nlc.hu
Szabadidő

Pam & Tommy: A világ leghíresebb szexvideója, és ami mögötte van

Ellopták a házi szexvideójukat: Tommy Leeből szexisten lett az emberek szemében, Pamela Andersonból pedig cafka

Ha ma valaki házi szexvideóra adja a fejét, jó eséllyel tisztában van azzal, hogy van rá esély, hogy a felvétel így vagy úgy, de a világhálón végezze. Amikor Pamela Anderson és Tommy Lee 1995-ben a nászútjukon felvették az egyik szeretkezésüket, fogalmuk sem volt arról, hogy lehetnek ilyen következményei. Az esetről most egy sorozat készült Pam & Tommy címmel.

Pamela Anderson a Baywatch egyik epizódjának forgatásán szembesült azzal, hogy a magánéletének legintimebb része már nemcsak az övé, hanem az egész világ azon csámcsog. Amikor kilépett a tengerparti öltözőkocsijából és a kamerák elé igyekezett, egyszer csak saját magát és a férjét hallotta az egyik stábbuszból. Kíváncsiskodva odasétált, és ezt vette észre, hogy a stáb kameracsapatának tagjai éppen röhögve nézik azt, ahogy ő az akkori férjével, Tommy Leevel egy hajón szexel. Addig a pillanatig a kilencvenes évek szexszimbóluma soha nem látta a felvételt, a malibui házuk széfjében őrizték a kazettát. Bár már tudott arról, hogy a széfet nemrég egy betörő kipakolta, titkon azt remélte, hogy az ott talált készpénz, ékszerek és fegyverek mellett egy nehezen lejátszható Hi8-as kazetta nem fogja érdekelni a tolvajt, talán nem is rendelkezik olyan eszközzel, amin megnézhetné.

Ott, abban a pillanatban a Baywatch forgatásán, a kollégái gyűrűjében Pamela Anderson úgy érezte, hogy nyilvánosan megalázták őt nőként és emberként. A világ azonban nem így gondolta, nem érzett együtt vele. A többség elintézte a dolgot annyival, hogy a videó nem más, csak egy különösen szélsőséges példája egy laza erkölcsű híresség magamutogatásának. Figyelembe sem vették a tényt, hogy Anderson a felvételen a férjével volt látható, ahogy azt sem, hogy a videó nem a nyilvánosság számára készült. A színésznő számára az eset sokkal súlyosabb következményekkel járt, mint a férjére nézve.

Egy eset, különböző következményekkel

Ha valaki megnézi a felvételt, veled majd pacsizni fog, engem meg ribancnak fog tartani

– vágja hozzá a Pamela Andersont alakító Lily James a Pam & Tommy című sorozat negyedik részében a férjéhez az aggodalmait, és a Sebastian Stan által játszott Tommy Lee arckifejezésén világosan látszik, hogy fogalma sincs, hogy a felesége miért problémázik annyira. Egy ponton még azt is hozzáteszi, hogy nem érti, miért akkora dolog ez a kiszivárgott felvétel, hiszen szerinte az emberek semmi olyat nem láthatnak rajta, amit ne láthattak volna már korábban. Tommy Lee ezzel a mondatával „finoman” arra célzott, hogy a felesége, Pamela Anderson már többször is levetkőzött a Playboy fotósának, és azok a lapszámok, melyeknek a címlapján szerepelt, rendre rekordeladásokat produkáltak. Azonban nagyon más kategória önszántadból erotikus, meztelen fotókon szerepelni, és teljes mértékben kontroll alatt tartani, hogy mely képek jelenhetnek meg, mint nyilvánosságra bocsátani az ember életének legintimebb részét: a nemi életét.

