nlc.hu
Sztárok

Harry herceget elutasította a bíróság

Pert veszített Harry herceg, nem jár neki a brit rendőri védelem

„A rendőrség munkatársai nem bérelhető testőrök” – közölték Harry herceggel a bíróságon.

Harry herceg azért akarta beperelni a Metropolitan Police ( köznyelven: Scotland Yard) szervezetét, mert korábban a Belügyminisztérium elutasította azt a kérését, mely szerint fizetne a rendőrség munkatársainak azért, hogy testőrként biztosítsák ő és családja védelmét az Egyesült Királyságban. Harry bírósághoz fordult, hogy megtámadja a minisztérium döntését, azonban elutasították a keresetét – írja a BBC.

III. Károly fiának és feleségének védelmét azt követően függesztették fel, hogy lemondtak a királyi családban betöltött szerepeikről, és 2020-ban az Egyesült Államokba költöztek. Amikor Harry herceggel közölték, hogy a továbbiakban nem jogosult a védelemre, a férfi felajánlotta, hogy fizetne azért, hogy a rendőrök továbbra is védjék őket. Ezt azonban a Metropolitan Police visszautasította. Ezt támadta most meg Harry, azzal indokolva, hogy a futballklubok is fizetni szoktak a rendőrtiszteknek, hogy biztosítsák a rendet a mérkőzéseken. 

Harry herceg és Meghan Markle

Harry herceg és Meghan Markle (Fotó: Profimedia)

A meghallgatáson a Metropolitan Police vezetői továbbra is ragaszkodtak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy a rendőrség munkatársai, nem „felbérelhető fegyverek” a gazdagok, és a hírességek számára. Szerintük, ha Harry, aki a koronázásra is egyedül érkezett, javára döntene a  bíróság, akkor olyan elfogadhatatlan precedenst teremtenek, ami tarthatatlan helyzeteket szülne.

Az egyik közérdek, a másik magánügy

A bíróságon elhangzott az is, hogy egy sport-, vagy szórakoztatóeseményre felbérelt rendőrök, olyan speciális osztag tagjai, akiknek száma korlátozott, és ott a közönség védelmében is el kell járniuk. Vagyis nem személyvédelmi feladatot látnak el, munkájuk a közérdeket szolgálja.

A döntés tehát kimondta, hogy Harry nem támadhatja bíróságon a Belügyminisztérium indoklását és elutasítását.

A végső határozat napját már tudni lehetett pár hete. A történet azért is érdekes, mert múlt héten Harry és Meghan Markle azt állították, hogy kétórás autósüldözés áldozatai lettek New Yorkban. Azóta megszólalt a város polgármestere, aki „nehezen elképzelhetőnek” tartotta, hogy a zsúfolt Manhattanben valakit két órán át üldözzenek. Megszólalt a házaspárt szállító taxisofőr is, aki szintén megcáfolta azt az állítást, hogy agresszív fotósok teremtettek, majdnem tragédiával végződő helyzetet. Felvételeket csak arról a 3-5 perces „eseményről” kerültek ki, amikor Harryék kocsija beragadt egy kukásautó mögé. Sem a város közlekedési kamerái, sem pedig a fotósok nem hoztak nyilvánosságra egyéb „üldözési” fotókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top