nlc.hu
Szabadidő

Szállásfoglalási adatok a mindenszenteki hosszú hétvégére

Hosszú hétvége: rohan a magyar a szálláshelyekre

Mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat. A foglalási darabszámok alapján legnépszerűbb, észak-magyarországi régió szálláshelyeinek már csak kb. negyede foglalható – közölte a Szallas.hu. Népszerű az idén egyetlen őszi hosszú hétvége az utazók körében. Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs szálláshelyeit foglalták le eddig a legnagyobb arányban a vendégek. Szeged, Miskolctapolca, Zalakaros, Sárvár és Hévíz kerültek még rá a top 10 belföldi úti cél listára. A legkeresettebb régiók közül Észak-Magyarországba szól a Szallas.hu-n leadott foglalások ötöde. A Balaton térsége a foglalások 15 százalékát, Budapest és vonzáskörzete a 13 százalékát, a Nyugat-Dunántúl pedig 13 százalékát zsebelte be. Tavalyhoz képest 10 százalék felett nőtt a kereslet a Nyugat-Dunántúl, Budapest és térsége, a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld régiók szálláshelyei iránt. „A legnépszerűbb, észak-magyarországi régió szálláshelyeinek már csak kb. negyede foglalható – avatott a részletekbe Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. – Hasonló az arány Eger szabad szálláshelyeit illetően, Gyulán a szálláshelyek 15 százaléka foglalható, Budapesten pedig a harmaduk.”

  • Átlagosan 15 százalékkal fizetünk többet éjszakánként egy főre ezen a hosszú hétvégén a tavalyi év október 23-ai hosszú hétvégéjéhez képest (tavaly november 1. vasárnapra esett, nem volt hosszú hétvége).
  • Országos viszonylatban átlagosan 10 ezer forintba kerül egy éjszaka egy főnek.
  • Átlagos foglalási időablak 38 nap, azaz átlagosan ennyi nappal előre már megtették foglalásukat a vendégek.
  • Az ott-tartózkodás átlagos hossza 2 éjszaka.
  • A foglalások harmada hotelbe szól, ötödük apartmanba, szintén közel ötödük vendégházba, 16 százalékuk panzióba és 5 százalékuk egyéb szállástípusba.
  • Minden harmadik hosszúhétvégéző wellness-szálláshelyet választott.
  • A legtelítettebb nap október 31-e, vasárnap lesz, amikor az órát átállítjuk a téli időszámítás szerint, így a vendégek egy extra órácskával megnyújthatják a hosszú hétvégi pihenőt.

Milyen hatással vannak a növekvő esetszámok az őszi, téli utazásokra?

Nemcsak az őszre, az egész pandémia időszakára igaz, hogy óvatosabbak a vendégek, jóval alacsonyabb az előre leadott foglalások száma, főleg a távolabbi időpontokra vonatkozólag, mint 2019-ben vagy korábban. Az utazók kivárnak, ugyanakkor még a heti átlagos bejövő foglalások száma magasabb szinten áll, mint tavaly. „Válasszunk inkább belföldi helyszínt az őszi feltöltődésünk során – tanácsolja a szakember. – Akinek van védettségi igazolványa és egészséges, valószínűleg nem kell attól tartania, hogy meghiúsulna az utazása, de egyelőre nekünk sincsen információnk arról, hogy terveznek-e újabb korlátozásokat bevezetni.” Trepess Beatrix azt is hozzátette, hogy az utazást fontolgatóknak olyan szálláshelyet célszerű keresni, ami 100 százalékos pénzügyi garanciát kínál. Ehhez 2 szűrő is található a Szallas.hu oldalon, ezek a Lemondási díj nélkül és az Előre fizetés nélkül opciók. Ha ilyen szállásra foglalunk, nem érhet minket kellemetlenség, ha valamiért meghiúsulna az utazás.

Eger látképe

Eger belvárosának látképe: balra a Szent Bernát Ciszterci Borgia Szent Ferenc templom (egri ciszterci templom), középen az Egri Főszékesegyház (Egri Bazilika), mögötte jobbra az Eszterházy Károly Egyetem központi épülete, az egykori líceum. A háttérben a Gárdonyi Géza téren álló EgerEye óriáskerék, a Páduai Szent Antal minorita templom a Dobó István téren, és a vár. Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László

Rekordmagas belföldi piaci részesedés, ilyen volt a harmadik negyedév

A legfrissebb, augusztusi KSH adatok alapján a Szallas.hu augusztusban rekord magas belföldi piacrészesedést ért el, ami a közvetített szállásdíj bevétel alapján 40 százalékot jelent. A szeptemberi lezárt hónap foglalásai túlszárnyalták az előző két év eredményeit. A harmadik negyedévben Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Balatonfüred zsebelte be a legtöbb foglalást. Az átlagos kosárérték 75 790 forint volt, ami 12,38 százalékos emelkedés tavalyhoz képest. A közvetített bruttó forgalom 20,57 milliárd forint volt, ami ötödével több, mint 2020 ugyanezen időszakában. A foglalások darabszáma 8 százalékkal gyarapodott előző évhez képest. Az éjszakánkénti, fejenkénti átlagár 10 ezer forint volt országos viszonylatban, ami 12,8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz viszonyítva.

Bár októbernek még koránt sincs vége, a havi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat. „Szeptemberben és októberben 40 százalékkal több olvasót értünk el a blogunkon az inspiratív tartalmakkal, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – árulta el Trepess Beatrix. – A legnépszerűbb témák ebben az időszakban az eldugott, kevésbé ismert kirándulóhelyekhez és látnivalókhoz (pl. úrkúti őskarszt), valamint az ősszel is élvezhető gyógy- és termálfürdőkhöz kötődnek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top