nlc.hu
Szabadidő

Kicsikből nagyok sorozat - könyvajánló

Mit mondhat egy négyévesnek Frida Kahlo vagy Anne Frank története?

Az ismert, inspiráló emberek is voltak gyerekek egyszer, ők is kicsikből lettek nagyok. Az ő történeteiket mutatja be gyerekeknek egy csodásan illusztrált sorozaton keresztül egy spanyol szerző.

Mindannyiunknak szükségünk van példaképekre, vannak, akik csak később érkeznek életünkbe, és vannak, akik már gyerekkorunkban is velünk voltak. A példaképek pedig gyerekként nem feltétlenül csak abban segíthetnek, hogy kitaláljuk, mik szeretnénk lenni, ha majd nagyok leszünk, hanem utat mutathatnak sok minden másban is, fontos életleckéket is meg lehet tanulni a közvetítésükkel. Olyanokat, mint hogy nem vagyunk egyformák, és ez nem baj, sőt! Hogy az álmok, főleg, ha teszünk érte, néha tényleg valóra válnak, és hogy az életben akadnak majd nehézségek, de ezek ellenére is győzedelmeskedhetünk. És hogyan találkozhatnak a gyerekek példaképekkel? Például gyerekkönyveken keresztül, egészen pontosan a Kicsikből nagyok című könyvsorozat segítségével, ami magyar nyelven a HVG Könyvek gondozásában jelent meg, és amit négyéves kortól ajánlanak. 

A sorozat születéséről a szerző, Maria Isabel Sánchez sokszor beszélt: amikor unokaöccsének szeretett volna olyan gyerekkönyveket vásárolni, könnyen talált köteteket, amelyekben olyan fiúk voltak a főszereplők, akik bátrak voltak, készen álltak arra, hogy meghódítsák a világot, ám amikor az unokahúgainak keresett volna hasonló könyveket, nem igazán talált olyan gyerekeknek szóló történeteket, amikben erős női karakterek lettek volna, inkább hercegnőkről lehetett bennük olvasni, akik arra vártak, hogy egy hős férfi majd jön és megmenti őket, vagy gonosz boszorkákról, miközben a valóságban rengeteg ismert nő van, akiknek az élete nagyon is inspiráló lehet a gyerekek számára, hiszen ahogyan a sorozat ajánlójában is fogalmaznak „életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték.”

A társadalom megpróbálja megszabni a gyerekeknek, hogy milyennek kell lenniük. Bánjunk a gyerekekkel tisztelettel, szeretettel és ragaszkodással, hogy rájöjjenek, csak önmaguknak kell lenniük.

Maria Isabel Sánchez egy interjúban kiemelte, a sorozat nemcsak lányoknak készült, nemcsak nőkről szól, de fontos volt, hogy először a fenti problémára reagáljon. Hozzátette, reméli, hogy a könyvei – ha csak kis mértékben is – segítséget nyújtanak abban, hogy meggyengüljenek a nemi sztereotípiák, legyen szó bármelyik nemről, hogy a női és a férfi szerepek is új megvilágításba kerüljenek, és ugyan a sorozat ismert nőkről szóló gyerekkönyvekkel indult, azóta olyan férfiak is helyet kaptak benne, akik szintén példaképként szolgálhatnak a gyerekeknek, akik valamilyen nagyot vittek véghez. Közülük magyar nyelven egyelőre David Attenborough, az ismert és közkedvelt természetfilmes, valamint két legendás tudós, Albert Einstein és Stephen Hawking története olvasható. 

Kicsikből nagyok

HVG könyvek/Qurato Publishing

Maria Isabel Sánchez az első könyvet Coco Chanelről írta, mert óriási hatással volt rá az az önéletrajzi könyv, amit korábban a híres divattervezőről olvasott, lenyűgözte az élettörténete, és az, hogy az árvaházakban nevelkedett gyermekből hogyan lett a női divat egyik legnagyobb reformere. Úgy gondolta, Chanel tökéletes példa arra, hogy mit érhetnek el a független nők. A listát pedig először olyan nevekkel szerette volna bővíteni, akikkel gyermekkorában maga is nagyon szívesen találkozott volna, így született meg a könyv például Frida Kahlóról.

„Nem csak a művészetét szeretem, az élete is lenyűgöz, mert megvan benne a szerelem, a szenvedély és a tragédia tökéletes keveréke ahhoz. Sok gyerek számára persze sokkal izgalmasabbnak tűnhet egy olyan pilóta, mint Amelia Earhart, vagy olyan krimiíró, mint Agatha Christie, és persze nekik is igazuk van.” A sorozatban helyet kapott Anne Frank története is, állítása szerint ez volt  legnagyobb hatással rá: „Tinédzserkoromban olvastam a naplóját, akkor nagyon megérintett, és még 20 évvel később is megérint. Nehéz szavakat találni arra, mennyi borzalomban volt része, különösen, amikor tudod, hogy egy másik gyerek is hamarosan kinyitja a könyvet, amit írsz, és elkezdi olvasni ezt a történetet.”

