nlc.hu
Szabadidő

Ez a lajhárbaba először látja az apukáját

Annyira cuki: ez a lajhárbébi először látja az apukáját – videó

A floridai állatkertben élő lajhárbaba először találkozik az apjával és videóra is vették az imádni való pillanatot. 
Egy lajhár csüng a fán.

A floridai állatkert YouTube-oldalára május 10-én felkerült imádnivaló videón a Grizzy névre keresztelt kétujjú lajhár anyja, a párja, Teddy felé kúszik, miközben kisbabájuk a hasába kapaszkodik. Ekkor találkozik először az apa, Teddy a kicsinyével.
A bemutatkozás előtt Grizzly és az újszülött az állatkert szülészeti osztályán voltak elhelyezve, hogy a lajhár természetes szülés utáni rutinját utánozzák.

A videóban Teddy egy fáról lóg le, amikor Grizzly, majd amikor az anya és a baba elérik Teddy-t, a kis lajhár odahajol és megszaglászza az apját.

Az állatkert Facebook-oldalán március 24-én közzétett videóban egy madár- és emlőskurátor elmagyarázta, hogy a kétujjú lajhárok hogyan gondoskodnak újszülöttjeikről. Ezek szerint a lajhármamák „kirúgják az apát”, és egyedül nevelik tovább az utódokat. Az állatkert alkalmazottja hozzátette, hogy Teddy és Grizzly egyedülálló páros, mivel együtt élnek.

A kétujjúaknál a párzási időszak egész évben tart. Előbbieknél 120-180 napig, utóbbiaknál 7-10 hónapig tart a vemhesség, melynek a végén egy kislajhár születik. A lajhárbébik általában 5-9 hónapig maradnak az anyjuk mellett, ebből az első 3-4 hónapot rájuk csimpaszkodva. Bizonyos esetekben, ha a kölyök leesik a fáról, az az életébe kerül és nem is az esés következtében szerzett sérülések miatt, hanem azért, mert az anyaállatok, saját biztonságukat féltve, nem feltétlenül másznak le értük a fáról. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top