nlc.hu
Szabadidő

Esterházy Péter-portré díszíti a Rómaifürdő HÉV-megálló állomásépületét

Esterházy Péter-portré díszíti a Rómaifürdő HÉV-megálló állomásépületét

„Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre.” - olvasható az idézet Esterházy Péter portréja mellett, amit a napokban festett a Vertigo Murals alkotócsoport a Rómaifürdő HÉV-megálló épületének egyik falára

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a MÁV-HÉV Zrt.-vel együttműködésében Esterházy Péter születésnapján, egyúttal a magyar próza napján adta át az író portréja alapján készült képzőművészeti alkotást.

Esterházy Péter-portré a Rómaifürdő HÉV megállóban

Fotó: Leéb Ádám

„Kelt Rómaifürdőn” – olvashatjuk többek között az Egy kékharisnya följegyzéseiből előszavában is, amelyből az idézet származik. Az emlékezés helye ezúttal az író egykori otthonához közel eső Rómaifürdő HÉV-megálló, ahol Esterházy maga is rendszeresen megfordult. Az állomásépület – amely az elmúlt évtizedekben számos funkciót betöltött – egy teljes falszakaszát 2022. április 14-től minimum egy hónapon át a Vertigo Murals alkotócsoport Esterházy-képe díszíti. A portré Burger Barna fotóművész fényképe alapján készült. A falfelületet a MÁV-HÉV Zrt. biztosította.

Esterházy Péter-portré a Rómaifürdő HÉV megállóban
Megnézem
Összes kép (5)

„A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.

Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem valami könnyű felhőtlenség, szabadnak lenni nehéz. Nehéz és jó.

Az ember szabadnak születik.”

– Egy kékharisnya följegyzéseiből, 1994

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top