nlc.hu
Szabadidő

Mi lett a Milli Vanilli együttessel?

Ezzel foglalkozik ma a botrányos Milli Vanilli életben maradt tagja

A kilencvenes évek egyik legnagyobb popbotránya fűződik a Milli Vanilli nevéhez. A duó egyik tagja, Rob Pilatus élete tragikusan fiatalon ért véget. De mi történt Fab Morvannel?

A Milli Vanilli duó a nyolcvanas évek végén alakult Frank Farian német zenei producer ötlete alapján, tagjai a guadeloupe-i származású Fab Morvan és a német-amerikai Rob Pilatus voltak. Az együttes első lemeze 1988-ben jelent meg. Az album több dala, így a Girl You Know It’s True, a Girl I’m Gonna Miss You vagy épp a Blame It on the Rain is világszerte hatalmasat ment a slágerlistákon és a lemez 14 millió péládányban kelt el. A formáció 1990-ben megkapta a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat.

Már 1989-ben felmerült azonban, hogy a lemezen valójában nem ők énekelnek. Egy MTV-interjúból kiderült, hogy meglehetősen gyengén beszélik az angol nyelvet, míg a dalaikban érdekes módon tökéletes a kiejtésük. Egy bristoli fellépésen pedig a Girl You Know It’s True című szám alatt technikai hiba adódott: a lejátszón a refrén első sora ismétlődött újra és újra, míg a duó a begyakorolt módon tátogta tovább a dal szövegét. A sajtó mindezek után egyre többet cikkezett arról, hogy a Milli Vanilli feltehetően átveri a közönséget. Novemberben aztán Rob, Fab és Frank Farian a nyilvánosság elé álltak és elismerték a csalást. Napokon belül a Grammy-díjukat is vissza kellett adniuk.

A Milli Vanilli, Rob Pilatus és Fab Morvan 1988-ban

A Milli Vanilli, Rob Pilatus és Fab Morvan 1988-ban (Fotó: Michael Putland/Getty Images)

Rob és Fab a botrány közepette azt állították, hogy Farian átverte őket. Szegények voltak és bizonyítani akartak, amikor pedig a producer először találkozott velük Berlinben, megígérte nekik, hogy ha egy ideig hajlandók mások hangjára playbackelni, később használhatják a sajátjukat is. Beleegyeztek, de a producer nem tartotta be a szavát. Azt is hozzátették, hogy lemezkiadójuk, az Arista végig tudott az átverésről, ezt az állítást azonban a cég utóbb határozottan tagadta. A kiadó ellen 26 pert indítottak arra hivatkozva, hogy becsapták a közönséget, és egy Cook megyei bíró végül részleges visszatérítést ítélt meg a rajongóknak. Ennek értelmében a Milli Vanilli CD-t vásárlók 3 dollár, a kazettát vásárlók 2 dollár, a Milli Vanilli koncerten való részvételüket igazolni tudók pedig a jegyár 5 százalékának visszatérítésére váltak jogosulttá.

Farian – aki továbbra is azt állította, hogy nem tett semmi rosszat – a két korábbi igazi énekessel,  Brad Howell-lel és John Davisszel indította újra a csapatot The Real Milli Vanilli néven. A tengerentúlon kiadták a duó időközben elkészült második albumát is, mely azonban hatalmas bukás lett.

Rob Pilatus és Fab Morvan néhány hónappal később egy cukormentes rágógumi reklámjában parodizálták a botrányukat, majd 1993-ban immár a saját énekhangjukat használva Rob & Fab néven adtak ki lemezt. A pénzhiány és a terjesztési nehézségek okán azonban a kiadványból csak nagyjából 2000 darab fogyott el. 

Rob Pilatus a drogokba és az agresszióba menekült. Három hónapot ült börtönben testi sértésért, vandalizmusért és rablási kísérletért. Ezt követően hat hónapot töltött drogelvonón, mielőtt visszatért Németországba. 1998-ban, 32 évesen kábítószer-túladagolásban halt meg.

Fab Morvan

Fab Morvan 2016-ban (Fotó: Michael Bezjian/WireImage)

Fab Morvan éveken keresztül sessionzenészként és rádiós DJ-ként dolgozott, emellett énekelni tanult. 2003-ban kiadta első szólóalbumát, a Love Revolutiont, amelyen az összes dalt ő írta, rögzítette és énekelte. 2015-ben John Davisszel, a Milli Vanilli egyik korábbi valódi énekesével készített lemezt.

Morvan a mai napig is zenészként és DJ-ként tevékenykedik, emellett írással, festészettel és divattervezéssel foglalkozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top