nlc.hu
Szabadidő

Angelina Jolie humanitárius munkái

Angelina Jolie huszonévesen egy bérgyilkossal akarta kivégeztetni magát, ma az ENSZ egyik legfontosabb embere

Nem az Oscar-díjas színésznő az egyetlen híresség, aki felhívja a figyelmet a világ távoli pontjain élők problémáira, ám az ő humanitárius portfóliója különösen vaskos. 20 évvel ezelőtt, amikor még a mentális problémái a mélybe húzták, maga sem gondolta volna, hogy 46 évesen itt fog tartani.

Az Örökkévalók film bemutatója óta újra a figyelem középpontjába került Angelina Jolie, aki az utóbbi években eltűnt a hollywoodi sztárok reflektorfényéből, és főleg humanitárius munkájára – valamint Brad Pittől való válására – fókuszált. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottjaként, korábbi jószolgálati nagyköveteként a karitatív tevékenysége minden híresség teljesítményét felülmúlja.

20 évvel ezelőtt még kevesen gondolták volna, hogy a leginkább szépségéről és önsorsontó életmódjáról elhíresült színésznő 2021-ben hat gyermek édesanyjaként emberi jogokért harcol majd. Sőt, az egyik, Guardiannek adott interjújából kiderül, hogy ezt Jolie sem gondolta volna saját magáról. „Ha megkérdezték volna tőlem tinédzserként, hogy lehetnék-e bárkinek az anyukája, hasznára lehetnék-e az ENSZ-nek, vagy írhatnék-e egy könyvet, azt mondtam volna, hogy egyáltalán nem” – mondta a riportban. Pedig azt, hogy ma gyermekek és nők jogaival foglalkozik, szinte predesztinálta a zaklatott gyermekkora, ahogyan az is, hogy túl fiatalon vált felnőtté és csöppent bele a filmiparba, amit akkoriban az olyan gátlástalan, szexuális ragadozók irányítottak, mint Harvey Weinstein

Lélekben mindig is egy tetkós kölyök maradok

– mondta Jolie 2005-ben a Season Magazine-nak.

Jolie-ról fiatalabb korában imádott csámcsogni a bulvársajtó, írtak a tinédzserkori falcolásairól, a drogos botrányairól, és azt is szívesen ecsetelgették, hogy megpróbált öngyilkos lenni. Amiből a bulvár gátlástalanul viccet, és persze rengeteg pénzt csinált, az a színésznő életének a legnehezebb időszaka volt, olyannyira, hogy 19, majd 22 évesen megpróbált felbérelni egy bérgyilkost, hogy végezzen vele. 24 éves volt, amikor idegösszeomlást kapott, és 72 órára a UCLA Medical Center pszichiátriai osztályára került. Ekkor már javában dolgozott modellként és színészként, és túl volt azon is, hogy a híres szexuális ragadozó, Harvey Winstein zaklatta őt egy hotelszobában.  

Angelina Jolie élete igazi hullámvasút

Angelina Jolie 16 évesen egy fotózáson (Fotó: Harry Langdon/Getty Images)

Mindez kicsúcsosodása volt a zaklatott gyerekkorának és annak, hogy tiniként ő volt az anyja támasza, lelkileg, és később anyagilag is. Saját bevallása szerint nehezen viselte a szülei válását, az édesapjával való kapcsolata, (aki rendre megcsalta az anyját), pedig annyira megromlott, hogy kérelmet nyújtott be a névváltoztatáshoz. (2002. szeptember 12-én jelentették be hivatalosan, hogy elhagyta apja vezetéknevét, és hivatalosan Angelina Jolie-ra változtatta a nevét, a szerk.) A mentális problémái csak tovább súlyosbodtak, miután a családjával Los Angelesbe költöztek, és ott középiskolai bullying áldozata lett. Visszaemlékezései szerint a gimnáziumi években nagyon elszigeteltnek és magányosnak érezte magát, mivel a kortársai kinézték és gúnyolták a jellegzetes arcvonásai, szemüvege, soványsága, fogszabályzója miatt, és azért is froclizták, hogy az anyagi körülményeik miatt használt ruhákat hordott. Ekkoriban kezdte el magát vagdosni, amiről ma már tudjuk, hogy a fiatalok egyik legnagyobb segélykiáltása, ám akkoriban amolyan tini-diliként tartották számon. Angelina egyértelműen bajban volt, csak épp egy felnőtt sem sietett a segítségére, így annyira nem meglepő, hogy rákapott a piálásra és a drogozásra, meg minden olyan dologra, ami kiszakította őt a saját valóságából. Saját bevallása szerint is így próbálta meg csillapítani a benne feszülő, nyomasztó ürességérzetet, amivel nap mint nap küzdött. 14 évesen már együtt élt egy férfival, és úgy érezte, csak úgy tud az anyján anyagilag segíteni, ha minél hamarabb sikeres lesz. Ehhez mérten 16 évesen fürdőruhamodellként dolgozott, 20 évesen pedig a Hackers című filmben szerepelt.

