nlc.hu
Szabadidő

Kritika Channing Tatum Katonadolog című filmjéről.

Channing Tatum édeshármasra készült, a kutyája rontotta el

Channing Tatum már megmutatta nekünk a kockahasát és a tánctudását, kitárta előttünk az érzékeny lelkét, megnevettetett minket, sőt már akcióhősként is megcsodálhattuk. Új filmjében, a Katonadologban azt mutatja meg, hogy egy jó pasi – helyes kutya párosnál nem létezik szívdöglesztőbb.

A jó Tinder-fotóknak külön tudománya van. Lehetünk bármilyen vonzók, ha mindezt nem megfelelő formában tálaljuk, jelentősen csökkentjük vele a lehetséges matchek számát. A téma szakértői szerint ilyenkor meg kell mutatnunk, hogy vannak hobbijaink, szeretjük a társaságot és vannak barátaink, de mind közül a legnyerőbb tanács az, ha egy aranyos állattal fényképezkedünk. Még nyerőbb, ha a képen látható állat a sajátunk, ugyanis ez rögtön kiváló témát nyújt az első társalgásnál. Channing Tatum jól tudja ezt, csakhogy a kockás hasú sztár egészen új szintre helyezte a cuki állatos fotóval pózolást: ő egy filmet akar eladni vele. Úgy tűnik, Tatum tényleg tudja, mi kell a népnek: a film már a bemutatója hétvégéjén visszahozta az árát kizárólag az amerikai mozikban, vagyis az embereket nemcsak az érdekli, amikor a színész hülyét csinál magából a 21 Jump Street filmekben, vagy egy szál férfitangában rázza a Magic Mike franchise-ban, hanem az is, hogy milyen szupercuki, amikor egy kutyussal szórakozik a vásznon.

A nagy visszatérés

Ha a nyári poénos vendégszereplését a Free Guyban nem számoljuk, Channing Tatumot utoljára öt évvel ezelőtt láthattuk filmekben, amikor röviden egymás után jött a Logan Lucky című balhéfilmje, valamint a Kingsman franchise második része. A színész nemcsak magánéleti, hanem szakmai válságba is került. 2018 végén beadták a válókeresetet feleségével, Jenna Dewannel, és a válási papírjukra végül 2020 elején került rá a pecsét. A szakmai élete sem alakult épp szerencsésen. Hosszú éveket ölt saját szuperhősfilmje, a Gambit előkészítésébe, ami az X-Men franchise keretében került volna bemutatásra, csakhogy amikor a Disney felvásárolta a 20th Century Fox stúdiót, számos előkészítés alatt lévő projektet kukáztak, köztük a Gambitet is. A döntés annyira megrázta Tatumot, hogy az amúgy a szuperhősökért rajongó színész azóta egyáltalán nem néz szuperhősfilmeket, még a Bosszúállók utolsó két részét se látta.

Emellett tovább gyűrűztek a problémák a 21 Jump StreetMen in Black crossover film körül, és kiderült, hogy ugyan hiába vannak mindkét franchise jogai ugyanannál a stúdiónál, a producerek képtelenek voltak megegyezni egymással, pedig a sztár elmondása szerint soha életében nem olvasott olyan vicces szkriptet, mint ami ahhoz íródott. A rendezéssel azonban már régóta szemezett, és a pihenőideje lehetőséget adott rá, hogy végre előkészíthesse az első filmjét rendezőként, amibe végül nem egyedül, hanem barátjával, Reid Carolinnal fogott bele. Elmondása szerint leginkább az ijesztette meg, hogy egyszerre kellett volna helytállnia a kamera mögött és a kamera előtt, és úgy érezte, ez a feladat túl nagy falat számára, de egy társrendező segítségével megoldották a problémát.

