nlc.hu
Szabadidő

A parlagi sas és a mezei nyúl küzdelme

A vérnyúl létezik: hátulról ugrott rá a parlagi sasra a mezei nyúl – fotók

Szerepcsere történt, a nyúl megleckéztette a sast, akárcsak a mesékben

Egy ritkán dokumentált, mezei nyúl és parlagi sas között lejátszódó jelenetet sikerült megörökíteni – írja a Parlagi Sas Alapítvány Facebook-oldalán. A mezei nyúl, amit a kipusztulás fenyeget sajnos, ugyan kedvelt zsákmánya a parlagi sasnak, ennek ellenére több hazai példa is mutatja, hogy erős, életképes mezei nyúl populáció élhet sasok által sűrűn lakott területeken. Ebben az esetben azonban a nyúl fogta a vadászpuskát: és nekiment a parlagi sasnak.

Az Alapítvány azt írja, a sasok többnyire a beteg, vagy valamilyen módon akadályozott felnőtt példányokat, illetve a fiatal, tapasztalatlan nyulakat tudják zsákmányul ejteni. A nyulak leggyakoribb reakciója a sasok megjelenésére a lelapulás és a menekülés, ez alkalommal viszont a megszokott szerepek megfordultak.

A fotókon az látható, ahogy 

egy felnőtt, tapasztalt mezei nyúl többszöri támadással elzavarja a feltehetően kisnyulakat kereső öreg hím parlagi sast.

Mint írják, a nyúl láthatóan tisztában volt vele, hogy a sas háttal állva nem árthat neki, ezért szélsebesen szaladt körülötte, amíg egy megfelelő pillanatban hátulról szó szerint ráugrott a sasra!

A nyúl „halálmegvető” ugrása végén a sas jobb szárnyának tövénél csapódik be. A nyúl többször támadott, míg végül a sas feladta, bár minden bizonnyal csak átmenetileg.

A fotókon szereplő hím parlagi sast gyűrűje alapján évekkel korábban azonosították az Alapítvány munkatársai. 2013-ban fiókaként gyűrűzték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai az egyik szomszédos territóriumban, azaz remélhetőleg 2022-ben betölti a kilencedik évét.

A vérnyúl vérmes hajlama nem egyedi eset: a nyulak egyszer majdnem Napóleont is megölték. Egy balul elsült nyúlvadászaton ugyanis olyan kérlelhetetlen elszántsággal kezdtek rohanni (esetleg: ugrabugrálni) a vadászok felé, mintha egész negyedik koalíció nevében bosszút akartak volna állni az austerlitzi vereségért. Egyikük-másikuk még Napóleon kabátjára is felkapaszkodott, Napóleon, aki nem sokkal korábban még térdre kényszerítette egész Európát, totális pánikban menekült a hintaján egy csapat cuki, szőrös nyúl elől.

Nyuszi a fúben

A nyúl nem áldozat. Illusztráció: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top