Úgy sétált be a modellek és a színészek világába, hogy senki sem mondta el neki, milyen jogok, milyen viselkedés, elbánás járna ki neki fiatal lányként.

Szembeszállt egy predátorral

A #MeToo kirobbanása óta nem titok, hogy akkoriban a filmes szakma nemcsak Angelina számára volt aknamező, hanem szinte minden kezdő, érvényesülésre vágyó fiatal színésznőnek. Az azóta csontvázakként előhulló sztorik jól mutatják,  hogy ezek a lányok mennyire ki voltak szolgáltatva a filmipart irányító férfiaknak, akik közül – mint, ahogy az ma már ismeretes – sokan maximálisan visszaéltek a pozíciójukkal, hatalmukkal.  Ahogy arról Jolie pár évvel ezelőtt beszámolt, Weinstein őt is zaklatta egy hotelszobában, és bár nem járt sikerrel, a színésznő soha többet nem akart együtt dolgozni vele ezután. A karrierje elején járó Jolie sok kolléganőjével ellentétben nem ijedt meg a férfi hatalmától, és bár a sajtónak nem beszélt róla, a környezetében másokat is figyelmeztetett, hogy Weinstein veszélyes. Sőt, miatta visszautasította a felkérést, amikor megkínálták Az Aviátor című filmmel. Weinsteint 2017 óta több tucat nő vádolta meg szexuális zaklatással, ügyében Salma Hayek és Charlize Theron is tanúskodtak. 2020 januárjában a filmmogult a New York-i esküdtek bűnösnek találták.

Így futott be a filmiparban:

  • 1998: Golden Globe-díjat kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában a George Wallace című filmben nyújtott alakításáért.
  • 1999-ben szintén áttörést jelentett a karrierjében a Kifutó a semmibe című filmben nyújtott alakításáért. Ebben Gia Carangi szupermodellt játszotta, aki kábítószerfüggő lesz, és végül fiatalon, AIDS-ben hal meg. Alakításáért Golden Globe-díjat kapott.
  • 2000-ben, 24 évesen elnyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Girl, Interrupted című filmben, amelyben egy pszichiátriai beteg karakterét játssza el, meglehetősen hiteles módon.
  • Az igazi nemzetközi sikert és a sztárságot azonban a Lara Croft: Tomb Raider című film hozta el 2001-ben. Angelina Jolie A kategóriás sztár lett, aki hatalmas gázsikért forgatott, és a legnagyobb divatházak szerződtették le szintén csillagászati összegekért. 2013-ban például 33 millió dollárt keresett, főként a Louis Vuittonnal kötött szerződéséből és a Maleficent című filmben való szereplésével.
  • 2000: Oscar-díjat kap  a legjobb női mellékszereplő kategóriában az Észvesztő filmű címben való szerepléséért.

A túl korán felnőtt Jolie már 21 évesen férjhez ment Johnny Millerhez, akivel az Adatrablók című film forgatásán jöttek össze. A házasságuk három évig tartott, de úgy tudni, hogy a színésznő azóta is jóban van az exférjével, akit nem sokkal később Billy Bob Thornton követett. A férfi nem mellesleg az apja barátja volt, és még jegyben járt Laura Dernnel, amikor összejöttek. Folyamatosan a címlapon szerepeltek az akkoriban provokatívnak számító viselkedésük miatt. Már az is hatalmas hír volt, hogy Billy Bobhoz egy saját vérükkel megtöltött fiolával a nyakában ment hozzá, és arról nyilatkoztak a vörös szőnyegen, miközben vadul smároltak, hogy milyen jót szexeltek előtte a kocsiban.

Angelina Jolie és Billy Bob Thornton az Eredendő bűn c. film 2001-es hollywoodi premierjén (Fotó: LUCY NICHOLSON/AFP)

Angelina Jolie és Billy Bob Thornton az Eredendő bűn című film 2001-es hollywoodi premierjén (Fotó: LUCY NICHOLSON/AFP)

Kilépés a hollywoodi burokból

Jolie akkor kezdte maga mögött hagyni a dacos, önmagát bántó, minden ellen lázadó énjét, amikor a Lara Croft szerepe miatt Kambodzsába utazott, és ott a Creative Artists Agency filantrópiai tanácsadójának a javaslatára felkeresett egy kambodzsai menekülttábort.A filmezéssel járó utazások arra döbbentették rá a hollywoodi burokban felnőtt színésznőt, hogy mennyire keveset tud a világról, és hogy a saját szenvedéseihez képest mások mekkora nélkülözésben, betegségben, életveszélyben, háborús borzalmakban élnek.

