nlc.hu
Szabadidő

Európai nemzeti parkok

Ma van az európai nemzeti parkok világnapja: ezeket a védett területeket ajánljuk

A csodálatos európai városok nemzeti parkjai egy teljesen más arcát mutatják meg az öreg kontinensnek. Természetvédelmi területekből szemezgettünk, itthonról és külföldről egyaránt.

Nem túl ismert dátum az 1909. május 24-e: ekkor alakultak meg az első európai nemzeti parkok, és ennek emlékére 1999 óta minden év május 24-én megünneplik az európai nemzeti parkok napját és egyben felhívják a figyelmet a védett területek jelentőségére, értékeire.

Az első nemzeti park nem itt, Európában, hanem az Egyesült Államokban alakult 1872-ben. Ez volt a  Yellowstone Nemzeti Park, amely az USA Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén, a Sziklás-hegységben található, és

ez a bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike.

Híres gejzírjeiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről, itt található többek között a világszerte legismertebb gejzír, az Old Faithful is. Az állatvilága is rendkívül gazdag; grizzlymedve, farkas, szabad csordákban vándorló bölény és jávorszarvas, csak hogy párat említsünk a park pompás nagyvadjai közül.

nemzeti park Európa

Old Faithful, Yellowstone (Fotó: Getty Images)

Európában némi késéssel, 1909. május 24-én jöttek létre az első nemzeti parkok (de ekkor egyszerre kilenc is, Svédországban), és mára összesen 244-et jegyeznek. Ha már a számoknál tartunk, az Európai Unióban Finnország vezeti a sort 39 nemzeti parkkal, míg a területek nagyságát tekintve Izland az első, az ország teljes területéhez mérten 12,1 százaléknyi nemzeti parki területtel, a második Franciaország 9,5 százaléknyi területtel, a harmadik Koszovó 9,3 százalékkal. Magyarország az 5,2 százaléknyi nemzeti parki területével a 7. helyen áll a rangsorban.

Nálunk elsőként a jól ismert Hortobágyi Nemzeti Parkot hozták létre 1973-ban, majd időrendi sorrendben követte az alábbi kilenc:

Hortobágyi, Kiskunsági, Bükki, Aggteleki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva, Körös-Maros, Balaton-felvidéki, Duna-Ipoly, Őrségi.

nemzeti park Európa

Darvak a Hortobágyi Nemzeti Parkban (Fotó: Getty Images)

A nemzeti parkok jelentősége óriási

Érthető, ha ezeknek a parkoknak a védelme kiemelten fontos – nemcsak természetvédelmi, hanem össztársadalmi szempontból –, hiszen komplex funkciót látnak el: egyszerre szolgálnak ökológiai, kulturális örökségvédelmi, edukációs célokat is. Sőt, a mentális és fizikai egészségünkhöz is hozzájárulnak, friss kutatások szerint ugyanis már napi fél óra természetben töltött idő hatására szignifikáns mértékben, élettani faktorokban mérhetően (pl. vérnyomás, emésztés, stresszhormonok szintje) normalizálódik szervezetünk működése. A koronavírus-járvány alatti lezárások alatt pedig pláne kiderült, hogy a természetes környezet óriási segítséget tud nyújtani mentális egészségünk megőrzésében. 

A nemzeti parkoknál kevés tökéletesebb hely létezik arra, hogy összekapcsolódjunk a környezetünkkel és megtapasztaljuk a természet gyógyító erejét.

Ehhez még csak külföldre sem kell mennünk, hiszen Magyarországon tíz különféle nemzeti park vár arra, hogy felfedezzük a rejtett kincseit. Ugyan a Hortobágyi, az Aggteleki, és a Balaton-felvidéki a legismertebb, a kevésbé híres védett területeink is rendkívül gazdagok és gyönyörűek. Ilyen például a

Körös-Maros Nemzeti Park,

amely a romániai hegységek lábától a Tiszáig húzódik. Az egyedi arculatú 51 125 hektárnyi terület igazgatóságához tartozik a Mártélyi Tájvédelmi Körzet is,  amely már a Tiszántúlon, a Tisza bal parti hullámterében fekszik. Mártélyt kevesen ismerik, pedig csodálatos gyöngyszeme Magyarországnak. A fő zoológiai értéke gazdag madárvilága: eddig 245 madárfajt regisztráltak a területen, a hullámtér áradások alatt és után, valamint a környék halastavainak befagyását követően a Dél-Alföld egyik legjelentősebb madárgyülekező helye. Esetenként akár húszezer vízi madár is látható a víz borította hullámtéren vagy a Tiszán. Mindemellett a mártélyi Holt-Tisza jelentős nyaraló és kirándulóhely, ahol a tanösvényeken rengeteg természeti látványosságot, élővilági sajátosságot figyelhetünk meg. 

