nlc.hu
Szabadidő

2001-es slágerek

10 sláger, ami 20 éves lesz 2021-ben

A most következő 10 sláger a mai napig sem tűnik idejétmúltnak, pedig bizony idén lesznek 20 évesek...
Lady Marmalade

Talán neked sem tűnik annyinak az eltelt idő, de ettől még tény, hogy a következő 10 sláger 20 éves lesz 2021-ben. Emlékszel rájuk? Hát persze, hogy emlékszel!

Alicia Keys – Fallin’

A 2001 márciusában megjelent Fallin’ volt az első sláger Alicia Keys debütáló albumáról, a  Songs in A Minorról. A szerzemény, melyet az énekesnő maga írt, amerikai Billboard slágerlistán az első helyig jutott, de számos más országban is hatalmasat tarolt. A Fallin’ 3 Grammy-díjat ért, többek között ezt választották meg Az év dalának is.

Janet Jackson – All For You

Janet Jackson hetedik stúdióalbumának címadó slágere volt az All For You című dance-pop dal, melyet az előadó a Jam and Lewis duóval közösen írt. A szerzemény 7 hétig vezette a Billboard Hot 100-at, ezzel pedig az esztendő leghosszabb ideig regnáló listavezetője lett. A sláger az év legjobb dance felvételéért járó Grammy-díjat is elnyerte.

Eve ft. Gwen Stefani – Let Me Blow Ya Mind  

Eve és Gwen Stefani közös dala, a Let Me Blow Ya Mind a rapper második lemezén jelent meg és ez volt pályafutásának messze legsikeresebb produkciója. Ez a sláger is nyert Grammyt, mégpedig A legjobb női rap-ének kollaboráció kategóriában. A dalhoz készült klipet pedig MTV Video Music Awardson díjazták, mint az év legjobb női videoklipjét.

Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya, Pink – Lady Marmalade 

Bizony, a Moulin Rouge című film is 20 éves lesz 2021-ben, ebből következőleg pedig a filmhez készült Lady Marmalade című sláger is ennyi idős már. A szerzemény eredetijét 1974-ben, a Labelle nevű amerikai női trió adta ki, az évtizedek folyamán aztán több előadó, így például Sabrina és az All Saints lánycsapat is feldolgozta. A Moulin Rouge-ban egy medley részeként szerepel, a filmzenelemezre pedig Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya és Pink előadásában készült el belőle az a változat, mely aztán gyakorlatilag mindent vitt.

Aerosmith – Jaded 

Az Aerosmith a 2001-es American Music Awards gálán mutatta be első alkalommal a Jaded című dalt, melyet néhány héttel később a Super Bowl félidei show-jában is eljátszottak. Bár a zenekarnak jó néhány sokkal jelentősebb slágere is született öt évtizede tartó pályafutása során, ám ez is kellőképpen nagyot szólt ahhoz, hogy a 2001-es év legemlékezetesebb dalai között emlegessük. 

Destiny’s Child – Survivor

A kilencvenes években még négytagú Destiny’s Child formációt 2000-ben ketten is elhagyták, majd a helyükre érkezett új énekesnők egyike is csupán néhány hónapot töltött az együttesben, mely végül a Beyoncé Knowles, Kelly Rowland és Michelle Williams alkotta felállásban, trióként folytatta pályafutását. Egy rádióállomás emiatt a Survivor valóságshowhoz hasonlította a csapatot. Ez a negatív megjegyzés inspirálta Beyoncét és szerzőtársait, hogy megírják a Survivor című dalt, mely aztán az együttes harmadik stúdióalbumának címadója és nem mellékesen a 2001-es év egyik vezető slágere lett.

Nelly Furtado – Turn Off The Light 

A 2001 augusztusában megjelent Turn Off The Light a néhány hónappal korábban, az I’m Like A Birddel befutott Nelly Furtado második gigaslágere volt. A számot világszerte imádták, a legeslegnagyobbat viszont Új-Zélandon ment, ahol 27 héten át (!) el sem mozdult a slágerlisták élmezőnyéből. 

Crazy Town – Butterfly 

„Come my lady, come come my lady. You’re my butterfly, sugar baby. Come my lady, you’re my pretty baby.” Ez a nem épp túlbonyolított versszak és a hozzá tartozó dallam volt az, mely abban az évben és azóta is oly sokszor és sokaknak okozott instant dallamtapadást. A Butterfly című dal a Crazy Town első albumának harmadik kislemeze volt, melynek a sikerét azóta sem tudták még csak közelítőleg sem megismételni, pedig az amerikai rap-rock banda a mai napig is létezik.

Ricky Martin  ft. Christina Aguilera – Nobody Wants to Be Lonely 

A Nobody Wants to Be Lonely eredetileg egy szólódal volt Ricky Martin második angol nyelvű albumáról, melyből aztán az énekes Christina Aguilerával duettverziót is készített. Ugyan ez a változat is még 2000 decemberében debütált, ám 2001-ben futott be, akkor viszont valami egészen eszelős módon. A világ számos országában, köztük például Magyarországon is hosszú heteken át elmozdíthatatlan volt a slágerlisták éléről.

Geri Halliwell – It’s Raining Men

A Spice Girls feloszlása után szólókarrierbe kezdett Geri Halliwell 2001-ben dolgozta fel a The Weather Girls 1982-es dalát, az It’s Raining Ment. A felvétel aztán a Bridget Jones naplója filmzenelemezre is felkerült és egyben ez volt az énekeső szóló pályafutásának messze legsikeresebb produkciója is.

Nosztalgiáznál még?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top