Kambodzsában szembesült a taposóaknák civil áldozatainak rettenetes élettörténeteivel, ahol az ott élők mozgásterét jelentősen behatárolták a konfliktusokból hátramaradt észrevétlen fegyverek.

 

Ezután döntötte el, hogy segíteni fog azokon az embereken, akik kevesebb lehetőséggel születnek a világra, mint azok, akik a fejlett, nyugati társadalmakban látják meg a napvilágot. Hatalmas energiával vetette bele magát a humanitárius tevékenységekbe, és ezzel egy időben berobbant a karrierje is, olyan kasszasikereket forgatott, mint az Eredendő bűn, a Nagy Sándor, a hódító, a Mr. és Mrs. Smith, a Wanted és a Salt ügynök. (Mint ahogy azt ma már tudjuk, a Mr. és Mrs. Smith forgatásán jött össze Hollywood ügyeletes szépfiújával, Brad Pitt-tel, aki egy ponton el is hagyta érte az akkori feleségét, Jennifer Anistont.)

Angelina Jolie élete igazi hullámvasút

Angelina Jolie és fogadott fia Maddox Mumbaiban, négy évvel azután, hogy hazatértek Kambodzsából (Fotó: Profimedia)

Bár a színészi karrierje jól pörgött, Jolie ezzel párhuzamosan elindult egy másik úton is, és életében egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ENSZ-ben betöltött szerepe. A magánéletében hasonlóképpen fontos változások történtek: a színésznő 2002 márciusában örökbe fogadott egy kisfiút Kambodzsából, Maddoxot. A házassága ekkortájt lejtmenetbe került Thorntonnal, a pletykák szerint azért, mert Jolie élete drasztikusan más irányt vett, és ezt a színész nem tudta ebben követni, de valószínűleg az is közrejátszott, hogy Pitt-tel összemelegedtek. A sármos színésszel 2006-ban már hivatalosan is egy párt alkottak, aki a nevére vette Maddoxot, és együtt adoptálták Zaharát Etiópiából. 2006 májusában Jolie világra hozta első közös gyereküket, Shiloh-t Namíbiában, és a People magazinnak adták el az első fotóit több mint hétmillió dollárért, amelyet teljes egészében az UNICEF-nek ajánlottak fel. 2007-ben a hároméves, vietnámi árvát, Pax Thient is magukhoz vették, 2008-ban pedig világra jöttek az ikreik, Vivienne és Knox, akiknek a fotóit már tizennégymillió dollárért adták el.

A pénzt ezúttal sem rakták zsebre, a saját alapítványukon keresztül nehéz sorsú gyerekek megsegítésére költötték.

Jolie egyre inkább eltávolodott Hollywoodtól és a legtöbb idejét a gyermekei nevelésére, valamint a humanitárius munkáira fordította. 2013-ban már nehéz volt olyan válságövezetet találni a világban, ahol Angelina Jolie ne bukkant volna fel, és diplomáciai körökben is egyre inkább számított a véleménye. 2013 sűrű és nehéz év volt a számára, februárban egy olyan hírt osztott meg magával kapcsolatban, amelyen a fél világ ledöbbent. A The New York Timesban arról írt őszintén, hogy a kettős melleltávolítás mellett döntött, amelyet a BRCA1 nevű, mellrákra hajlamosító gén jelenléte, és édesanyja fiatalkori halála (Marcheline Bertrand 56 évesen hunyt el) miatt hozott meg. Azt mesélte, hogy a melleltávolításnak köszönhetően esélye a mellrákra 87 százalékról 5 százalék alá csökkent. 2015 tavaszán pedig elmondta, hogy eltávolíttatta a petefészkeit is.

Arról, hogy Angelina Jolie mennyire komolyan gondolta (és gondolja ma is) a munkáját, sokat elárul, hogy a kilenc hét alatt, amíg a kettős melleltávolítás procedúráján átesett, lábadozása alatt elutazott Kongóba, ahol a harcokban elkövetett nemi erőszakra hívta fel a figyelmet.

Ezután Pakisztánba is ellátogatott, ahol a tálibok üldözöttjének, Malala Juszufzainak a jótékonysági szervezetének indulásában segített.

