nlc.hu
Szabadidő

Meghalt Dobóczi Balázs operatőr

Meghalt Dobóczi Balázs operatőr

Hosszan tartó, súlyos betegség után 47 évesen elhunyt Dobóczi Balázs operatőr.
Mécsesek égnek a sötétben

Negyvenhétéves korában elhunyt Dobóczi Balázs operatőr, rendező, forgatókönyvíró – tudatta Facebook-oldalán a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete.

Dobóczi Balázs vasárnap, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.

Több mint 60 mozgókép látványát köszönhetjük neki. Egyik első munkája az uristen@menny.hu című kultikus vígjáték volt, később olyan nagyjátékfilmekben működött közre operatőrként, mint a Halálkeringő, a Zero, a Hagyaték, vagy a Silent Zone.

Dobóczi Balázs a 35. Magyar Filmszemlén, 2004-ben dokumentumfilmes kategóriában a legjobb operatőr díját kapta A birodalom iskolája című, Papp Gábor Zsigmond rendezte filmért – ennek az alkotásnak ítélték a legjobb dokumentumfilm díját is.

Számos egyéb elismerése közül kiemelkedik, hogy 2010-ben Aranyszem díjjal jutalmazták a Halálkeringő című játékfilm operatőri munkájáért, 2015-ben pedig Zeneakadémia Koncertközpont imázsfilmjének fényképezéséért. Prágában, a Vegas Movie Awards-on és Los Angelesben, a Global Shortson is a legjobb operatőrnek választották.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top