nlc.hu
Szabadidő

Október végi időjárás

Marad a derült idő, de éjszaka fagyhat

Kárpát-medence időjárásában lényeges változás továbbra sem lesz, azaz marad a napos, száraz idő, az éjszaka képződött köd napközben mindenütt feloszlik.

Marad a derült idő, de éjszaka sokfelé párássá válik a levegő, nagy területen köd is képződik, nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, délnyugati részein és az Alföldön. A párásság és a köd holnap délelőtt mindenütt megszűnik, ezt követően folytatódik a napos, csapadékmentes időjárás.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de csütörtökön Sopron és a Fertő-tó környékén, pénteken pedig a Győr-Szeged vonal széles sávjában időnként megélénkül a déli, délkeleti szél.    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken -3, -5, a magasabban fekvő részeken pedig +4, +5 fok is lehet.

Marad a derült idő, de éjszaka fagyhat

(Fotó: Pexels.com)

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 13 és 17 fok között alakul.

A kontinens jelentős részén tartja magát a napos, száraz idő, hajnalonként azonban sokfelé képződik köd. Európa északi országaiban hosszan elnyúló frontrendszer okoz gyakran felhős, csapadékos időt, de a kiadós mennyiségű eső főleg a Brit-szigeteket érinti, ott helyenként már 80, 90 mm is lehullott ma reggelig. Szintén lokálisan nagyobb csapadékösszegek gyűltek össze az olasz szigeteken is, ami az Apollo névre keresztelt trópusi jegyekkel rendelkező mediterrán ciklonnak köszönhető.

Kemény mínuszok Skandinávia északi részén vannak, a Kola-félszigeten helyenként -20 fokig csökken a hőmérséklet.

Ezzel szemben az Ibériai-félszigeten még néhol eléri a 25 fokot is a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Őszi divat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top