nlc.hu
Szabadidő

5 mesesorozat ami felőrli a szülők idegeit

5 mesesorozat, ami lassan, de biztosan felőrli a szülők idegeit

Bizonyos mesesorozatokat nagyon szeretnek a kisgyerekek és néha olyan, mintha soha, de tényleg soha nem is tudnák őket megunni. Ezek rendszerint jó mesék, de tagadhatatlan, hogy a gyakran ismétlődő dalbetétek, a történet logikátlansága felnőtt perspektívából, esetleg a szivárványok túltengése egy adott ponton elkezdi módszeresen lebontani a szülők idegrendszerét. Íme öt mesesorozat, ami nagyszerű, de néha nagyon tud fájni.

Sok sérülés, kevés kommunikáció: Bogyó és Babóca

A mesék egy csiga fiú és egy katica lány közös kalandjairól szólnak, melyek közben rendszerint súlyosan lesérül, vagy lebetegszik valaki. Bárányhimlő, fülgyulladás, nyílt törés. Minden van.

Bogyó és Babóca

Kép: Jelenet a meséből

A barátság erejével végül mindig mindent megoldanak a szereplők, de az alapkonfliktus gyakran abból fakad, hogy egyszerűen nem tudnak egymással kommunikálni. Pihe, a lepkelány például nem meri bevallani, hogy nem tud síelni és emiatt súlyos sérülést szenved. Bogyónak, a csigafiúnak meg senki nem meri azt javasolni, ne induljon az erdei tornaversenyen a repülés, illetve magasugrás számokban, mert nem fog jót tenni az önbizalmának. Kissé érthetetlen, hogy az egyik mese arról szól, hogyan telik a bogár/rovar gyerekek egy napja az óvodában, máskor azonban látjuk, hogy ugyanezek a szereplők teljesen önellátóak. Egyedül élnek, főznek, építenek házat, jutnak el egy saját készítésű kishajón egy távoli szigetre. Fölmerül a kérdés: Ilyen élettapasztalat mellett mégis, mit adhat át nekik még egyáltalán Dongó néni?

Hatóságok helyett kutyauralom: Mancs őrjárat

Az első és legfőbb kérdés a 2013-ban debütált kanadai sorozattal kapcsolatban, hogy mégis mi a fene történt a rendőrséggel, tűzoltósággal, mentőszolgálattal Kaland-öbölben. Miért van az, hogy minden vészhelyzetre az első és egyetlen megoldás egy csapat high tech cuccokkal ellátott kutya riasztása. Ráadásul a csapatot egy körülbelül 15 éves Ryder irányítja, aki a jelek szerint nem jár iskolába és ebből nincsen semmi baja.

Mancs őrjárat

Kép: jelenet a meséből

A felnőttek jelentős része teljesen hibbant. Goodway asszony, Kaland öböl polgármestere például állandóan pánikol, a kézitáskájában hordoz egy csirkét és kizárólag olyan komolytalan dolgokkal foglalkozik, mint hogy miként lehet legyőzni egy főző- vagy békagyorsasági versenyben Ködös-völgy polgármesterét, Humdingert, akiről tényleg elég annyi, hogy egy barlangban él egy csomó macskával.

Füllent, ha játékai hívják: Rubi Szivárványiában

A dél-koreai-kínai-kanadai televíziós 3D-s számítógépes animációs sorozat főszereplője egy Rubi nevű vörös hajú kislány, aki nagyon, de nagyon szereti a betétdalokat. A részek elején rendszerint otthon játszik, hirtelen kigyullad egy fény a Csoki nevű plüssmackóján, ami azt jelzi, hogy baj van Szivárványiában.

Rubi Szivárványiában

Kép: jelenet a meséből

Odautazik, hogy segítsen a pácba került játékain és elénekli, hogy: Nagy feladat. Mit tehetnék, hogy elmúljon a baj? Nagy feladat. Mit tehetnék? Múljon a baj! A dal végére átalakul és hol szakácsként, hol divattervezőként, hol orvosként, vagy tengerbiológusként menti meg a napot és akkor, na akkor mindenki rázendít, hogy: Hála neked Rubi, ma elhárult a vész, mert nálad mindig helyén van a szív, no meg az ész. Ha bármi érne minket, számíthatunk rád. Szuper segítség vagy és szuperebb barát. A segítőkészség nagyon szép tulajdonság, de a zenei betétek egy részét akár el is hagyhatnák. Ezen kívül a nemzetközi szülői közösségből, többen is azt kifogásolták az internetes fórumokon, hogy Rubi minden alkalommal füllent a szüleinek arról, miért kell elmennie, hogy elutazhasson Szivárványiába, ez pedig nem követendő példa.

Rejtélyes gyerekfelügyelők : Bing

A brit Bing mesének, nem túl meglepő módon, Bing a főhőse, aki egy három év körüli nyuszi. Sok hasonló korú barátja van és mindegyiküknek van egy fizikailag nála kisebb, de anatómiailag hozzá eléggé hasonló, gyanúsan kötöttnek tűnő társa, aki vigyázz rá. Bing esetén ez a társ Flop, aki olyan türelmes és konstruktív, hogy ilyen tényleg csak a mesében van.

Bing nyuszi

Kép: Jelenet a meséből

Bár Bing elég követelőző, a történetek aranyosak és érdekesek. A mesével kapcsolatban azonban a nemzetközi szülői közösséget egy kérdés tartja lázban évek óta: Mi is pontosan Flop? Egy képzeletbeli barát? Egy ufó? Egy szülő szimbolikus megtestesülése, ami azért kicsi, mert a sorozat készítői így akarják bemutatni a kisgyerekek fokozottan egocentrikus gondolkodását? Válasz nincsen, csak 4 és fél perceként harminc másodperc intró zene.

Vásárlásra buzdít: Cry Babies Magic Tears

Egy különös, színes világba kalauzol el minket a sorozat, amelyben kizárólag kezeslábast hordó csecsemők és kisállataik élnek. A történetek arról szólnak, hogy a gyerekek különböző nehéz helyzetekbe kerülnek, melyeket összefogással megoldanak, majd ennek örömére varázserejű örömkönnyeket hullajtanak.

Cry Babies Magic Tears

Kép: jelenet a meséből

Egy-egy rész nagyon rövid és a történet néha rendkívül erőltetett, de a legnagyobb gond a Youtube-csatornán elérhető sorozattal, hogy egy amerikai játékcég ( IMC Toys S.A.) készíti őket futószalagon kifejezetten azért, hogy kitermelje a játékai számára a vásárlóközönséget. A mesék alapján ugyanis a gyerekek jó eséllyel össze akarják majd gyűjteni az igen drága Cry Babies babát, amelyekből döbbenetes mennyiség van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top