nlc.hu
Utazás

Romos magyar szellemkastélyok

Három hátborzongató magyar szellemkastély

Képzeljük csak el, milyen lenyűgözőek lehetettek ezek a kastélyok fénykorukban!

Egykor pompás magyar kastélyok, melyek évtizedek óta üresen állnak és ha nem lesz, aki közbeavatkozik, lassacskán az enyészeté lesznek… 

A mátyásdombi Lonkai-kastély

1880-ban Lonkai Ármin vette bérbe a  Festetics család feketepusztai (ma Mátyásdomb) birtokát, ahol gazdálkodásba kezdett. A birtok virágzó mintagazdasággá vált, melyet melyet később két fiával üzemeltetett. A barokkos stílusjegyeket hordozó Lonkai-kastélyt 1902-ben építette, de a területen ebben az időszakban épült még gőzmalom, két mezőgazdasági szeszgyár, templom, iskola, valamint gazdasági vasút is. Lonkai Ármin 1924-ban halt meg, fiai még 1938-ig gazdálkodtak a birtokon. 1945-ben a kastélyt államosították, később kultúrház, illetve mozi üzemelt benne, majd bőrüzemmé alakították át. A nyolcvanas évek elején a Fővárosi Kézműipari Vállalat tulajdonába került, az ezredfordulóig varrodaként funkcionált. A 670 m²-es, kétszintes, 14 szobás épület és a hozzá tartozó 4300 m²-es park azóta elhagyatottan áll, évek óta eladó. Az ingatlanért jelenleg 48,8 millió forintot kérnek.

A Lonkai kastély

A Lonkai-kastély (Fotó: Google Maps)

A balatonedericsi Fekete-kastély

A balatonedericsi Fekete-kastély nem csak küllemében hátborzongató hely, de a története is az. A kastély falai között ugyanis több tragikus haláleset is történt. 1912 nyarán a kastély szakácsnőjét szerelemféltésből meggyilkolta a kedvese, egy helyi gulyás. Két évvel később az ingatlan akkori tulajdonosa, Nedeczky Jenő a 74. születésnapján öngyilkos lett. 

1928-ban egy pesti ügyvéd, Vág Jenő vásárolta meg a kastélyt, aki a feleségével költözött ide. Egy nap a férj rajtakapta nejét egy másik férfival, ami annyira megviselte, hogy önkezével vetett véget az életének. Az özvegy ezután egy kútfúróhoz készült feleségül menni, ám ő is megölte magát még az esküvő előtt. Az asszony később megismerkedett a magát alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek kiadó Kaály Nagy Adorjánnal, akit többszörös bigámia vádjával körözött a rendőrség. Az özvegy azonban erről mit sem sejtett, csak akkor tudta meg, hogy egy csaló hálózta be, mire a férfi már elköltötte a vagyona egy jelentős részét. A nő így a kastélytól is kénytelen volt megválni.

Az épület következő tulajdonosa egy nyugalmazott miniszteri főtanácsos volt, aki kettős hírszerzőként tevékenykedett a II. világháborúban, azonban a front átvonulása előtti napokban lelepleződhetett és öngyilkos lett. A háború után egy ideig üdülőként hasznosították az ingatlant, ám évtizedek óta üresen áll.

A Fekete-kastély (Fotó: Wikipedia)

A Fekete-kastély (Fotó: Wikipedia)

A somlószőlősi Zichy-kastély

Zichy Manó gróf 1837-ben vette feleségül Lady Charlotte Strachant, házasságuk azonban nem volt boldog. Az angol lady viszonyt kezdett a nála évekkel fiatalabb Andrássy Emánuel gróffal, mely férje előtt sem sokáig maradt titokban. A frigy végül válással végződött, azonban Andrássy ezek után nem volt hajlandó feleségül venni Lady Strachant, aki emiatt önkezével vetett véget az életének. Zichy gróf ezt követően a család nagyszőlősi (ma Somlószőlős) birtokára költözött és az ott álló udvarház helyére egy angol romantika stílusjegyeit hordozó kastélyt építettetett, hasonlót az oroszvári kastélyhoz, melyben korábban néhai nejével élt. 1877-ben bekövetkezett haláláig nagyrészt ebben a kastélyban időzött. Az épület később Zichy-Ferraris Emíliával kötött házassága révén Watzdorff  Konrád báró tulajdonába került. A Watzdorff család azonban eladósodott, az épületet pedig 1936-ban elárverezték. Azt ezt követő évtizedekben többek között óvodaként, tanácsházaként és magtárként is funkcionált. 1999-ben  gazdát cserélt, felújítását megkezdték, ám abba is maradt. A 3773 m²-es kastély és a hozzá tartozó 16381 m²-es telek jelenleg is eladó, 115 millió forintért.

A Zichy-kastély

A Zichy-kastély (Fotó: Google Maps)

Még több kísérteties hely Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top