nemzeti park Európa

Fotó: Időkép

A terület három zónára osztható: az északi határt képező Szegfűi-halom, a védtöltés, az Ányási-holtág, a szabadstrand és az üdülőházak által bezárt térség elsősorban pihenőterület. A horgászvíz, az 1928 óta működő üdülőtelep, a Korhányi kubikok szabadon látogathatók. A holtág túlsó, nyugati partján levő Ányás-sziget, valamint a délre eső, a gát és a Tisza közti Kutyafenék átmeneti zóna, amely áradás során mocsarassá válhat. Mély fekvésű fűz-nyár, ártéri erdőket, néhány százesztendős fekete nyárt, hullámtéri szántókat, egykori gátakat találunk itt.

Ha inkább a hegyeket kedveljük, érdemes ellátogatni az ország legfrissebb nemzeti parkjába is, az Őrségbe, amelyet 2002-ben alapítottak. A 43 933 hektárnyi nemzeti park területe az ország legnyugatibb vidéke, ahol a népi hagyományokat és szokásokat változatlan formában napjainkig megőrizték. Az elmúlt évtizedekben felépült két látogatóközpont, egy erdei iskola, 5 egyéb bemutatóhely, létrejött egy arborétum, 21 tanösvény és 50 fő befogadására alkalmas szálláshely, sőt, itt jött létre hazánk első és legutóbbi natúrparkja az Írottkő Natúrpark és Vasi-Hegyhát Natúrpark. 

Ha inkább külföldre mennénk, ott sincs hiány csodálatos nemzeti parkokból

Elsőként nagy eséllyel neked is a Horvátországban található Plitvicei-tavak tényleg pazar látványa juthat az eszedbe. Érthető, hiszen 16 kristálytiszta vizű tó, vízesések és karsztbarlangok, türkiz és zöld színek fogadnak, ameddig a szem ellát. Nem véletlen, hogy ezt tartják Európa egyik legvarázslatosabb nemzeti parkjának, 1979 óta pedig az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Ám a horvát szomszédaink vitathatatlanul mesés kincsén kívül még számos lenyűgöző, európai védett terület várja a látogatókat. Ezekből is szemezgettünk párat:

Göreme Nemzeti Park, Törökország

nemzeti park Európa

Fotó: Getty Images

A Göreme Nemzeti Park, Törökország közép-anatóliai részén, Nevşehir tartományban található, amit 1985-ben felvettek az UNESCO világörökségének a listájára is. A legismertebb jellegzetessége az úgynevezett „tündérkémény”, ami valójában egy természetes sziklaképződmény, de a látványa tényleg nagyon meseszerű. A tündérkémények jellegzetessége, hogy változó vastagságúak, kissé hasonlóan egy totemoszlophoz. Magasságuk is változó, egy átlagos felnőtt magasságától egészen egy 10 emeletes házig terjedhet.

A nemzeti parkban sziklatemplomok, föld alatti városok és csodás tájak várják a látogatókat. Kappadókia egyébként a színes légballonjairól is híres, akár a levegőből is megcsodálhatjuk a nemzeti park egyedülálló panorámáját.

Ordesa Nemzeti Park, Spanyolország

nemzeti park Európa

Fotó: Mikel Bilbao/VW PICS/Universal Images Group via Getty Images

Itt aztán mindenki a saját tempójában fedezheti fel a völgyeket, legelőket és folyókat, amelyek a Monte Perdido lábánál fekszenek. Könnyen bejárható ösvények sora vezet az olyan természeti csodákhoz, mint a „Cola de Caballo” (lófarok) néven ismert vízesés (ahol a víz több mint 1700 méteres magasságból zuhan alá), a Gradas de Soaso zuhatagok, valamint olyan kilátópontok, mint a szikla tetején található Garganta. A területet több mint 3000 méter magas hegyek veszik körül, és ha szerencsénk van, még hatalmas, repkedő keselyűket is láthatunk.