Pamela Anderson Tommy Lee Baywatch Lily James Sebastian Stan Pam & Tommy

Lily James és Sebastian Stan (Fotó: Profimedia, Hulu)

A fenti párbeszéd ebben a formában természetesen biztosan nem hangzott el a valóságban Anderson és Tommy Lee között, hiszen a párbeszédeket forgatókönyvírók írták, de bármilyen hihetetlen mindaz, amit a Pam & Tommyban láthatunk, a nagy része valóban megtörtént. A nyolcrészes sorozat alapjául a Rolling Stone magazin 2014-ben megjelent cikke, a Pam and Tommy: The Untold Story of the World’s Most Famous Sex Tape (Pam és Tommy: A világ leghíresebb szexvideójának elmondatlan története) szolgált, amihez kiegészítésként használták az alkotók Tommy Lee önéletrajzi könyvét, a Tommylandet, amiben a rocksztár rengeteg részletet osztott meg a nyilvánossággal a Pamelával való megismerkedésükről (alig néhány nappal a megismerkedésük után összeházasodtak a mexikói tengerparton, méghozzá fürdőruhában) és a házasságukról.

800-szor próbálták meg újból

A felvételek nyilvánosságra kerülése komoly feszültséget okozott Pamela Anderson és Tommy Lee házasságában, ráadásul a párt a botrány egy különösen érzékeny időszakban érintette: Pamela az első fiával volt várandós. Bár jogászok, magánnyomozók, sőt még egy motoros banda tagjait is bevetették, hogy igazságot szolgáltassanak maguknak, a vége az lett, hogy a házaspár kapitulált a kilátástalannak tűnő küzdelemből és pereskedésből, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Anderson nem szeretett volna sok hónapos terhesen ezzel a mindennapjait mérgező üggyel foglalkozni, és nem szeretett volna a bíróságon a nyálcsorgató sajtóérdeklődés közepette a nemi életéről mesélni.

A köztük lévő lila ködös, mindent elborító szerelem a felvétel nyilvánosságra kerülésével sokat csillapodott, de még három évig, 1998-ig együtt voltak, amikor a malibui házukban letartóztatták a dobost, mivel bántalmazta (megrugdosta) a feleségét, aki a pár hónapos második gyermeküket fogta a kezében, amikor az eset történt. A zenésznek fél évre börtönbe kellett vonulnia, de miután kijött a rács mögül, kibékültek Pamelával, és a kapcsolatukra egészen 2010-ig a se veled, se nélküled volt jellemző. Szakítottak, újra összejöttek, szakítottak, újra összejöttek: egy interjúban Pamela némi túlzással azt nyilatkozta, hogy legalább 800-szor adtak új esélyt maguknak párként. Sosem működött igazán.

Pamela Anderson Tommy Lee Baywatch Lily James Sebastian Stan Pam & Tommy

Fotó: Profimedia, Hulu

A rablás, amit két hónapon át nem vettek észre

A Pam & Tommy című sorozat legfontosabb karaktere azonban a cím ellenére nem Pamela Anderson, és még csak nem is a Mötley Crüe-zenész Tommy Lee, hanem egy villanyszerelő, Rand Gauthier, akit a sorozatban Seth Rogen alakít kőkemény Bundesliga-frizurával. Gauthier volt az, akinek a közreműködésével a 2014-es Rolling Stone magazin cikk íródott, és ő volt az, aki 1995-ben betört a házaspár malibui otthonába, és lenyúlta a széfet. A férfi nem volt „főállású betörő”, csak egy volt a Tommy Lee villájának felújításán dolgozó melósok közül, aki összeveszett a zenésszel, mert az folyton változtatásokat kért, és miközben gyűltek a számlák, fizetni már nem akaródzott neki. A dobos verziójában ez úgy hangzik, hogy Gauthier és társai rossz minőségű munkát végeztek, ezért kirúgta őket. A villanyszerelő még be is nyelte volna ezt, csakhogy amikor pár nappal később vissza akart menni a szerszámaiért, Tommy Lee egy sörétes puskát nyomott az arcába, és hazazavarta a szerszámai nélkül. A férfi ekkor vette a fejébe, hogy visszaszerzi, amivel a dobos lóg neki, és megtervezett egy betörést. Mivel ismerte belülről a házat, és azt is tudta, hol vannak a kamerák, egy nagy szőrme segítségével kutyának álcázta magát (!), és bejutott, kitolva a széfet a belülről kinyitott kapun a kerítés előtt parkoló furgonjához. A bűntény olyannyira jól működött, hogy a házaspár csak két hónappal később vette észre, hogy a ház egy félreeső pontján elhelyezett széfet ellopták. Ekkor már késő volt: Gauthier nemcsak az ott talált értékeket adta el, hanem már javában árulta a pár házi szexvideójából készült másolatokat egy pornóiparban dolgozó ismerőse (Gauthier korábban rövid ideig maga is dolgozott pornósként a pornószínésznő exnejének köszönhetően), Milton Owen Ingley segítségével.