Bár a sorozat nem tinédzsereknek, hanem a fiatalabb korosztálynak szól, Maria Isabel Sánchez úgy döntött, nem hallgatja el az ismert emberek életének szomorúbb fordulatait sem, mert úgy gondolja, ezzel csorbulna az üzenet. „Mindig igyekszem pozitív és reményteli nézőpontot találni, függetlenül attól, hogy milyen nehéz volt az illető élete. Nem arról van szó, hogy elrejtem a problémáikat, hanem arról, hogy más szemszögből mutatom be azokat. Természetesen vannak szörnyű történetek, némelyiket nagyon nehéz elmagyarázni egy kisgyereknek, például Billie Holiday nehéz gyermekkorát” – nyilatkozta.

Maria Isabel Sánchez álma

Maria Isabel Sánchez ugyan felnőttként a reklámszakmában helyezkedett el, gyermekkori álma volt, hogy író legyen. „Kiskoromban imádtam olvasni. Minden este a szüleim bejöttek a szobába, adtak egy jó éjt puszit, kivették a kezemből azt a könyvet, amit éppen olvastam, és lekapcsolták a villanyt. Aztán kinyitottam a fiókot, elővettem egy zseblámpát, és addig olvastam a lepedő alatt, amíg meg nem fájdult a szemem, mint sok más gyereknek is” – mesélte. Kamaszként megpróbálkozott a versírással is, és ugyan ezek szerinte nem sikerültek annyira jól, nem hagyott fel vele, felnőttként munka mellett ír verseket és novellákat, majd úgy döntött, önerőből kiadja első könyvét, és ennek megjelenése után elkezdtek érdeklődni utána a kiadók, ekkortájt született meg a Kicsikből nagyok ötlete.

Mivel kisgyermekeknek szóló könyvekről van szó, természetesen a szerzőnek oda kellett figyelni arra, hogy az izgalmas, fordulatokban gazdag életeket néhány, a kicsik számára is érthető mondatban kell összefoglalni. Maria Isabel Sánchez munkamódszeréről elmondta, hogy elsőként mindig megpróbálja kitalálni, hogy mi a végső üzenet, és ezután azokat a fontosabb fordulópontokat, amire lehet építkezni, aminek segítségével átjön az illető személyisége. A kötetek végén kiegészítésképpen található egy életrajzi leírás idővonallal és a könyv főszereplőjéről készült képekkel, a sorozat honlapján – pedig egyelőre csak angol nyelven – elérhetőek tanítási segédletek, és egyéb anyagok, például letölthető kifestők, könyvjelzők vagy tippek, hogyan kell beöltözni az adott karakternek. 

A könyvsorozat indulása óta eltelt évek során pedig már nemcsak Maria Isabel Sánchez ötletelt azon, kikről lehetne írni, sokszor a gyerekek vagy a szülők javasolnak nekik neveket, de vannak olyan ismert alakok, akikkel egyelőre biztosan nem fogunk találkozni a sorozatban, például akiknek a gyermekkoráról nem sokat vagy semmit sem tudni, hiszen a sorozatban fontos az, hogy be tudja mutatni, hogyan indult ezeknek az inspiráló embereknek az élete, és állítása szerint nem elég az, hogy valaki valamiben csúcsteljesítményt nyújtott, az is fontos, hogy hiteles és egyedi legyen, olyan, aki – bármilyen lehetetlennek is tűnt elérni azt, de – volt egy álma.

A Kicsikből nagyok sorozat valóban olyan emberekről szól, akikkel lehet, hogy a kisebb gyerekek még nem nagyon találkoztak, de akik talán tényleg lenyűgözik majd őket, akiknek életét már csak a lexikális tudás bővítése miatt is érdemes ismerni. Olyan könyvek ezek, amiket tényleg a szülőkkel együtt érdemes lapozgatni, még ha nekik nem is feltétlenül mond újat, már csak azért is, mert biztosan lesznek olyan kérdések, melyek megválaszolására rájuk is szükség van. De hogy ne csak a belbecsről beszéljünk, a sorozat úgy egységes, hogy mégsem az, minden kötethez más-más művész készítette az illusztrációkat, és ez egyáltalán nem zavaró, hanem egy újabb lehetőség a felfedezésre, illetve egy újabb bizonyíték arra, hogy egy sokszínű világban élünk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top