nlc.hu
Szabadidő

Interjú, Danielle Brooks-szal, a Peacemaker - Békeharcos egyik főszereplőjével

„Mintha megnyertem volna a lottót” – egy XXL-es fekete nő, aki egy szuperhősös sorozatban játszhat akcióhőst

A 32 éves Danielle Brooks már hosszú évek óta szeretett volna szuperhősös történetben szerepelni, de az ő testalkatával ez képtelenségnek tűnt. Egészen addig, amíg meg nem kapta a Peacemaker című sorozat egyik főszerepét. Interjúnk az utóbbi évek egyik legváratlanabb akcióhősével.

Amikor a brit Guardian még 2018-ban interjút készített a Narancs az új fekete című netflixes női börtönsorozat szereplőjével, Danielle Brooksszal, az anyag azzal a címmel jelent meg, hogy „Szeretnék szuperhőst játszani”. Szomorú, de igaz, hogy egy Dél-Karolinában született, telt idomokkal rendelkező, harminc körüli fekete nőnek vajmi kevés esélye volt arra, hogy megvalósítsa az álmát. Amikor megkeresték azzal, hogy A galaxis őrzői-filmek rendezője, James Gunn szeretne főszerepet adni új szuperhősös sorozatában, a Peacemaker – Békeharcosban, Brooks alig hitt a fülének:

Olyan érzés volt megkapni a szerepet, mintha megnyertem volna a lottót. Titkon mindig is reménykedtem abban, hogy egyszer talán elcsíphetek majd egy hasonló munkát, ugyanakkor hozzám hasonló nőt még sosem láttam ilyen szerepkörben, így tisztában voltam azzal, hogy nincs sok esélyem rá. Óriási mázlim van, hogy James Gunn mellett dolgozhattam, aki csodálatos író és rendező. Elképesztő ajándék volt, hogy meghallgatás nélkül adta nekem a szerepet. »Tudom, hogy te vagy a legjobb erre a melóra« – mondta akkor nekem, és ez nagyon sokat jelentett. Mondjuk ettől csak még idegesebb voltam, amikor megjelentem az első forgatási napon. Mivel nem volt casting, attól tartottam, hogy majd meglát a kamerák előtt, és rájön, hogy mégsem ilyen színésznőt akar, és rögtön kirúg. (nevet) Szerencsére nem így történt.

– mesélte nekem még januárban, amikor Zoomon keresztül tudtam beszélgetni a kedves és közvetlen színésznővel.

Szuperhősök és szupergonoszok között

A Peacemaker címadó főhőse egy vérbeli antihős (John Cena alakításában), aki a börtönbüntetését válthatja ki azzal, ha egy titkos csapat tagjaként egy speciális kormányzati alakulatnak teljesít különböző munkákat. Ennek a csapatnak az egyik legfontosabb tagját alakítja Brooks, Leota Adebayót:

A karakterem Leota Adebayo, egy fiatal nő, aki csatlakozik egy titkos hadműveletet végrehajtó csoporthoz a világ megmentése érdekében. Peacemakerrel mindenben egymás ellentétei: nemcsak a világnézetükben, hanem abban is, hogy milyen emberek ők ketten. Ugyanakkor, ahogy haladunk előre az epizódokban, lassan észrevesszük, mennyi közös van bennük, és James számára az volt a legfontosabb, hogy ezt megmutassa. Adebayo régebben állatorvosként dolgozott, és hirtelen egyik pillanatról a másikra kell akcióhőssé válnia. Ő képviseli a nézőt és a normalitást ebben a sorozatban, és azt mutatja be, hogy egy átlagember hogyan tud hőssé válni egy ilyen szuperhős-univerzumban. A nézők Adebayóval együtt tanulják ki a titkos műveletek világának speciális szabályait, ami jó móka, és jó móka is volt eljátszani. Amikor látod Adebayót lelkesedni, akkor az én lelkesedésemet is látod. Adebayo az egyetlen, aki megérti Peacemakert és nem ítéli el. Mindenkiben megpróbálja meglátni a jót, és ez sikerül is neki. Peacemakernek sokkal tovább tart, hogy észrevegye a jó dolgokat Adebayóban, mert megvannak a maga furcsa dolgai, de végül ő is rájön, hogy ők ketten akár jó barátok is lehetnek. Kicsit zavarba is jönnek attól, hogy szimpatikusak egymásnak.

Peacemaker hbo max james gunn Danielle Brooks

Danielle Brooks a Peacemaker című filmben (Fotó: Profimedia)

Templomból a kamerák elé

Danielle Brooks egy dél-karolinai, mélyen vallásos családban nőtt fel, az apja például lelkészként dolgozott. Szerinte rengetegen köszönhet a vallásnak abban, hogy kialakult az önbizalma, ugyanis már kisgyerekként sokszor ő volt az, aki felolvasott a híveknek, vagy énekelt nekik, ezért nem félt szerepelni. A színészet úgy jött az életébe, hogy a gimnáziumból egy-két általa is ismert lányt felvettek a híres Juilliard iskola dráma tagozatára, ezért úgy gondolta, hogyha nekik sikerült, akkor ő is labdába rúghat. Igaza lett, már a felvételin lenyűgözte a tanárokat, de a hírnévhez vezető út azért nem mutatta meg magát rögtön, az iskola mellett és után még számos nem annyira jó munkát kellett elvállalnia:

Sok nem túl jó munkahelyem volt már: dolgoztam éttermekben, babysitter voltam, kutyákra vigyáztam, voltam már diákmunkás, sőt egyszer még az is előfordult, hogy beálltam fodrásznak egy színdarabba, ahová eredetileg egy szerepre jelentkeztem, amit nem kaptam meg, viszont fodrászként szükségük volt rám. Tudtam, hogy egy ilyen munka nem vezet közelebb az álmaimhoz, de el kellett vállalnom, mert nekem is ennem kell valamit, és ebből kihúzhattam valahogy a következő színészi munkámig.