World Wide Web

Gauthier és Uncle Milton (ez volt Milton Owen Ingley beceneve a szakmában) a kazettával a birtokukban gyakorlatilag LA összes pornókiadó cégét megkeresték, de mindenhonnan elhajtották őket, mondván, a felvételen szereplők engedélye nélkül olyan pereket vennének a nyakukba, amiket sosem nyerhetnének meg. Ekkor jött a villanyszerelő mentő ötlete: az internet. A betárcsázós net hőskorában kitalálta, hogy létrehoznak egy weboldalt, melyen keresztül megrendelhetővé válik a felvétel, és ezzel simán meg tudják kerülni a törvényt. A kazetták sokszorosításához egy helyi uzsorás-maffiózótól vettek fel egy ötvenezer dolláros kölcsönt, és az üzlet eleinte kegyetlenül dübörgött. Csakhogy később rajtuk kívül mások is meglátták benne az üzleti lehetőséget, és Randéket megkerülve maguk is árusítani kezdték a másolatokat. Erre bónuszként még rájuk szálltak Tommy Lee motoros verőemberei és egy magánnyomozó is, hogy a végén aztán valaki más kaszáljon igazán nagyot vele. Az internetes vállalkozó Seth Warshavskyval a házaspár egyezett meg: neki adják a jogokat, cserébe a férfi egyetlen alkalommal zsinórban ötször leadhatja a neten a felvételt, de utána kivonja azt a forgalomból, és többé nem árusítja tovább. Warshavsky azonban átverte őket, tovább folytatta az árusítást, rengeteg pénzt keresve ezzel, és hiába perelték be ezért, és nyertek is Andersonék a bíróságon, a svindler csődbe vitte a cégét és az így keresett sokmillió dollárral pedig elmenekült az országból.

Mű-műmellek és péniszprotézis

Pamela Anderson és Tommy Lee története elég kacifántos, teli izgalmasabbnál izgalmasabb alakokkal, ráadásul egy csodás korlenyomat az internet hőskoráról, valamint a kilencvenes évekbeli LA szórakoztatóiparának működéséről. A nyolcrészes széria már csak a szereplők fantasztikus átalakulása miatt is reflektorfénybe került. Az angol Lily Jamesről (Mamma Mia! Sose hagyjuk ABBA!) például senki nem gondolta volna, hogy hihető lehet Pamela Andersonként, de szőke hajjal, a maszkmesterek által megnagyobbított homlokkal, műszemöldökkel, lefogyva, valamint mű-műmellekkel a hatás egészen lenyűgöző lett. James elmondta, hogy az álmelleket csak a legszükségesebb jelenetek során viselte, ugyanis alatta nem lélegzett a bőre, ezért iszonyatosan izzadt: a többi jelenet során a saját melleit próbálták különféle trükkökkel nagyobbnak láttatni.

