a barátait, legyen társaságban. A dolog azonban nem jól sült el. A herceg életében megjelentek a bulik és az illegális szerek. 2001 nyarán például az elfogyasztott alkohol után rosszul lett a Rattlebone Inn nevű bárban.

Károly végül Vilmos segítségét kérte abban, hogy Harryt rábeszéljék a rehabilitációs klinikára. Itt mindössze 1 napot töltött az akkor már 18 éves fiú, hogy szembesüljön az önkárosító élet következményeivel.

Harry herceg 2002-ben.

Harry herceg 2002-ben

A bulizós címlapokat persze enyhíteni kellett valamivel. Így gyorsan meg is jelentik azok a lapok, amelyek szerint Károly védelmezve terelgeti fiát a kamaszkor nehézségein.

Harry herceg és Károly

Harry herceg és Károly 2002-ben

A vad viselkedéséről szóló címlapokat másképpen is próbálták elnyomni. 2004 tavaszán Harry megkérte a sajtót, hogy tartsanak vele Afrikába, és örökítsék meg miközben anyja jótékonysági munkáját folytatja. A királyi család azt remélte, hogy ez az utazás javítani fogja a Harryről kialakított képet, miközben rávilágít a Lesothóban élő emberek nehézségeire.

Harry herceg

Harry herceg 2004-ben

A Harryben felgyülemlett frusztrációt vélhetőleg csak tovább növelte ez a 2004 novemberi címlap, ami éles kritikát fogalmazott meg vele kapcsolatban. Itt Vilmost a „jó hercegnek”, öccsét viszont a „vad hercegnek” titulálták. A riportban azt is taglalták, hogy miközben a 22 esztendős Vilmos egyre felelősségteljesebben viselkedik, addig Harry továbbra sem tud távol maradni balhéktól, a bulizástól és váltogatja a barátnőit. Négy hónappal később készültek róla azok a fotók, amikor náci egyenruhában bulizott.

Vilmos herceg és Harry herceg

Vilmos herceg és Harry herceg 2004-ben

2006-ban már úgy tűnt, hogy megkomolyodott a 24 éves herceg. Emlékezetes fotó, amikor nagyanyja mosolyogva állt vele szemben, amint szemlét tartott annál a szakasznál, ahol Harry szolgált.

Harry herceg és II. Erzsébet

Harry herceg és II. Erzsébet 2006-ban

Harry herceg kétszer járt Afganisztánban. 2008. február 28-án a védelmi minisztérium megerősítette, hogy Harry akkor már több mint két hónapja szolgált a brit hadseregnél az afganisztáni Helmandban. 2012-ben ismét itt vett részt bevetésen. 

A brit média eleget téve a királyi családdal kötött egyezségnek, titokban tartotta Harry 2008-as bevetését, ám az amerikai sajtó kiszagolta, és le is közölte az információt. Ezt követően az angolok is címlapon számoltak be Harry ottani életéről.

Harry ekkori barátnője Chelsy Davy volt, aki szó nélkül tűrte a róla szóló címlapsztorikat.

Harry herceg

Harry herceg 2008-ban

Három évvel később a herceg, a GQ magazinnak beszélt arról a 2011. márciusi expedícióról – „Séta a Sebesültekkel” –, mely során az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Brit Nemzetközösség országaiból érkező sérült katonákkal vágott neki az Antarktisznak. A négynapos kaland alatt 2 millió fontot akartak összegyűjteni a veteránok számára. Ez volt az az utazás, melyről azt írta a 2023-ban megjelent könyvében, hogy a 320 kilométeres sarkköri jótékonysági séta alatt „lefagyott a pénisze”, amitől még a bátyja áprilisi esküvőjén is szenvedett.

Harry herceg 2011-ben.

Harry herceg 2011-ben

Miután Harry és Katalin 2011-ben összeházasodtak, sorra jelentek meg azok a címlapok, amelyeken összeboronáltak Katalin húgát és Harryt.

