nlc.hu
Sztárok

Harry herceg és a brit bulvársajtó

Harry herceg szerint a brit bulvársajtó „ipari méretekben” törte fel az ő és a barátnői telefonjait

A barátnőivel való veszekedésekről a lapok csak így szerezhettek tudomást.

Harry herceg szerint a brit bulvársajtó „ipari méretekben” törte fel az ő és a hozzá közel állók, köztük egykori barátnője telefonjait az elmúlt években.

III. Károly király másodszülött fia, aki amerikai feleségével és két gyermekükkel Kaliforniában él, szerdán a londoni felsőbíróságon csaknem fél napon át vázolta a sajtóval, mindenekelőtt a Daily Mirror című brit tömeglap kiadójával (Mirror Group Newspapers, MGN) szembeni vádjait.

A sussexi herceg pert indított az MGN ellen, kártérítési kötelezettség megállapítása mellett azt is kérve, hogy a bíróság nyilvánítsa törvénysértőnek a cég által kiadott lapok vele szemben alkalmazott korábbi információgyűjtő gyakorlatát.

Harry, aki másodszor jelent meg felperesként és tanúként a bíróság előtt, az estébe nyúló szerdai tárgyalási napon kijelentette: tudta, hogy egykori barátnője, Chelsy Davy telefonszámát a Mirror újságírói is ismerték, nyilvánvalóan böngészték hívásait és ebből összeállítottak egy-egy sztorit.

A herceg elsősorban arra a cikkre utalt, amelyet a Mirror-csoport egyik vasárnapi lapja, a Sunday People közölt 2006-ban, és amelyben az állt, hogy

Chelsy magából kikelve veszekedett vele, amiért látogatást tett a lenge öltözetű táncosnőkről is közismert, Spearmint Rhino nevű bárban.

Harry nem cáfolta a sztorit, ugyanakkor „bizarrnak” nevezte, hogy a Mirror-lapcsoport újságírói ilyen mélységig ismerték akkori barátnője telefonhívásait. Hozzátette: nem hiszi, hogy Chelsy Davy adta volna meg saját telefonját a Mirror-lapok újságíróinak.

Harry „rendkívül gyanúsnak” nevezte azt is, hogy a Sunday People egy másik cikkében a barátnője és közte rendre fellángoló „monumentális veszekedésekről” adott hírt, udvari forrásokat idézve. A herceg közölte: annál is inkább gyanús volt ez a forrásmegjelölés, mivel ő soha nem számolt be udvari illetékeseknek Chelsy Davyvel fenntartott kapcsolatának részleteiről.

Harry elmondta azt is a bíróságon, hogy egy ízben nyomkövető szerkezetet talált barátnőjének kocsijára rögzítve. Kijelentette: mindez arra enged következtetni, hogy ipari méreteket öltött a Mirror-lapok által végzett lehallgatási tevékenység.

A Mirror-csoport jogi képviselői ugyanakkor „puszta spekulációnak” nevezték Harry kijelentéseit, és annak a véleményüknek adtak hangot a szerdai tárgyaláson, hogy a herceg által mondottakat semmiféle konkrét bizonyíték nem támasztja alá.

Harry előző nap 55 oldalas keresetet terjesztett a londoni felsőbíróság elé, részletezve azokat a cikkeket, amelyeket az MGN lapjai – a Daily Mirror mellett a Sunday Mirror, a The People és a Sunday People – közölt. Ezek a cikkek a herceg szerint olyan magánjellegű és bizalmas információkat tartalmaztak róla és ismerőseiről, amelyek annak idején nem voltak köztudomásúak, így az alperes sajtótermékei valószínűleg törvénysértő módon juthattak hozzájuk.

A keresetben ötven ilyen cikk szerepel.

Harry azzal is vádolja Piers Morgant, a Nagy-Britanniában széles körben ismert újságírót és televíziós személyiséget, aki annak idején a Daily Mirror főszerkesztője volt, hogy ő „és újságíróinak bandája” lehallgatta néhai édesanyja, Diana hercegnő magánjellegű és „érzékeny tartalmú” üzeneteit is.

Harry és bátyja, Vilmos trónörökös édesanyját, III. Károly első feleségét, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, végzetes útján is többtucatnyi fotós követte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló Dianáról is közeli felvételeket készítettek. Harry azóta is közismerten mélységes ellenszenvvel viseltet a bulvársajtó iránt.

A mostani felsőbírósági polgári peres eljárás várhatóan még hetekig eltart, és a bíró számos további tanú meghallgatása után dönt majd arról, hogy a Mirror-lapoknak kell-e kártérítést fizetniük.

Harry herceg mostanában sokat pereskedik: azért akarta beperelni a Metropolitan Police (köznyelven: Scotland Yard) szervezetét, mert korábban a Belügyminisztérium elutasította azt a kérését, mely szerint fizetne a rendőrség munkatársainak azért, hogy testőrként biztosítsák ő és családja védelmét az Egyesült Királyságban. Harry bírósághoz fordult, hogy megtámadja a minisztérium döntését, azonban elutasították a keresetét.

Harry a bíróságon

Harry a bíróság épülete előtt (Fotó: Marcin Nowak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top