nlc.hu
Szabadidő

Az iPhone segélyhívó trükkje mentette meg az életét

Majdnem meghalt a hegyekben, de egy iPhone-trükk megmentette az életét

Az iPhone-ban található SOS-funkciónak köszönhetően találtak rá egy szakadékba zuhant férfira Svájcban.
iPhone X egy kézben

Egy angol férfi azt állíja, hogy az iPhone öt gombnyomásos trükkje megmentette az életét, amikor lezuhant egy szakadékba.

Tim Blakey a svájci hegyekben snowboardozott, amikor letért a sípályáról, és egy hóval borított, észrevehetetlen, 5 méter mély hasadékba zuhant. Még az volt a szerencséje, hogy nem csúszott tovább, mert akkor a biztos halál vár rá. 

Nem volt senki vele, aki segíthetett volna, ezért a telefonjával hívott segítséget, mivel volt 3G-kapcsolata.

Nem egy hagyományos hívást indított, hanem aktiválta az iPhone vészhelyzeti SOS-funkcióját.

Még éppen időben, ugyanis az akkumulátor csupán 3 százalékon állt. Az öt gombnyomással működő trükkel viszont azonnal hívta a hatóságokat, és a telefon elküldte nekik a pontos helyzetét.

A 41 éves férfit végül sikeresem kimentették a helyszínre érkező mentőcsapatok. (Lapozás után a hasadék is látható.)

Tim nagyon hálás a svájci hegyi mentőknek, akik az életük kockáztatásával segítettek neki. „A túlélésem körülményei azt mutatják, hogy sikerült az utolsó szerencse-lehetőségemet is beváltani” – fogalmazott a férfi.

SOS funkció az iPhone-okon

Az iPhone 7 vagy korábbi iPhone készülékeken az SOS funkció az oldalsó (vagy felső) gomb ötszöri megnyomásával érhető el. Ekkor megjelenik az SOS funkció. Csúsztasd jobbra, és máris felveheted a kapcsolatot a helyi sürgősségi szolgálattal.

Az újabb modelleknél tartsd lenyomva az egyik hangerőgombot és a telefon oldalán lévő bekapcsoló gombot. Ekkor megjelenik az SOS funkció, amelyet jobbra csúsztathatsz.

Ha az SOS funkció használata helyett továbbra is lenyomva tartod a gombokat, elindul egy visszaszámlálás, és megszólal egy riasztás. Ha a riasztás végeztével még mindig lenyomva tartod a gombokat, akkor hívja a segélyhívó szolgálatot.

Lehet, hogy a te telefonodon másképp működik ez funkció, ezért érdemes nyugodt körülmények között megnézni, hogyan érhető el a szolgáltatás. Itt találod az Apple útmutatóját.

Nem ez az első eset, amikor egy Apple eszköz mentette meg használója életét. Korábban egy férfi figyelmeztetést kapott az Apple-okosórájától, hogy szívritmuszavara van, ezért azonnal kórházba sietett, és ez mentette meg az életét. 

(LadBible)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Youssef Sarhan)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top