Szabadidő

Nagyon nem oké, hogy 10 évvel ezelőtti viccek miatt rúgnak ki egy hollywoodi rendezőt

Fél Hollywood kiállt A galaxis őrzői rendezője mellett. Elmondjuk, miben más ez, mint a többi hasonló botrány.

Az elmúlt két hétben heves vitákat váltott ki a Disney döntése, miszerint néhány 6-10 évvel ezelőtti sértő tartalmú Twitter-bejegyzés miatt megszakítják a közös munkát James Gunn író-rendezővel, akit a Marvel-féle A galaxis őrzői-filmek szerzőjeként ismerhetett meg a világ. Gunn éppen a sorozat harmadik epizódjának forgatókönyvén dolgozott, amikor kirúgták.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen olyan alkalom, amikor egy hírességnek meggondolatlan tweetek miatt kellett elbúcsúznia a munkájától (a közelmúltban – ha csak Hollywoodnál maradunk – ilyen volt Roseanne Barr esete, akinek egy rasszista megjegyzés kapcsán szüntették meg egyébként sikerrel futó sorozatát), ez volt azonban talán az első eset, amikor a szakma gyakorlatilag egy emberként állt ki a kegyvesztett mellett.

Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Aki esetleg lemaradt volna a hírekről, a Disney július 20-án rúgta ki Gunnt, miután újra előkerült néhány 2008 és 2011 között született, igencsak rossz ízlésre valló, pedofíliával és nemi erőszakkal viccelődő bejegyzése. A Disney vezérigazgatója, Alan Horn közleményében azt írta, Gunn bejegyzései „összeegyeztethetetlenek a stúdió értékrendjével”, ezért megválnak tőle.

Hamarosan Gunn is közleményt adott ki, amelyben jelezte, elfogadja és megérti a Disney döntését, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az említett sértő szövegrészletek óta sokat változott a személyisége. Elmondása szerint pályájának azon a szakaszán igazi provokátornak érezte magát, a sértő viccekkel is sokkolni akart, és már régen megbánta a közzétételüket, de vállalja értük a teljes felelősséget.

Az eset óriási felháborodást váltott ki a rajongók és a hollywoodi elit köreiben egyaránt: többek között A galaxis őrzői stábja is a rendező mellé állt, a főszereplőket alakító Chris Pratt-tel, Dave Bautistával, Zoe Saldanával és Michael Rookerrel az élen. Bautista az elmúlt két hétben folyamatosan Gunn mellett kampányolt, Rooker pedig törölte magát a Twitterről. Szintén a közösségi oldal elhagyása mellett döntött a rendezővel közeli barátságot ápoló Selma Blair, miután több bejegyzésben is kifejtette, hogy szerinte miért nem elfogadható a Disney döntése. Gunn támogatására petíció is indult, amelynek több mint 300 ezer aláírója követeli, hogy A galaxis őrzői 3 mégis Gunn rendezésében készülhessen el, a napokban pedig a film szereplői is erre kérték a stúdiót nyílt levelükben.

A bejelentés óta a Disney és Gunn is hallgat, az eredetileg 2020-ra kitűzött filmnek pedig továbbra sincs rendezője.

Zéró tolerancia

Mondanunk sem kell, James Gunnt nem a két szép szeméért óvja a szakma. Azok, akik felszólaltak, nem a szólásszabadság jegyében állnak ki a pedofilos poénok mellett, nem a bűnei alól akarják felmenteni a rendezőt, kockáztatva ezzel a saját jó hírüket is. Egyszerűen arról van szó, hogy a döntés ellenzői szerint a Disney elhatározása – ha az emberek némán elfogadják – nagyon veszélyes vizekre vezethet.

Gunn ugyanis olyan nyilatkozatok miatt lett persona non grata Hollywoodban, amelyek hosszú-hosszú évekkel ezelőtt születtek, és amelyekért már 2012-ben bocsánatot kért. Nem véletlenül emelte ki a rendező valamennyi támogatója – beleértve őt magát is –, hogy Gunn az azóta eltelt évek során más, jobb emberré vált, azaz fejlődött. Hiszen ha az ügye precedens értékű lehet, a Disney akarva-akaratlanul is egy olyan világot készít elő, ahol az emberek bármikor elveszíthetik az állásukat múltbéli bűneik miatt, függetlenül attól, mennyi mindent tettek azért, hogy jobbá tegyék magukat, miközben a hollywoodi filmekből gyerekkorunk óta azt tanuljuk, hogy mindig van második esély.

Chris Pratt és Dave Bautista A galaxis őrzői 2-ben (Fotó: Disney)

Kareem Abdul-Jabbar a Hollywood Reporternek írt vendégpublicisztikájában az ügy kapcsán Hollywood új „zéró toleranciáját” kritizálta, és arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban ma már elég egyetlen elhibázott megjegyzés ahhoz, hogy a karriered kártyavárként dőljön össze. Abdul-Jabbar Gunn mellett több olyan magas beosztású vezetőt és hírességet is megnevezett, akik lehet, hogy tényleg ártatlan megjegyzések miatt mentek tönkre. Szóba hozza például a már fentebb említett Barrt is, akinek rasszista poénja miatt egy egész sorozatot törölt az ABC amerikai tévécsatorna.

Abdul-Jabbar szerint a zéró tolerancia azért káros gyakorlat, mert nem veszi figyelembe a körülményeket, az egyes megjegyzések mögött álló emberek múltját, jelenét, személyiségének egészét, hanem kapásból elítéli azokat, akik adott esetben nem felelnek meg az érvényben lévő normáknak. Ezzel pedig ahelyett, hogy az emberek érzékenységét fejlesztenék, az elfogadást erősítenék bennük, leépítik a toleranciát és félelmet keltenek: félni fogunk attól, hogy megosszuk egymással a véleményünket, hiszen bizonyos esetekben anyagi és létbiztonságunk foroghat kockán.

Nincs bocsánat

James Gunn esete annyiban hátborzongatóbb, hogy Roseanne Barr-ral ellentétben ő néhány évvel ezelőtt nyilvánosan bocsánatot kért a sértő bejegyzések miatt. A Disney tudott, hiszen tudnia kellett erről, de rettenetesen képmutató módon csak akkor tették lapátra a rendezőt, amikor egy konzervatív jobboldali lap, a The Daily Caller előásta és újra nyilvánosságra hozta a szövegrészleteket.

Igen, jól gondolkodtak azok, akik politikai okokat sejtettek Gunn eltávolítása mögött – egyesek szerint a lap direkt lejárató kampányt indított a nyíltan Trump-ellenes rendező ellen, de ebbe most ne menjünk bele –, azzal azonban, hogy (az egyébként nem éppen makulátlan múltú) Disney belement ebbe a játékba, nagyon rossz üzenetet küldenek az embereknek.

Az elmúlt hónapokban, években bizonyossá vált, hogy az emberek nagyon gyakorlottan használják fegyverként a közösségi médiát, és erre sajnos csak ráerősítettek az olyan – egyébként nagyon fontos! – mozgalmak is, mint a #metoo. Ami most zajlik, az már túllép „a tettek következményekkel járnak” elvén. Ez már a „nincs bocsánat” elve. Amikor a hibákat nem korrigáljuk, hanem megtoroljuk, amikor nem hibázhatunk, pedig éppen a hibáinkból tanulhatnánk. Aki ezt megérti, az tudja, hogy a vita erről, és nem a politikai korrektségről, a pedofilos poénok melletti pró és kontra érvekről, Gunnról vagy a Disney-ről szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top