nlc.hu
Szabadidő

Így lopnak NFT-t a virtuális pénztárcából

Nem figyelt az iPhone-beállításaira, 220 milliót bukott az üzletember

Egy egyszerű trükkel fértek hozzá a csalók az NFT-kkel üzletelő férfi virtuális pénztárcájához.
Domenic Iacovone

Előrebocsájtjuk, hogy ebben a cikkben lesz pár kifejezés (sőt, egész mondat), amely nem mindenkinek lesz érthető. Ez nem az olvasó hibája: mi sem állítjuk, hogy teljesen átlátjuk a kriptovaluták, a metaverzum és az NFT-k összefüggéseit, és egyre több szakértő jut arra a következtetésre, hogy ez az egész direkt túlbonyolított, érthetetlen, és a pénzmosáson és a szélhámosok meggazdagodásán (amire jó példa a virtuális ingatlanok piaca) túl sok mindenre nem jó. Akárhogy is, egy ebben a rendszerben meggazdagodott (vagyis az Instagramja alapján a gazdagok életét élő) kriptoüzletember most nagyon pórul járt.

Domenic Iacovone kriptobefektető foglalkozásából adódóan NFT-ket gyűjt és azokkal kereskedik, fénykorában félmillió fontnyi virtuális műalkotás volt a birtokában. (Amelyek főleg vicces majmokat ábrázoltak, de ez most mindegy.) Nemrég csalók áldozata lett, és bár véletlenül sem szeretnénk őt hibáztatni, ennek a trükknek azért elég könnyen bedőlt. Történt ugyanis, hogy az Apple-től keresték (azaz ezt jelezte ki a telefonja), és közölték vele, hogy a metaverzumban tárolt MetaMask tárcája veszélybe került. Ez az, amelyet egy 12 szavas kulcsmondat véd, amelyet nem szabad elárulnia senkinek. A telefonban egy azonosító kódot kértek tőle, amit ő el is küldött – és amelynek hála egy pillanat alatt hozzáfértek iCloud tárhelyéhez. 

Ez az a felhő, amelyben a kulcsmondatot is tárolta az Apple, azaz automatikusan elmentette, amikor a férfi hozzárendelte a tárcájához. Erről nem tudott, a csalók viszont gyorsan megtalálták, és pár másodperc múlva el is tűnt a teljes NFT-kollekciója. A MetaMask nem reagált a konkrét sztorira, de azért figyelmeztette a felhasználókat, hogy kapcsolják ki a telefonjukon az automatikus iCloud-szinkronizálást (iCloud backup). Tanulság nincs, legfeljebb annyi, hogy most már tényleg nem biztos, hogy a kriptovaluta és az NFT a világgazdaság jövője.

Kiemelt kép: Domenic Iacovone/Instagram

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top