Nem csak ellátogat helyekre

Jolie az ENSZ különleges megbízottjaként sokat tett az elmúlt évtizedek alatt: túl azon, hogy rengeteg pénzt adományozott az UNHCR-nek, segített a hosszú távú egészségügyi és természetvédelmi programok finanszírozásában is, iskolákat alapított menekült lányoknak, és alapítványt hozott létre a háborús harcokban elkövetett nemi erőszak áldozatainak. Jolie mostani exférjével, Brad Pitt-tel is létrehozott egy közös alapítványt, Jolie-Pitt néven, amely humanitárius ügyeket segít szerte a világon. Amikor elindították, 1 millió dollárt (730 ezer fontot) adományoztak a Global Action For Childrennek (amely 2010-ben megszűnt), és további egymillió dollárt az Orvosok Határok Nélkülnek.

Angelina Jolie élete igazi hullámvasút

Angelina Jolie 2003-ban a tanzániai Lugufu táborban, amely mintegy 85 000 kongói menekültnek adott otthont (Fotó: Natalie Behring-Chisholm/Getty Images)

Jolie a koronavírus-járvány alatt sem lazított, többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy már a világjárvány előtt is a menekült gyerekek fele nem jutott oktatáshoz, és a fiatal menekülteknek csak a három százaléka jutott be a felsőoktatásba. „Ez az emberi potenciál szörnyű elpazarlása. A koronavírus idején alapvető fontosságúak azok a kezdeményezések, amelyek segítenek a lányoknak az iskolában maradni” – idézte szavait a Vogue idén januárban. Az Afganisztánban történő tálib hatalomátvétel után pedig csak azért regisztrált fel az Instagramra, hogy hangja legyen az afgán nőknek. Első posztjában nemcsak egy segítséget kérő tálib lány levelét osztotta meg, hanem azt is leírta, hogy szerinte bántó az, hogy a nyugati országokban teherként néznek a menekültekre. 

„Ma a világ lakosságának 1 százaléka, azaz 82,4 millió ember kényszerül a lakóhelyét elhagyni. Ez majdnem kétszer annyi, mint egy évtizeddel korábban. Egyes válságok, mint például az afganisztáni háború, évtizedek óta tartanak. Mások, mint az etiópiai konfliktus, új keletűek. Mindegyikben közös azonban az erőszak és az emberi jogok tiprása, ami miatt ártatlan családoknak nem marad más választásuk, mint a menekülés.

Hol van az a pont, amikor eléggé aggódni fogunk ahhoz, hogy foglalkozzunk a környezetünk pusztításával, a konfliktusokkal, az emberi jogok megsértésével, amelyek ezeket a válságokat táplálják?” 

– írta a színésznő, a Vogue-nak pedig azt mondta 2020-ban, hogy többet tanult a menekültektől a családról, a rugalmasságról, a méltóságról és a túlélésről, mint amit ki tudna fejezni szavakkal.

Vajon békére lelt a benne élő tetkós kölyök, ahogy hivatkozott korábban magára?

Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images

Ami a családot illeti, Angelina Jolie és Brad Pitt útjai különváltak, sőt, válásuk egyes ügyei még ma is tartanak. Az, hogy az idilli házasság színfalai mögött valójában mik történtek, még a mai napig találgatásokra ad okot. Ezzel kapcsolatban a színésznő szűkszavúan annyit monott a Guardiannek, hogy a gyerekek jogai az Egyesült Államokban sem feltétlenül érvényesülnek. „Nem vagyok az a fajta, aki könnyedén hoz meg olyan döntéseket, amiket végül meghoztam. Sok minden kellett ahhoz, hogy úgy érezzem, el kell váljak a gyerekeim apjától” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy féltette a gyerekeit.

Jolie és Pitt 2015-ben házasodtak össze, ám már 2005 óta együtt élnek. A hivatalos frigy meglehetősen rövid volt, a válókeresetet 2016 szeptember 15-én adták be. 2021 márciusában kezdett kikerekedni a botrány, amikor kiderült: a színésznő azért nyújtotta be a válókeresetet, mert exférje egy közös repülőút alkalmával bántotta legidősebb fiukat, Maddoxot. A jelenleg 19 éves fiú tanúskodott is nevelőapjával szemben, és a Pitt nevet is elhagyta. Mindezek ellenére nem emeltek vádat a színész ellen, sőt. A Daily Mail információi szerint megnyerte a pert, így közös felügyeleti jogot szerzett a kiskorú gyerekek felett, ám Angelina fellebbezett. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a színésznő sikerrel járt-e.

Cikkek a hazai gyermekvédelemről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.