Harry herceg és Pippa Middleton

Harry herceg és Pippa Middleton

Harry második emlékezetes kapcsolata Cressida Bonas színésznővel volt. 2012-ben kezdtek randevúzni, miután a herceg unokatestvére, Eugénia hercegnő bemutatta őket egymásnak. Cressida és Harry tökéletes párnak tűntek, és sokan már az eljegyzésről suttogtak. A nőt bemutatta családtagjainak, így nagyanyjának is. 2013-ban síelni mentek, amiről a férfi azt írta Tartalék című könyvében, hogy anyja haláláról beszélve, végre hosszú évek után tudott sírni, amiért nagyon hálás volt Cressidának. „Hatalmas szerelem volt, de nem az a fajta, amely örökké tart” – írta Harry, aki megemlítette azt is, hogy Katalin és Vilmos többször is jelezték neki, hogy nagyon kedvelik a barátnőjét, aki szerintük ideális társa lehetne egy életen át. Végül 2014-ben mégis szakítottak, Harry pedig még az esküvőjére is meghívta a nőt…

 

Harry herceg

Harry herceg 2013-ban.

Először 2016 őszén jelent meg olyan címlap, ami Harry és Meghan Markle színésznő kapcsolatáról szólt. 

Harry herceg és Meghan Markle 2016-ban.

Harry herceg és Meghan Markle 2016-ban

Harry 1 évvel később bejelentette, hogy feleségül veszi, az ő „amerikai hercegnőjét”. A People pedig azt taglalta, hogy miért Markle számára a tökéletes választás. Természetesen beszámoltak az eljegyzési gyűrűről is, amit Harry saját tervei alapján, a Cleave & Company céggel készíttetett el. A gyűrűt két kisebb és egy nagy gyémánt díszíti. A két kisebb Diana hercegnő gyűjteményéből származik.

Harry herceg és Meghan Markle

Harry herceg és Meghan Markle 2017-ben

Júniusban pedig „soha nem hallott történeteket, és meghitt fotókat” ígértek az esküvői beszámolókban.

Harry herceg és Meghan Markle

Harry herceg és Meghan Markle 2018-ban

Miután első gyermekük megszületett, Archie-t bemutatták a családnak, majd egy hónappal később megtartották a keresztelőt is. A kisfiúnak születése után nem járt automatikusan a hercegi titulus – elmondások szerint erre a szülei sem tartottak igényt – de miután nagyapja király lett, megkaptaa hercegi címét, míg húgából hercegnő lett.

Harry herceg és Meghan Markle

Harry herceg és Meghan Markle 2019-ben

Harry és Meghan 2020 tavaszán hagyta el a királyi családot, hogy új életet kezdjenek. Eredetileg Los Angelesbe költöztek volna, de a Covid felborította a terveiket, és először Kanadába mentek, majd csak hónapokkal később tették át a székhelyüket Kaliforniába. Erről nem minden amerikai lap számolt be barátságosan.

Ez például „A nagy menekülés – Harry és Meghan új élete La La Landben” címmel jelent meg.

Harry herceg és MEghan Markle 2020-ban.

Harry herceg és Meghan Markle 2020-ban

Mindenki, de tényleg mindenki azt találgatta, hogy mégis miért döntöttek a távozás mellett. Az, hogy ők mit állítottak interjúkban, csak a történet egyik oldala, a másikat viszont soha nem ismertük meg, mert a királyi család úgy döntött, hogy nem kommentálják a híreket.

Vilmos herceg egyetlen esetben szólalt fel öccse nyilatkozatait illetően, amikor Harry és Meghan rasszizmussal vádolták a királyi család egyik tagját, akit viszont nem neveztek meg. Amikor néhány nappal később, Vilmos egy nyilvános eseményre látogatott, az újságírók feltették neki a kérdést, hogy mit szól a vádakhoz. A trónörökös megfordult, és kissé ingerülten, de határozottan közölte, hogy a családjában a rasszizmus egyáltalán nincs jelen.

Harry herceg és MEghan Markle 2020-ban.

Harry herceg és MEghan Markle 2020-ban

2021 tavaszán, elhunyt II. Erzsébet férje, a fiúk nagyapja, Fülöp herceg. A testvérek akkor már hosszú hónapok óta nem beszéltek egymással. Ráadásul Harry napokkal korábban még interjút adott Oprah-nak, ami adásba is került. Ekkor viszont a herceg már tudta, hogy nagyapjának csak napjai vannak hátra a szívbetegsége miatt. Mégsem kérte a felvétel elnapolását. Kemény támadást indított családja ellen, közben tudta, hogy azok nem fognak reagálni.

