nlc.hu
Szabadidő

1997 slágerei

5 nyári sláger, ami már 25 éves az idén

Hihetetlen, de a most következő öt megasláger immár negyed évszázados...
Kazetták

Hanson – MMMBop 

A Hanson Middle of Nowhere című debütáló albumának húzódalaként adták ki 1997 áprilisában a MMMBop című felvételt. A világ számos országában, köztük Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Magyarországon is a hivatalos slágerlisták első helyéig jutott. A dalt két Grammy-díjra jelölték és ez lett az egyébként még a mai napig is aktívan létező amerikai zenekar mindenkori legnagyobb slágere. 

Puff Daddy feat. Faith Evans & 112 – I’ll Be Missing You

Puff Daddy szomorú apropóból, az 1997 márciusában meggyilkolt  Christopher „The Notorious B.I.G.” Wallace emlékére készítette el az I’ll Be Missing You című dalt, a rapper özvegye Faith Evans és a 112 R&B csapat közreműködésével. A kompozícióban felhasználta a Police 1983-as slágere, az Every Breath You Take dallamát, illetve az 1929-es Albert E. Brumley-fél I’ll Fly Away című himnusz taktusait is. A sláger Grammy-díjat nyert A legjobb duó vagy csoport rapelőadás kategóriában.

Will Smith – Men in Black

A Men in Black – Sötét zsaruk című sci-fi-vígjáték filmzenéjeként és Will Smith debütáló szólóalbuma, a Big Willie Style vezető kislemezként jelent meg 1997 júniusában a filmmel azonos címet viselő szám. A sláger világszerte tarolt a slágerlistákon, hazánkban is a Mahasz-lista első helyére került. 1998-ban Smith Grammy-díjat nyert vele A legjobb rap szóló előadás kategóriájában.

Spice Girls – Say You’ll Be There

A Spice Girls Say You’ll Be There című kislemezét ugyan még 1996 októberében adták ki, azonban a dal igazán 1997 nyarán ment hatalmasat, köszönhetően annak, hogy az év május végén az amerikai Billboard Hot 100-as slágerlista 5. helyén debütált, ami akkoriban rekordnak számított egy brit formációtól. A Mojave sivatagban forgatott videoklipet az 1965-ös Gyorsabban, cicamica, ölj, ölj!, illetve a Ponyvaregény című filmek ihlették.

Meredith Brooks – Bitch

Meredith Brooks dala, a Bitch 1997 tavaszán debütált az amerikai énekes-dalszerző Blurring the Edges című albumának első kislemezeként. Brooks a szerzeményt Shelly Peiken dalszerzővel közösen jegyzi. Az előadó egy nyilatkozatában elmondta: a szám az önelfogadásról szól, illetve céljuk volt, hogy a bitch, vagyis a szajha kifejezéssel kapcsolatos negatív jelentéstartalmakat is oldják. A slágert A legjobb női rock előadás és A legjobb rockdal kategóriában is Grammy-díjra jelölték, a VH1 pedig beválasztotta a ’90-es évek 100 legjobb dala közé. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top