Gran Paradiso Nemzeti Park, Olaszország

nemzeti park Európa

Fotó: DeAgostini/Getty Images

Ha azt mondjuk, hogy a Gran Paradiso Nemzeti Park hihetetlenül fontos természeti és történelmi helyszín, akkor ebben a kijelentésünkben nincs semmi túlzás. Az Olaszország északnyugati részén, a Graiai-Alpokban található nemzeti park volt az ország első olyan nemzeti parkja, amelyet az egykor veszélyeztetett alpesi kőszáli kecske védelmére hoztak létre. 1856-ban a területet Gran Paradiso Park néven védetté nyilvánították, így sikerült megvédeni az állatvilágot a kipusztítástól (jelenleg mintegy 2500 kőszáli kecskének ad otthont). Persze más érdekes állatok is megtalálhatók, a legelős, gleccseres területen: a rupicapra 8000, a mormota 6000 példánya él itt.

A határ túloldalán, Franciaországban terül el a Vanoise Nemzeti Park, és mivel a két park összeér, ez Európa legnagyobb kiterjedésű védett területe. A park területén olyan kedves kis települések fekszenek, mint Aymavilles, Ceresole Reale, Cogne, Introd, Locana, Noasca vagy Rhêmes-Notre-Dame.

Durmitor Nemzeti Park, Montenegró

nemzeti park Európa

Fotó: Education Images/Universal Images Group via Getty Images

Bármilyen szép is Montenegró tengerpartja, nem ez az egyetlen része a balkáni országnak, amelyet érdemes megnézni. A Durmitor Nemzeti Park ad otthont a Dinári-Alpok azon szakaszának, amely az ország északnyugati részén halad keresztül. A Durmitor egy vad és egyben gyönyörű terület: az évszaktól függően a lejtőin síelhetünk, vagy épp túrázhatunk. A legmagasabb pontja a Bobotov Kuk (2523 m). 

Sok hegymászó, túrázó és pihenni vágyó azért keresi fel a parkot, mert viszonylag turistamentes, csodálatos vadregényes világot talál itt, és még nem olyan zsúfolt és drága, mint például a Magas-Tátra.

 

A parkban található Tara, Dara és Susica folyók kanyonjai a raftingolóknak kedveznek, és itt található Montenegro legmélyebb szurdoka is, amely egyben Európa második legmélyebb (1300 méter)  hasadéka, amelyet a Tara folyó vájt ki. A völgyben hol tágabb, hol szűkebb (szurdok) szakaszokat találunk, miközben hatalmas sziklafalak vesznek körbe, és a folyó mentén akár 80 barlangot is összeszámolhatunk. És ha ez még nem lenne elég, itt találjuk meg a híres Fekete-tavat, amely mesés színeivel kápráztat el minden arra járót, illetve a parknak különleges a madár és a pillangó állománya is. 

Triglav Nemzeti Park, Szlovénia

nemzeti park Európa

Fotó: Education Images/Universal Images Group via Getty Images

A Triglav Nemzeti Park Európa egyik leglenyűgözőbb nemzeti parkja. Az ország egyetlen nemzeti parkjában a látogatók varázslatos zöld völgyeken, csendes erdőkön és a hatalmas Triglav-hegyen túrázhatnak. A parkban más érdekességek is találhatók, például a Kranjska Gora és Vogel sípályái és a Bohinj-tó csodás látványa. Különösen a tó válik egyre népszerűbbé az utazók körében, köszönhetően a belé ömlő Sava folyó kristálytiszta vizének. A tavon kajakozni vagy SUP-deszkázni is lehet.

A park Szlovénia legmagasabb csúcsa, a Triglav (2.864 m) után kapta nevét, mely a park közepén található. A karsztos hegyvidék, a festői hegycsúcsok, zöld erdők, legelők, kristálytiszta hegyi patakok, szakadékok, szorosok, minden adott a feltöltődéshez és az aktív pihenéshez. A Triglav Nemzeti Park 838 négyzetkilométeren fekszik, az olasz-osztrák határnál. Európa legidősebb parkjai közé tartozik.

Écrins Nemzeti Park, Franciaország

nemzeti park Európa

Fotó: Jean-Marie ADAMINI/Gamma-Rapho via Getty Images

A Dauphiné Alpokban található az Écrins Nemzeti Park, amely egyike Franciaország tíz nemzeti parkjának. A túrázók és hegymászók kedvenc célpontja az érintetlen vadonjáról ismert, amely akár 4100 méteres magasságig is felér. A legelőktől és erdőtől kezdve a gleccsermezőkön át a hegycsúcsokig, számos izgalmas természeti adottságok közül válogathatunk. Ha szerencsénk van, láthatunk hegyi mezei nyulat és a rókákat, a mormoták és a zergék sem ritkák erre, és szerencsére egyre több kőszáli kecske is ugrál a sziklákon. A madarak tipikusan alpesi jellegűek, idetartoznak az arany sasok, a medvék, a sziklafecskék és a ptarmigánok. 

 

(Via, via,  via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top