nlc.hu
Szabadidő

2002 slágerei

5 sláger, ami 20 éves lesz 2022-ben

Hihetetlen, de a most következő öt megasláger bizony 2022-ben már két évtizedes lesz. Melyik volt a kedvenced?
Avril Lavigne: Complicated

Avril Lavigne: Complicated

2002 tavaszán debütált az akkor 17 éves kanadai énekes-dalszerző, Avril Lavigne első dala, a Complicated, mely egyben bemutatkozó albuma, a Let Go első kislemeze is volt. A felvétel világszerte eszelősen nagyot tarolt, Ausztráliában, Írországban, Új-Zélandon és Norvégiában a hivatalos slágerlista 1. helyéig kapaszkodott, de az amerikai Billboard Hot 100-on is ezüstérmes lett. Két Grammy-díjra is jelölték az év dala és a legjobb női popénekes teljesítmény kategóriában. A dalhoz készült videoklip a korszak egyik legnépszerűbb irányzata, a gördeszkás trend jegyében készült, az énekesnő nyakkendős-atlétatrikós szettje pedig divatot teremtett. 

Red Hot Chili Peppers: By the Way

A By the Way az amerikai Red Hot Chili Peppers 2002 júniusában megjelent, nyolcadik stúdióalbumának címadó dala és egyben első kislemeze is volt. Nemzetközi szinten az Egyesült Királyságban és Olaszországban lett a legnagyobb sláger, ahol a kislemezlista 2., illetve 1. helyére is felkerült, de Magyarországon is nagyot ment, nálunk a MAHASZ slágerlista 8. helyéig jutott. Anthony Kiedis, a zenekar frontembere úgy nyilatkozott, megdöbbentő volt számára a dal sikere, ő ugyanis eredetileg úgy gondolta, a szerzemény a legkevésbé sem kommersz. 

 

Nelly ft. Kelly Rowland – Dilemma 

Nelly, Kelly Rowland közreműködésével készült Dilemma című dala az  amerikai rapper második stúdióalbuma, a Nellyville második kislemezeként, valamint Rowland debütáló szólólemeze, a Simply Deep első kislemezeként jelent meg 2002 nyarán. Az R&B szerzeményben felhasználták Patti LaBelle 1983-as Love, Need and Want You című dalának egy dallamát is. A szerzemény az Egyesült Államokben 10 héten át listavezető volt a Billboard Hot 100-on, de az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Írországban és Németországban is a slágerlisták élére került. A következő évben Grammy-díjjal jutalmazták a legjobb rap/énekelt előadás kategóriában.

Madonna – Die Another Day 

Madonna Die Another Day című slágere az azonos című James Bond-film betétdalaként jelent meg 2002 októberében és felkerült az énekesnő kilencedik stúdióalbumára, az American Life-ra. A dalt a popkirálynő Mirwais Ahmadzaï és Michel Colombier francia zeneszerzőkkel közösen készítette és az ego lerombolásának metaforájaként írta le.

Eminem: Without Me

A Without Me című szerzemény Eminem negyedik stúdióalbuma, a The Eminem Show első kislemezeként jelent meg 2002 májusában. Számos országban, köztük az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Írországban és Új-Zélandon hetekig vezette a slágerlistákat, az Egyesült Államokban Billboard Hot 100 2. helyére került, de ezüstérmes lett hazánkban, a MAHASZ-listán is. A 2003-as Grammy-díjátadón az év felvétele és a legjobb férfi rap szóló előadás kategóriában is jelölést kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top