nlc.hu
Szabadidő

Könyvhajlék árverés

Akarsz egy „tripla win” játék boldog nyertese lenni?

Azért gondolhatják sokan vesztes ügynek hajléktalan emberek támogatását, mert valódi segítség az utcán élők lakhatásának, egzisztenciájának és a sok utcán töltött év alatt megroppant önbizalmának újraépítése lenne, ami ugye nem áll hatalmunkban. Csakhogy ez az újraépítkezés akkor is halad, ha apró téglákat hordunk össze – sokan, sokat. Van erre egy remek konstrukció: a Könyvhajlék.

A „könyv” – avagy a Szépírók Társasága – és a „hajlék” – az Utcáról Lakásba! Egyesület – együttműködése azért szép, mert a társadalom két szélső szegmensét kapcsolja össze: a magas művészetet és a létezés peremére szorult embereket. Kicsit mindkét világra jellemző egyfajta zártság: a művész bezártsága az alkotói folyamat velejárója, míg a hajléktalan ember kizártsága a többségi társadalom szorongásából fakad. Abból, hogy ha elhiszem, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa, akkor távol tudom tartani a gondolatot, hogy akár én is a mélybe zuhanhatok. Lám, innen nézve a magas és az alacsony létezés közt nem is olyan nagy a távolság.

Ezzel az árveréssel mindenki jól jár (Fotó: Pexels.com)

Ezzel az árveréssel mindenki jól jár (Fotó: Pexels.com)

A Könyvhajlék alapgondolata az, hogy írók, költők, irodalmárok, képzőművészek, zenészek, akik többnyire nem gazdag emberek, társadalmi tőkében igencsak bővelkednek, és ez akár arra is váltható, ami manapság a leghangosabban beszél: pénzre. Gazdagok mégis, hiszen olvasótáboruk, közönségük, rajongóik figyelmét, szeretetét tudhatják magukénak, legnagyobb vagyonuk pedig a mű, amit létrehoztak. Ha ebből valamit – egy kis személyes plusszal, akár egy dedikációval még értékesebbé téve – aukcióra kínálnak föl, melynek bevétele az Utcáról Lakásba! Egyesület törekvéseit támogatja, máris előállt egy tripla win-helyzet. Nyernek a rajongóik: kegytárgyakat, de főként egy jó ügy szolgálatának lehetőségét. Nyernek a művészek: közvetlenül megélhetik alkotásaik társadalmi hasznosságát, érezhetik rajongótáboruk elkötelezettségét. Végül nyernek a hajléktalan emberek: néhányan ismét közelebb kerülhetnek a normális élet lehetőségéhez – ahhoz, hogy utcáról lakásba költözhessenek.

Mit szolgál tehát, aki megvásárolja Tóth Krisztina Tandori 80 című verskéziratát (mackó rajzzal), Erdős Virág Van egy ország versének eredeti kéziratát, Rutkai Bori Tavasz utca 2022 című festményét vagy Nádler István cím nélküli munkáját – hogy csak néhányat említsünk? Részese lehet annak a kooperációnak, amely a társadalom egyre szélesebb körébe hozza vissza olyan szavak és fogalmak becsületét, mint „szolidaritás”, „önkéntesség”. Aki belép ebbe a körbe, nem csak ács, kőműves, festő vagy boldog licitgyőztes lehet, de akár „fair” bérbeadó is, aki üresen álló lakását a piaci ár alatt adja ki az egyesület közvetítésével. Olyan családokat juttat ezzel lakhatáshoz, akik e lehetőség nélkül családok átmeneti otthonában vagy akár gyerekeiktől elválasztva erdőkben, kapualjakban, híd alatt kényszerülnének élni.

Aki szeretne e tripla-win játék egyik nyertese lenni, május 15-ig még licitálhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top