Szabadidő

Hajléktalanok tízezrein segítenének a magyar stand-uposok

Aranyosi Péter és öt másik humorista lép fel egy jótékonysági esten, plusz a régió legmenőbb underground ska-pop-rock formációja. Elvileg lesz humoristasimogató is, és a jegy sem kerül százezer forintba, bár Hajdú Steve igazából ennyit kérne érte.

A hajléktalanságot és a humort egy mondatban szerepeltetni nem illik, most viszont nyugodt lelkiismerettel kivételt tehetünk: hat népszerű humorista és egy hozzájuk hasonlóan vicces együttes lép fel szerda este, hogy a bevételből a fedél nélkül élőkön segítsen. Ahogy az előző mondatból sejteni lehet, a buli beugrós, de a pénzzel most tényleg jó ügyet támogatsz, ha elmész, ráadásul akkor is megérné, ha nem így lenne: Aranyosi Péter, Bach Szilvia, Bács Miklós, Gaál Dániel, Fülöp Viktor és Köleséri Sándor váltják egymást az Ellátóház színpadán, utánuk pedig jön a huszonhárom éve aktív, vicces-mélabús ska-pop-rockot játszó Malacka és a Tahó. A házigazda Hajdú Steve lesz.

Magyarországon jelenleg nagyjából 40 ezer ember él az utcán, átmeneti szállókon vagy szedett-vedett kunyhókban,

azaz ennyien vannak, akiknek életveszélyesek lesznek a következő hónapok. Az első mínuszokkal jönnek az első hírek is a kihűlt, megfagyott honfitársainkról, őket igyekszik évről évre menteni a most 30 éves Menhely Alapítvány. Ők az első civilek Magyarországon, akik a hajléktalan emberek ügyét felkarolták, és akik azóta is igyekeznek rendbe tenni a főváros ellátórendszerét. A szállásokon, nappali központokban naponta félezer embert látnak el, utcai szolgálataik, a Krízisautó és a Diszpécser Szolgálat majd minden utcán élő emberrel kapcsolatot ápolnak. A szervezet éves szinten tízezer segítségre szoruló embert fogad vagy keres fel.

Ahogy a matek sugallja, ez így is kevés. Az alapítvány és a Fedél Nélkül újság ezért szervez Télelőtti Dumaparty néven jótékonysági estet a bulinegyed közepén. „Egész egyszerűen beláttuk, egy-egy elismert művész szavára több tíz- vagy akár százezer ember figyel fel, míg a szakemberek intelmei elvesznek a sajtóhírek napi zajában – fogalmaz Kepe Róbert,alapítványi koordinátor, az est rendezője. – Megható volt, mennyire könnyen befűzhetőek voltak fellépőink, hogy mennyire érződik rajtuk a tenni akarás.”

A fellépők közül Aranyosi Pétert nem kell bemutatni senkinek, az nlc olvasóinak pedig Köleséri Sándort sem, kimerítő nagyinterjút készítettünk vele pár hete. Aranyosi a szokásos formáját hozza majd. „Speciális dolgokkal nem készülök – üzent a szervezőkön keresztül –, nem fogok jönni műtrágyás nejlonzsákkal, nem lesz rajtam jambósapka, és meg is próbálok mosdani, tehát ezektől a rossz sztereotípiáktól mentesen nevettetni akarok mindenkit, és utána esetleg humoristasimogatót fogok tartani, amikor közel lehet jönni hozzám, és megérinteni.”

Az estét záró Malacka és a Tahó ráadásul méltatlanul ritkán koncertezik, szóval már csak ezért is érdemes kifizetni a 3500 forintos jegyet elővételben (vagy venni a helyszínen támogatói jegyet ötezer forintért). Ez egyébként nem is sok pénz, főleg ahhoz képest, hogy Hajdú Steve nagy álma, hogy a buliból sorozat legyen, és pár év múlva százezer forint legyen a belépő. Visszatérve a Malacka és a Tahóhoz: aki ismeri őket, az tudja, hogy a humoron túl mélyen humanista és szociálisan érzékeny együttes az övék, erre jó példa a Ne utáljuk egymást, mint a szart című dal. „Igyekszünk ilyenkor otthonról egy kis étellel, meleg ruhával segíteni azoknak, akiknek semmijük sincs – fogalmaz a sajtóközleményben Borovitz Tamás frontember –, de közben tudjuk azt, hogy ez csak átmeneti támogatás; egyszerűen nem méltó egy társadalomhoz, hogy a hajléktalanság problémáját megoldatlanul hagyja.”

Szerettük volna exkluzív jelleggel megszólaltatni a szövegíró-énekest, és lapunk teljes kapcsolatrendszerét bevetve végül sikerült is elérnünk a 24.hu-ban (tehát a szomszéd szerkesztőségben) dolgozó Borovitzot, aki kizárólag az nlc-nek vallott arról, hogy mire számíthatunk szerda este. Ezt kihasználva megkérdeztük tőle, hogy eljátsszák-e a Születésnapi zsúr című számukat, aminek az a refrénje, hogy „nőtt egy Pokémon a kukimon / a születésnapi bulimon”.

Igen

– nyilatkozta lapunknak a méltán népszerű zenész-komikus.

Az estére itt tudtok jegyet venni, és itt találjátok a Facebook-eseményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top