nlc.hu
Trend

50 éve hunyt el Coco Chanel

Coco Chanel 5 legfontosabb stílusöröksége – 50 éve hunyt el a legendás divattervező

Halála napjáig dolgozott a múlt század egyik legismertebb tervezője. Coco Chanel a múltjában ugyan vannak sötét foltok, de nem lehet elvitatni, egyike azoknak a divatipari legendáknak, akiknek köszönhetően a női divat gyökeresen megváltozott.

A 20. század egyik legnagyobb divattervezője, a legismertebb luxusmárka alapítója Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel 1971. január 10-én örökre lehunyta a szemét a párizsi Ritz Hotelben lévő lakosztályában, ahol több mint 30 évig élt. A 87 éves Chanel az utolsó pillanatig dolgozott, éppen a tavaszi katalóguson dolgozott, amikor elragadta a halál. A legendás divattervezőt Svájcban helyezték örök nyugalomra, és temetésén olyan hírességek vettek részt, mint például  Salvador Dalí, Yves Saint Laurent vagy Marie-Hélène de Rothschild.

Bő egy évtized telt el, mire halála után Karl Lagerfeld lett a divatház vezető tervezője, de sajnos 2019-ben őt is elveszítette a divatvilág, és nemrég elveszítettük az 1900-as évek másik nagy divatforradalmárát, Pierre Cardint is. Mind Cardin, mind Chanel öröksége elvitathatatlan, nélkülük talán nem tartana ott a női divat, ahol most tart. Most összegyűjtöttük azt, hogy mit is adott nekünk Gabrielle „Coco” Chanel, melyek munkásságának sarokkövei.

Coco Chanel az 1960-as évek elején.

Coco Chanel az 1960-as évek elején (Fotó: Standard/Hulton Archive/Getty Images)

A kis fekete ruha

Ez az a viselet, aminek ugye minden nő ruhatárában kell, hogy legyen helye, és az sem baj, ha több van belőle. A fordulópontnak sokan a Vogue 1926. októberi számában megjelent rajzot gondolják, de nem ez volt az első alkalom, hogy a kis fekete ruha feltűnt a színen, Chanel 1913-ban Suzanne Orlandi színésznőnek is tervezett egy egyszerű fekete ruhát, de tény, hogy nem ez indította el a forradalmat. A Vogue-ban megjelent rajznak egyébként vegyes volt a fogadtatása, a férfiak például nem voltak elragadtatva attól, hogy egyenes szabása miatt nem engedi láttatni viselője alakját. És nemcsak a fazon miatt volt különleges ez a ruhadarab, amit a női ruhák T-modelljeként jellemzett a neves magazin, hanem a színe miatt, hiszen a fekete a gyász színének számított, de ő szakítani akart a hagyományokkal. A többi meg már ugye történelem.

Coco Chanel londoni útján 1932-ben.

Coco Chanel londoni útján 1932-ben (Fotó: Profimedia)

A tweedkosztüm

Mindenki fel tudja idézni, hogy mit is viselt Jackie Kennedy azon a végzetes novemberi napon, amikor Dallasban merényletet követtek el férje, az Egyesült Államok akkori elnöke, John F. Kennedy ellen: igen, egy rózsaszín tweedkosztümben ült mellette. Ugorjunk vissza a történelemben negyven évet: Coco Chanel az 1920-as években szalonjába meghívott újságíróknak mutatta be legújabb kollekcióját, és az egyik bemutatott kreáció bizony egy tweedkosztüm volt. Egyes források szerint az elsőre nem igazán nyerte el a tetszésüket, szinte említést se tettek róla. Az ötlet forrása egyébként férfidivat volt, pontosabban az tweedkabát ihlette meg, amit barátjától, Hugh Grosvenortól, Westminster hercegétől vett kölcsön. Az anyag eközben egyre népszerűbb lesz a francia márkák körében, állítólag azután kezdtek el érdeklődni utána, hogy Ina Claire színésznőt lefotózták egy barna tweedszettben, amit persze Coco Chanel tervezett. A Chanel-kosztüm történetében fontos időszak volt az ötvenes-hatvanas évek, köszönhetően annak, hogy olyan ismert nők hordták, mint a cikk elején említett Jackie Kennedy. Coco Chanel utódja, Karl Lagerfeld pedig szépen ápolta az örökséget évtizedeken át.

