nlc.hu
Szabadidő
A nácik egykori kaliforniai birtoka

Romos graffitiparadicsommá vált a nácik egykori kaliforniai birtoka, a Murphy Ranch

A tengerentúli náci szimpatizánsok Hitler számára építtették a kaliforniai luxus -főhadiszállást. A diktátor végül soha nem jutott el oda.
Murphy Ranch

A Los Angeles szomszédságában található Rustic Canyon erdejében egy titokzatos és hátborzongató épületegyüttes bújik meg: a Murphy Ranch. A birtokot az 1930-as években egy tehetős náci szimpatizáns házaspár, Winona és Norman Stephens vásárolta meg Jessie M. Murphy fedőnéven, majd a környék legjobb építészeinek bevonásával egy luxuskomplexum építésébe kezdtek, mely terveik szerint a nácik tengerentúli főhadiszállása lett volna. Úgy képzelték, hogy a háború megnyerését követően Adolf Hitler az Egyesült Államokba költözik, ahol egyesíti erőit a fehér felsőbbrendűséget hirdető, fasiszta Silver Legion of America szervezettel, majd átveszi az uralmat az egész világ felett.

Úgy tudni, hogy a Stephens házaspár egy bizonyos Herr Schmidt nevű náci ügynökön keresztül szerezte meg a komplexum felépítéséhez szükséges 4 millió dolláros összeget Németországból. A létesítményben helyett kapott többek között 22 hálószoba, egy bunker bombatámadás esetére, de egy 375,000 gallon víz tárolására alkalmas tartály, egy 20 000 gallonos fűtőolaj-tartály, hatalmas hűtőkamrák az élelmiszerek tárolására, illetve egy önálló erőmű is az áramellátás biztosítására.

Murphy Ranch
Megnézem
Összes kép (7)

Bár a főhadiszállás egy része fel is épült, a fennmaradt tervrajzok tanúsága szerint még számos további épület tervben volt, így többek között egy kúria, könyvtárral, toronyszobával, zeneszobával és fedett medencével, valamint egy négyállásos garázzsal.

1941-ben aztán, amikor a Pearl Harbor elleni japán támadást követően az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, az építkezés leállt,  a rendőrség pedig kiürítette a komplexumot, ahol akkoriban közel félszáz náci szimpatizáns élt.  

Évtizedekkel később egy ideig művésztelep működött a birtokon. Az 1990-es évekre a komplexum állaga teljesen leromlott, a romokon a graffitisek vették át az uralmat. Az elmúlt néhány évben Los Angeles városvezetése több életveszélyessé vált épületet is lebontatott, ám még így is maradt felfedezni való az ilyen típusú élményekre vágyó turisták számára.

Hátborzongató helyek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top