Pamela Anderson Tommy Lee Baywatch Lily James Sebastian Stan Pam & Tommy

Lily James Pamela Anderson szerepében (Fotó: Profimedia, Hulu)

A Tommy Leet játszó Sebastian Stan haját feketére festették, piercingeket és műtetoválásokat kapott, és még azt is megoldották, hogy Tommy Lee legendásan méretes péniszét egy protézis segítségével megmutassák a nézőknek. Ez különösen látványos abban a jelenetben, amikor a zenész a mosdóban a saját péniszével társalog, amit a stáb egy protézispénisz és bábosok segítségével oldott meg. Ez a teljesen őrült jelenet nem teljesen a forgatókönyvírók agyszüleménye volt: Tommy Lee memoárjából vették az ötletet, amibe ő maga írt péniszével folytatott párbeszédet.

Tommy Lee együttműködött, Pamela Anderson hallgat

A filmesek természetesen megkeresték a két érintettet, Tommy Leet és Pamela Andersont is, hogy közreműködjenek a projektben, és az őket alakító színészek is próbálták velük felvenni a kapcsolatot, hogy elbeszélgethessenek. Míg Tommy Lee együttműködőnek bizonyult, és még Sebastian Stannel is hosszan elbeszélgetett, addig Pamela Anderson egyetlen megkeresésre sem reagált. Az amerikai sajtó azóta is keresi őt az ügynökén és a sajtósán keresztül, és próbálják elérni, hogy reagáljon a Pam & Tommyra, de a színésznő egyetlen hasonló kérdésre sem válaszol. Egyes bulvárlapok név nélküli forrásokra hivatkozva azt állítják, nem örül a sorozatnak, mert így ismét foglalkoznia kell az élete egyik legsötétebb időszakával. Ennek igazságtartalmát persze nyugodtan meg lehet kérdőjelezni, de az biztos, hogy valahol a nem reagálás is reagálás.

Pamela Anderson Tommy Lee Baywatch Lily James Sebastian Stan Pam & Tommy

Pamela Anderson és Tommy Lee (Fotó: S. Granitz/WireImage)

A Pam & Tommy alkotói eközben minden létező fórumon elmondják, hogy igyekeztek maximálisan tiszteletben tartani Pamela Andersont, ő az egyetlen pozitív karakter a sorozatban, és azon dolgoztak, hogy visszaadják azt a nehéz, drámai időszakot, amin akkor keresztülment. Ám ehhez gyorsan hozzá kell tenni, hogy Anderson senkitől sem kérte, hogy képviselje őt, és nem biztos, hogy azzal tartják tiszteletben a személyét és szolgáltatnak neki igazságot, hogy az engedélye nélkül mesélnek az általa átélt legnagyobb traumáról. Persze ezek kényes kérdések, és ha mindig az érintett felek beleegyezése kellene az életrajzi témákhoz, akkor például A korona című sorozat vagy az Én, Tonya című film sem születhetett volna meg, szóval válaszolni erre egyáltalán nem egyszerű. Az biztos, hogy a Pam & Tommy próbálja a lehető legjobb fényben feltüntetni a Baywatch egykori csillagát, akinek a karrierje alaposan megsínylette a felvétel napvilágra kerülését. Számos tévéshow-ban, interjúban kellett kellemetlen kérdésekre válaszolnia, a mozifilmes áttörése elmaradt, miután a Barb Wire című filmje megbukott, és ugyan a V.I.P. című sorozattal még pár évig sikerült reflektorfényben maradnia, hosszú távon nem tudott színésznőként érvényesülni, mert a szakma csak a külsejét és a szexualitását látta benne, nem kis részben a felvételnek köszönhetően. Eközben Tommy Lee kilencvenes években megbicsaklott rocksztárkarrierje új lendületet kapott, és ha nem is zenészként, hanem afféle celeb szexistenként, mégiscsak jól jött ki a botrányból. Az élet akkoriban nem volt igazságos, de tehet igazságot egy sorozat bő negyed évszázaddal később?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top