Coco Chanel 1954-ben.

Coco Chanel 1954-ben (Fotó: CSU Archives/Everett Collection)

Női ruha dzsörzéből

Coco Chanel volt az első, aki úgy gondolta, a kényelmes anyagból nemcsak alsóneműket vagy sportruházatot lehet gyártani, hanem ruhákat is. A világháború miatt hiánygazdaság volt, a dzsörzét viszont nem volt olyan nehéz beszerezni, és egyébként is megnőtt az igény az olcsóbb és praktikusabb viseletek iránt, hiszen a fronton szolgáló férfiak helyére a nők álltak be dolgozni, a kényes kelmékből készült, fűzővel hordható viseletek, amikben mozogni sem volt olyan egyszerű, pedig nem voltak alkalmasak arra, hogy bármilyen fizikai munkát végezzen benne az ember. „Olyan ruhákat szerettem volna tervezni, amiben a nők kényelmesen érzik magukat, amikben élhetik az életüket, amikben levegőt tudnak venni és amiben fiatalabbnak néznek ki” – mondta Coco Chanel. A divattervező első dzsörzéből készült outfitje egy utazáshoz szánt szett volt, ami egy kabátkából, egy pulóverből és egy rakott szoknyából állt.

Coco Chanel párizsi otthona előtt. (

Coco Chanel párizsi otthona előtt (Fotó: Sasha/Hulton Archive/Getty Images)

Nők nadrágban

Furcsa belegondolni, hogy volt olyan idő, amikor furcsán néztek az emberek, ha egy nő nadrágot viselt, a 19. század elején ez is megváltozott. Ahogyan írtuk, azoknak a nőknek, akik a háborúba küldött férfiak helyére álltak be dolgozni, praktikus, kényelmes viseletre volt szükségük, és a nadrág, illetve az overall pedig pont ilyen. Coco Chanel egyébként maga is szeretett nadrágot viselni, gyakran kölcsönvette barátja öltönyét. Mivel maga is szívesen sportolt, először olyan nadrágokat kezdett el tervezni, amit lovagláshoz is lehet hordani, majd jöttek a hétköznapokon is viselhető darabok. „A divat gyakran elfeledkezik arról, hogy élő, lélegző emberek viselik a ruhákat” – fakadt ki egyszer. Idős korára mintha megbánta volna, hogy divatba hozta a női nadrágot, 86 évesen ugyanis a következőket nyilatkozta. „Szerettem volna, ha a nők kényelmesen érzik magukat a ruháikban, és elszomorít, amikor látom, hogy a nők 70 százaléka alkalmi viseletként hordja a nadrágokat.”

Marlene Dietrich Coco Chanel egyik nadrágkosztümjében 1933-ban.

Marlene Dietrich Coco Chanel egyik nadrágkosztümjében 1933-ban (Fotó: Profimedia)

A nagybetűs parfüm

Elérkeztünk az ötödik stílusörökséghez, bár a listát nyilván tovább lehetne folytatni, hiszen a divattörténet ikonikus darabja lett a steppelt, aranyláncos Chanel-táska is (a híres 2.55-ös modellt, ahogyan a neve is bizonyítja, 1955-ben mutatták be), Coco Chanelnek köszönhetjük, hogy az óriási ékszerek, bizsuk közkedvelt kiegészítők lettek, és sokan neki tulajdonítják azt is, hogy a napbarnított bőr a jólét szimbóluma lett. De az ő, vagyis márkája nevéhez fűződik minden idők egyik legnépszerűbb, legkelendőbb parfümje is, ez a Chanel №5, ami idén ünnepli 100. születésnapját, ugyanis az Ernest Beaux alkotta illatot 1921-ben dobták piacra. Először egyébként maga Coco Chanel volt a parfüm reklámarca, vele hirdették a terméket. A Chanel №5, illatát többek között aldehidek, bergamott, citrom, ylang-ylang, keserűnarancs, rózsa, gyöngyvirág, jázmin, pacsuli, borostyán, szantálfa, vanília és vetiverfű adja, az eredeti receptből állítólag csak az állati eredetű alapanyagokat vették ki az évek során.

Chanel №5

A Chanel №5 parfüm (Fotó: Profimedia)

Híres divattervezők stílusleckéi:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top