A kutya nem halhat meg

A Katonadolog (az angol eredeti cím csupán annyi, hogy Dog, azaz Kutya) nem akar többnek látszani annál, ami. Ez bizony egy cuki kutyás film, amiben a morcos katona és a morcos kutya megismerkednek, majd addig morcoskodnak együtt, míg végül megszeretik egymást. A Carolin-Tatum páros gyakorlatilag olyan régi klasszikusok sikerreceptjét melegítette újra, mint a Kutyám, Jerry Lee és az Egyik kopó, másik eb, és még arról is gondoskodtak, hogy a nézők garantált feelgood élményben részesüljenek: a film amerikai reklámkampányának fontos része volt, hogy Tatum minél több helyen kommunikálja, hogy „A kutya nem hal meg a végén”, amire azért volt szükség, mert több kutyás filmnek is szokása volt a film utolsó perceiben azzal megríkatni a nézőket, hogy a főszereplő ebet elteszik láb alól. Itt az alkotók nyíltan szerették volna kommunikálni, hogy nem ez lesz a helyzet, a kutyabarát nézők nem fognak tömeges pézséfogyasztásra szorulni a játékidő végén.

Katonadolog kutyás film kritika Channing Tatum

Katonadolog (Fotó: Profimedia)

Ilyenkor persze fennáll a veszély, hogy a film elveszíti az izgalmát, csakhogy itt nem ez a helyzet. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a Katonadolog története amúgy is hajszálvékony, és mivel egy nagy utazás adja a magját, az ottani történésekből áll össze a jelenetek sora. Nem a történéseken, hanem a kutya és ember kötelékének megszületésén van a hangsúly, amihez az utazás közbeni történések csak az alapot biztosítják. A film e téren pedig kiválóan teljesít: ügyesen keveri a drámát a kalanddal, a humorral, az akcióval és az érzelmekkel, és minden jelenet azt szolgálja, hogy Briggs, a veterán, koponyasérült katona és Lulu, a veterán keresőkutya egyre közelebb kerüljön egymáshoz.

Egyszerű, de nagyszerű

A film sztorija nagyjából annyi, hogy a Tatum által játszott Briggs a korábbi fejsérülése miatt nem kap állást a seregnél, ám a korábbi felettese megígéri neki, hogy amennyiben elhunyt katonatársa seregben kiképzett kutyáját elviszi autójával a férfi távoli államban lévő temetésére, ad neki egy esélyt. A kutya nehéz természete miatt a repülőút kizárva, így marad a több napig tartó utazás fél Amerikán át, ahogy azt az amerikai road movie-kban már megszokhattuk. Mindenképp a film mellett szól a kompakt, százperces játékidő, ami nem sok helyet hagy üresjáratoknak, valamint az is, hogy bár papíron a Katonadolog ideális családi mozifilmnek tűnik, azért időnként – jó értelemben – erősen feszegeti a családi mozizás határait.

Katonadolog kutyás film kritika Channing Tatum

Katonadolog (Fotó: profimedia)

Vicces jelenet a filmben, amikor Seattle-ben Briggs éppen egy édeshármasra hangolódna rá két nemrég megismert nő társaságában, amikor Lulu kinti balhéja megszakítja az idillt, de megfordulunk egy fűtermesztő pár bűntanyáján is, ahol hősünk füves nyalókát fogyaszt, valamint elég sok szó esik a sok katona által átélt poszttraumás stresszről és arról is, hogy miért lesz sok katona öngyilkos pár hónappal vagy pár évvel azután, hogy hazatért a háborúból. Ez utóbbi két téma látszólag kilóg a film feelgood aurájából, de a Katonadolog alkotói vannak annyira profik, hogy jól összefésülik a filmjüket, és még a látszólag stílusidegen elemek is működnek benne. Channing Tatum első rendezése nem mestermű, de meg sem próbál az lenni. Az a fajta old school hollywoodi road movie, ami az utóbbi években kihalt a mozivásznakról. Channing Tatum rajongóknak, kutyaőrülteknek, a végtelen országutakat imádóknak és a régebbi Hollywoodot kedvelőknek egyaránt jó szívvel ajánlható egyszerű, de nagy szívű mozi.

A Katonadolog február 24-től látható a magyar mozik műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top