A sok nem annyira jó munka után szerepet kapott a Narancs az új fekete című Netflix sorozatban. Eredetileg a karaktere mindössze két epizódban szerepelt volna, de annyira jónak találták Brooks alakítását az alkotók, hogy megtették állandó szereplőnek. Ebben a sorozatban szúrta ki magának őt James Gunn, és hívta fel a pandémia kellős közepén, hogy lenne egy munkája számára.

Peacemaker hbo max james gunn Danielle Brooks

Peacemaker (Fotó: Profimedia)

Maratoni forgatás kisgyermekes anyaként

Brooks az élete lehetőségét kapta meg a Peacemaker – Békeharcosban, de mégis volt benne némi bizonytalanság, hogy jó ötlet-e elvállalnia. A gyermeke még 2019 végén született meg, és a szülés után rajta maradt plusz harminc kiló, és attól félt, hogy azt nem tudná leadni, de James Gunn biztosította őt arról, hogy neki így jó, ahogy van, nem szeretné, hogy bármit is változtasson magán a szerep kedvéért. Ez persze biztató volt, de kiderült, hogy közvetlenül egy korábban elvállalt tévéfilm után, alig pár nap pihenőt követően kellene nekiállnia a Peacemaker forgatásának, ráadásul mindkét produkció munkálatai az otthonától távol, Kanadában folytak, és a Covid-helyzet miatt egyáltalán nem volt könnyű utazgatni akkoriban.

Az egyetlen igazán nehéz része ennek a munkának az volt, hogy tíz hónapra elválasztott a vőlegényemtől. Éppen csak befejeztem egy Mahalia Jacksonról szóló tévéfilm forgatását Kanadában, hazajöttem néhány napra, aztán repülhettem is vissza rögtön, hogy hat és fél hónapon át a Peacemakert forgassam. Ráadásul nemcsak a vőlegényemtől voltam távol, hanem a kislányomtól is, aki még csecsemő volt a forgatás idején, és őt sem láthattam három hónapon át.

Brooks eleinte azt gondolta, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha magával viszi a babáját is Kanadába. Amíg forgatott, egy dadus vigyázott a gyerekre. Általában hajnali egy-kettő körül esett haza, olyankor a dadus elment pihenni. Maradt talán három-négy órája aludni, mert kelt a baba, és onnantól neki kellett foglalkoznia vele. Hónapokig csinálta így, de eljött egy pont, amikor már nem bírta tovább, és a vőlegénye eljött a gyerekért, és magával vitte az Egyesült Államokba, hogy ő vigyázzon rá. Brooksnak nagyon nehéz volt a gyereke nélkül maradni három hónapig, ugyanakkor tudja, mennyire szerencsés, hogy egy olyan férfi van mellette, akire bátran rábízhatja a babáját.

Brooks, az akciósztár

A forgatás a fenti nehézségek miatt ugyan embert próbáló volt, mégis borzasztóan élvezte. Különösen azt a részét, hogy végre a karrierje során először akciójeleneteket is forgathatott.

Soha korábban nem dolgozhattam még akciójeleneten, ez igazi kiváltság volt. Imádtam a harci mozdulatok betanulását, a sok szaladgálást, a lőfegyveres kiképzést, mindent. Igyekeztem minden akciójelenetemet én magam csinálni. Persze nem hagyták (nevet), de ettől még kiharcoltam, hogy amit csak lehet, azt velem és ne a kaszkadőrrel forgassák le. Ezzel nem az ő munkáját szeretném becsmérelni, szerencsére csodálatos kaszkadőrt kaptam.

Peacemaker hbo max james gunn Danielle Brooks

Jennifer Holland, Steve Agee és Danielle Brooks (Fotó: Profimedia)

Danielle Brooks nem titkolja, hogy úttörő szeretne lenni, és meg szeretné mutatni a világnak, hogy az ő testalkatával is bármilyen szerep elérhető. A Guardiannek még 2018-ban, jóval a Peacemaker előtt magyarázta el, hogy szeretne szuperhős lenni, a szerelem és a vágy tárgya, valamint írni is szeretne, megvalósítani a saját projektjeit, és egyszer majd egy francia filmben is szerepelni. Utóbbi kissé furcsa kitétel, az újságíró rá is kérdezett, hogy beszél-e franciául, amire a színésznő rávágta, hogy nem, de egy ilyen lehetőségért szívesen megtanulna. Dolgozik azon, hogy példakép legyen a hozzá hasonlóknak. Pár éve egy ruhakollekciót is tervezett együtt a Universal Standard márkával, amivel az volt a célja, hogy olyan ruhák készüljenek, amiket ő maga is szívesen hordott volna kamaszként.

És hogy mik a további céljai a szuperhősös filmekben? Nevetve válaszol.

El tudnám képzelni, hogy együtt lógjak Jason Momoával.

A Peacemaker március 8-tól látható Magyarországon az HBO Max kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top