Ebben a helyzetben találkozott újra a két testvére Fülöp áprilisi temetésén. Sokan azt feltételezték, hogy a gyász ismét közelebb hozzá őket, ám a sors máshogyan akarta.

Harry herceg és Vilmos herceg 2021-ben.

Harry herceg és Vilmos herceg 2021-ben.

2021 őszén a Time magazin az év legbefolyásosabb embereinek választotta meg Meghan Markle-t és a férjét. Tették ezt azért, mert leszerződtek a Spotify-jal és a Netfixszel.

Ma már tudjuk, hogy a podcast-csatornájuk a sikertelenség miatt idő előtt lekerült a platformról. A hivatalos verzió szerint közös megegyezéssel döntöttek úgy, hogy nem folytatják tovább az együttműködést. Ezt Christopher Wilson, aki több könyvet is írt a királyi családról így kommentálta: „Tulajdonképpen a Spotify főnöke azt mondta, hogy az erre szánt pénzt inkább a tehetségekre költi. 

Bill Simmons, a Spotify podcast-innovációért és monetizációért felelős vezetője pedig, 2023-ban úgy nyilatkozott saját podcast adásában, hogy Harry és Meghan „ki…tt szélhámosok”.

A brit National Television Awards szavazásán pedig, a nézők elkaszálták a házaspár dokumentumsorozatát.

Harry herceg és MEghan Markle 2021-ben.

Harry herceg és Meghan Markle 2021-ben

A következő alkalom, amikor Vilmos, Katalin, Harry és Vilmos együtt jelent meg, II. Erzsébet halála után volt. Akkor, Vilmos kezdeményezésére, együtt sétáltak végig Windsor utcáin, hogy fogadják az emberek részvétnyilvánítását. 

A feszültség Katalin és Meghan között viszont nagyon is érezhető volt.

Harry herceg, Vilmos herceg, Katalin hercegné és Meghan Markle

Harry herceg, Vilmos herceg, Katalin hercegné és Meghan Markle 2022-ben

7 héttel azután, hogy II. Erzsébet meghalt, a boltokba került Harry herceg memoárja, a Tartalék. A könyvben pedig olyan vádakkal illette például a testvérét, hogy ő beszélte rá, hogy abba a bizonyos buliba náci jelmezben menjen.

Miközben a királyi család még gyászolt, Harry olyan fájdalmakat írt ki magából, mint az, hogy kisebb szobát kapott Balmoralban, mint Vilmos. 

III. Károly nem reagált arra, hogy Harry sorozatosan adta az interjúkat a könyve kapcsán. Talán a véleményét uralkodóként tartott első beszédében fogalmazta meg. Ekkor így nyilatkozott: „Idősebbik fiam, Vilmos mostantól megörökli a Cornwall hercege címemet, mely oly sokat jelentett nekem… A mai nappal szintén kinevezem őt walesi hercegnek, amit eddigi életemben büszkén viseltem.” Károly hozzátette azt is, hogy biztos benne, hogy Katalinnal az oldalán Vilmos továbbra is elkötelezetten szolgálja a nemzetet. Majd így folytatta: „Szeretném szeretetemet kifejezni Harry és Meghan iránt, miközben folytatják életük építését a tengerentúlon.”

Harry herceg

Harry herceg 2023-ban

Harry és Meghan 2023 májusában különös ügybe keveredett. Azt állították, hogy 2 órás autós üldözés áldozatai lettek New York utcáin, miután a szállásuk felé tartottak egy rendezvény után.

A New York Post viszont címlapon közölte, hogy mind az őket szállító taxis, mind New York rendőrfőnöke máshogyan látta a történteket.

Harry herceg és MEghan Markle a New York Post címlapján 2023-ban.

Harry herceg és Meghan Markle a New York Post címlapján 2023-ban

Harry utoljára akkor találkozott a családjával, amikor apja koronázására ment. Ám a hivatalos ceremónia után azonnal kocsiba ült, és visszarepült Los Angelesbe, mert fiának születésnapja volt. Amikor pedig szeptember 8-án II. Erzsébet halálának első évfordulója volt, Károly Balmoralban, Vilmos Walesben, Harry pedig Windsorban emlékezett meg a néhai királynőtől. Békülésnek tehát nyoma sincs…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top