nlc.hu
Szabadidő

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy fafajt

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy fafajt

Leonardo DiCaprio sokat tett a fakitermelés megakadályozásáért, ezért most róla neveztek el egy Kamerunban felfedezett, veszélyeztetett fafajt.

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett fafajt – jelentette be csütörtökön a londoni Királyi Botanikus Kert, amely az elismerést azzal indokolta, hogy a hollywoodi sztár fontos szerepet játszott a fairtások elleni kampányban.

A kameruni Ebo erdőben felfedezett, nagy sárgászöld virágú örökzöld növény az első új faj, amelyet 2022-ben hivatalosan is elneveztek a londoni Kew kerület híres kertjének botanikusai. A fa tudományos neve: Uvariopsis dicaprio.

A botanikusok a veszélyeztetett erdőben a fa egyetlen ismert példányát találták meg. A 47 éves amerikai színész – Hollywood egyik legismertebb klímaaktivistája – az erdőben folytatott fakitermelés megakadályozásán dolgozott: a közösségi médiában kampányolt, miután Kamerun 2020-ban engedélyezte a fakitermelést az érintetlen természetvédelmi területen. A tudósok szerint Paul Biya kameruni elnök feltehetően a kampány hatására is döntött az engedély visszavonásáról.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio fontos szerepet játszott a fairtások elleni kampányban (Fotó: Jordan Hinton/Image Press Agency/NurPhoto)

Mint az Afrikában kutató brit botanikuscsoportot vezető Martin Cheek hangsúlyozta: ha a fakitermelés tovább folyt volna, „valószínűleg elvesztettük volna ezt a fajt a fakitermelés és a fakitermelési koncessziókat általában követő mezőgazdasági művelés miatt”.

Az Uvariopsis dicapriót a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolták. Az egyetlen ismert példányát, amely négy méter magas és amelynek csak hímivarú virágja van, egy gyalogút mellett fedezték fel. A Kew Gardens tudósai több mint 150 éve neveznek el új növény- és gombafajokat.

Nem szokatlan, hogy egyes fajokat hírességekről neveznek el. Bob Marley reggaesztárról egy karibi rákfélét, Beyoncéről egy ausztrál bögölyt, a brit trónörökös Károly hercegről pedig békát neveztek el.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top