nlc.hu
Szabadidő

Gyerekek oltása december 15-től

Lehet regisztrálni oltásra a gyerekeket, itt vannak a szabályok

A szülők a gyermek adataival és eddig regisztrációnál még nem használt, érvényes e-mail címmel rögzíthetik a kicsiket. Az is kiderült, hogy kiket oltanak először.

Szombaton vált elérhetővé az online időpontfoglaló az 5-11 éves korosztály számára a vakcinainfo.gov.hu oldalon, a szülők a gyermek adataival és eddig regisztrációnál még nem használt, érvényes e-mail címmel rögzíthetik a gyerekeket. Az időpontfoglalóba azok a szülők léphetnek be, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és már érvényesítették is a regisztrációt.

A gyerekek oltása december 15-e szerdától veszi kezdetét a kijelölt kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Várhatóan kedden érkezik Magyarországra az első gyermekvakcina szállítmány, ami 69 ezer gyermek oltását teszi majd lehetővé. Minden 5-11 éves gyereket be lehet oltani, amennyiben a szülő kéri, és ha az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás nem engedélyezett. 

Egy kisfiú megkapja az elsõ adag koronavírus elleni védõoltását Jeruzsálemben 2021. november 23-án. Izraelben megkezdõdött az 5 és 12 éves kor közötti gyermekek oltása. MTI/EPA/Abir Szultan

Egy kisfiú megkapja az elsõ adag koronavírus elleni védõoltását Jeruzsálemben 2021. november 23-án. Izraelben megkezdõdött az 5 és 12 éves kor közötti gyermekek oltása. MTI/EPA/Abir Szultan

A gyermeküket már érvényesen beregisztrált szülők mától az EESZT oldalán tudnak időpontot foglalni. Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-száma és születési dátuma szükséges a belépéshez, ezt követően tudják kiválasztani a gyermek oltásához a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot. Fontos: Az 5-11 éves korosztály esetében a vakcina nem választható, kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech típusú vakcinát ajánlja fel az oldal.

A házi gyermekorvosok és vegyes praxisok az általuk leadott igény szerint kapnak majd vakcinát. A leírtak szerint, a házi gyermekorvosok részére kiadott szakmai ajánlás alapján, az oltást először a krónikus betegségben szenvedő, például szervtranszplantált, daganatos beteg, krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, autoimmun beteg, vagy egyéb krónikus betegség miatt szenvedő, kiemelt kockázati csoportba tartozó – szülő által beoltatni kívánt – gyermekek számára biztosítsa.

Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem kéri (nem jelzi a háziorvosnak) a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is. Egy ampullában 10 gyermek oltásához való vakcina adag lesz, így az oltást is ennek megfelelően ahhoz mérten kell megszervezni, hogy egy kinyitott ampullára 10 gyermeket írjanak be.

Kiemelendő még, hogy egy e-mail címről csak egy gyermeket lehet rögzíteni. A regisztráció érvényesítése, és a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1-3 napig tarthat. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők fognak tudni időpontot foglalni.

(Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top